Komentari
StoryEditor

Velika zračna drama u tri slike iz tri države

28. Rujan 2019.

Prateći priču o propasti turističke agencije Thomas Cook, hrvatski turisti koje je lani na cjedilu ostavio propadajući Kompas Zagreb vjerojatno suosjećaju sa 600.000 turista diljem svijeta koji su nadrapali zbog bankrota britanskog turoperatora. Pa, kad može u stečaj Kompas Zagreb i kad je još prije pet godina likvidirana najveća i najstarija hrvatska turistička agencija Generalturist, zašto jednaka sudbina ne bi mogla snaći i najveću i najstariju svjetsku agenciju?

Iz hrvatskoga gledišta turiste prizemljene u Hrvatskoj zbrinjavaju i kući šalju Cookovi partneri, koji će se naplatiti od osiguranja, pa taj krah neće imati dramatične posljedice za hrvatski turizam. No jedan drugi put u propast imat će malo veće posljedice za domaći biznis.

Pred bankrotom je slovenski avioprijevoznik Adria Airways, koji ovih dana otkazuje većinu letova. Pa će tako i hrvatski poslovni ljudi ostati bez najbrže veze s gradovima koji nemaju izravnu avionsku vezu sa Zagrebom: Podgoricom, Prištinom, Tiranom…

Kompanija je privatizirana i država ne namjerava uložiti ni eura u spas avioprijevoznika. A tu je pak poveznica s hrvatskim letačima. Državni Croatia Airlines upravo je dobio proračunski poguranac od 250 milijuna kuna, ali to je samo kap u moru do pronalaženja strateškog partnera, koji se traži već godinama. A sad se pojavila ideja da jedan loš (CA) preuzme još lošijeg (AA). Preuzimanje tržišta bilo bi u redu, ali što je previše – previše je.

 

20. travanj 2024 04:27