Komentari
StoryEditor

Višnja Starešina: Glasgow je bitku za zaštitu planeta vratio u razuman ekonomsko-ekološki ‘mainstream‘

21. Studeni 2021.
foto Shutterstock
Kina je ispala pobjednica, a američko, britansko, pa i europsko razočaranje samo je nužna prigodna gluma. Države navodno najugroženije potonućem zbog klimatskih promjena, poput Maldiva ili Mauricijusa, ionako su uvijek (bile) samo priručno sredstvo u globalnoj bitci povezanoj s klimom

Dok su u Glasgowu politički lideri zapadnog svijeta, uza simptomatični izostanak kineskog i ruskog predsjednika Xi Jinpinga i Vladimira Putina, nastojali uskladiti završni dokument (dosad) najveće UN-ove konferencije o globalnoj bitci protiv klimatskih promjena, nova zvijezda te bitke bljesnula je na drugom kraju svijeta. U gradiću Nelsonu u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji mladi liječnik obiteljske medicine Kyle Merritt prvi je na svijetu službeno dijagnosticirao smrt prouzročenu – globalnim klimatskim promjenama. O preminuloj gospođi znamo tek da je bila u sedamdesetima, da je bolovala od dijabetesa, da je imala problema sa srcem i da je živjela – u kamp-prikolici.

O dijagnostički inovativnom dr. Merrittu vjerojatno ćemo još čuti, a njegov dijagnostički postupak nadasve je koristan za razumijevanje logike koja stoji iza radikalnih oblika globalističke kampanje protiv klimatskih promjena. Dakle, gospođa u sedamdesetima nije umrla od posljedica dijabetesa ili srčanih tegoba, njezinoj smrti nisu pridonijeli socijalni uvjeti, odnosno neprimjereno stanovanje u kamp-prikolici… Uzrok smrti, prema mišljenju dr. Merritta, preveliko je globalno emitiranje CO2 u atmosferu koje je izazvalo globalno zatopljenje zbog kojeg su prošlog ljeta bile velike vrućine i veliki požari u Britanskoj Kolumbiji, a od kojih je gospođa umrla tri mjeseca poslije – zbog otežana disanja!

Ograničenje, a ne isključenje ugljena

U usporedbi s takvom dijagnostičkom logikom beskompromisnih boraca protiv globalnog zatopljenja visokokompromisni pakt o klimatskim promjenama koji je dogovoren u produžecima UN-ove klimatske konferencije u Glasgowu izgleda kao vrlo racionalan i realan dogovor. Uključujući i njegove završne kompromise o ograničenju, ali ne i potpunom isključenju ugljena kao izvora energije, koje su zajednički iznudile inače ljute (geo)političke protivnice Kina i Indija. A moglo bi se reći da je tim iznuđenim kompromisom laknulo i Bidenovu posebnom izaslaniku za klimatske promjene Johnu Kerryju koji je zastupao SAD, državu predvodnicu globalne bitke protiv klimatskih promjena.

Naime, nakon što je dva desetljeća politički predvodio globalnu bitku protiv klimatskih promjena, u koju su svi akteri duboko inkorporirali bitku za ekonomsku (pre)moć u svijetu, pokazalo se da se radikalno inzistiranje na eliminaciji svih fosilnih goriva i SAD-u, odnosno njegovoj ekonomiji, vraća kao bumerang. U međuvremenu se Kina, koja je bila primarni cilj tih ograničenja, profilirala kao jedan od svjetskih lidera u proizvodnji opreme za zelene industrije istodobno čuvajući svoje pravo na ugljen, a pritom ima najveće svjetske zalihe metala koji služe kao sirovina za proizvodnju zelene energije.

Zapravo, svojim visokokompromisnim završnim dokumentom UN-ova konferencija u Glasgowu bitku za zaštitu planeta vratila je u razuman ekonomsko-ekološki mainstream, u kojem je američko, britansko pa i europsko razočaranje samo nužna prigodna gluma. A države navodno najugroženije potonućem zbog klimatskih promjena, poput Maldiva ili Mauricijusa, ionako su uvijek (bile) tek priručno sredstvo u globalnoj bitci u vezi s klimom.

Greta Thunberg dobila konkurenta

Ovakav razvoj, odnosno strateški američki zaokret prema klimatskoj agendi dao se naslutiti još za vrijeme mandata Donalda Trumpa, velikog negatora povezanosti emisije CO2 i klimatskih promjena, kao i velikog rušitelja nedodirljivih teorija i postupanja u međunarodnom poretku. Da će Bidenova administracija iskoristiti te Trumpove 'ruševine' za vlastiti praktični zaokret, dalo se naslutiti kada je kao svoga posebnog izaslanika za klimu imenovao Johna Kerryja, koji baš nije u dobi (77) kada se gine za (klimatske) ideale, naftno-plinski lobiji mu nisu strani, a i u stankama bitke za klimu voli se provozati svojim privatnim avionom.

Na kraju dvotjedne klimatske konferencije, nakon što su mu se kineski predstavnici simbolično obvezali da će još jednom razmotriti koliko Kina može 'smanjiti onečišćenja koja pridonose globalnom zatopljenju', i Kerry je proglasio pobjedu. 'Mislim da to pokazuje da čak i u svijetu sukoba i natjecanja među državama ova tema (klima) može ujediniti ljude', zaključio je pomirljivo. Amerika je napravila planirani diskretni zaokret u klimatskim politikama, Kina je ispala pobjednica, UK je imao veliki politički šou… A Greta Thunberg dobila je konkurenciju na radikalnom krilu boraca protiv klime – u dr. Kyleu Merrittu i njegovoj dijagnozi. 

18. travanj 2024 10:31