Konferencije i edukacije
StoryEditor

CSDD: Sva poduzeća u EU osjetit će utjecaj ove direktive

08. Svibanj 2024.
Piše: Vali Marszalek, direktorica ESG-a u Mazarsu

Poduzeća igraju važnu ulogu u društvu. Oni su motor gospodarstva, inovacija, otvaranja novih radnih mjesta. Posljednjih desetljeća vidimo kako poslovni sektor širi svoje granice i donosi svoje operacije, a s njima i njihove utjecaje, u sve regije i zemlje svijeta. Poštivanje ljudskih prava i okoliša ili konkretnije odgovornost da se izbjegnu kršenja ljudskih prava i smanji svaki negativan utjecaj na okoliš postaju temeljni čimbenik ovog brzog globalnog širenja. Zbog toga je predanost poduzeća napretku na području ljudskih prava i očuvanja okoliša od najvećeg prioriteta, pri čemu je najrelevantniji mehanizam za izbjegavanje negativnih utjecaja provođenje procesa dubinske analize.

Dubinska analiza pomaže tvrtkama da identificiraju svoje glavne rizike, poduzmu potrebne mjere za sprječavanje i ublažavanje tih rizika te da imaju odgovarajuće alate i metodologije za mjerenje i priopćavanje svog napretka. U okviru ovog procesa posebno je važno da tvrtke ne razmatraju samo utjecaje vlastitih aktivnosti na ljudska prava i okoliš, već i svih aktivnosti unutar svog lanca vrijednosti. Nekoliko je razloga, i benefita, u provođenju dubinske analize za samo poduzeće. Kao prvo, minimizirat ćete rizike za svoje poduzeće. Izbjeći ćete skandale i potencijalnu štetu ugledu vašeg poduzeća. Privući ćete odgovorne investitore. Također ćete privući i zadržati talentirane zaposlenike. Provedeni due diligence pomoći će vam smanjiti troškove, bolje upoznati svoj lanac vrijednosti, stvoriti partnerstva s dobavljačima i, na kraju ali nikako najmanje važno, pomoći će vam da se prilagodite novim propisima.

image

Vali Marszalek

foto

Na području propisa, EU nastavlja biti vrlo aktivna. Dok se poduzeća pripremaju za prvo izvještavanje prema Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti, nakon višegodišnjih pregovora između institucija EU-a i država članica, EU parlament je 24. travnja 2024. usvojio Direktivu o dubinskoj analizi održivosti poduzeća (CSDDD). Ova je direktiva važna nadopuna postojećim propisima EU u području održivosti pa tako i CSRD direktivi. Naime, CSRD traži transparentnost i širenje pouzdanih, relevantnih i usporedivih informacija o održivosti, tj. postavlja obvezu izvještavanja, ne i obvezu ponašanja. Kako namjera Europske unije nije nikada bila ostati tek na izvještavanju, već pokrenuti stvarne promjene u gospodarstvu koje će pomoći ispuniti ciljeve Europskog zelenog plana, s velikim se iščekivanjem čekalo donošenje CSDDD direktive.

CSDDD je fokusirana na promjenu korporativnog ponašanja. Cilj joj je poticati održivo i odgovorno korporativno ponašanje u globalnim opskrbnim lancima. Od tvrtki se zahtijeva da identificiraju, spriječe, ublaže i preuzmu odgovornost za negativne utjecaje svojih aktivnosti na ljudska prava i okoliš. Direktiva nalaže tvrtkama da uspostave procese dubinske analize za pitanja ljudskih prava i okoliša. One tvrtke koje već provode due diligence u skladu s Vodećim načelima Ujedinjenih naroda o poslovanju i ljudskim pravima (UNGP), kao i OECD-ovim smjernicama za dubinsku analizu odgovornog poslovnog ponašanja, bit će dobro pripremljene za obveze nove direktive koja će krenuti u primjenu 2027. godine. Tvrtke koje još ne primjenjuju ove okvire trebale bi poduzeti korake da ih ugrade u svoje sustave i procese.

Iako će CSDDD obuhvatiti samo procijenjenih 0,5% poduzeća u EU-u, to ne znači da poduzeća izvan opsega neće osjetiti njezin utjecaj. Sva poduzeća unutar EU kroz sljedećih nekoliko godina morat će moći strukturirano odgovoriti na zahtjeva za informacijama od strane većih poslovnih partnera u vezi s ljudskim pravima i utjecajima na okoliš u njihovom lancu vrijednosti.  

Pridružite nam se 23. svibnja na konferenciji ESG – Održiva budućnost gdje ćete čuti više o CSDDD direktivi, njezinom opsegu i zahtjevima te kako se za nju već danas početi pripremati. Broj sudionika je ograničen pa osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom

18. svibanj 2024 14:06