Konferencije i edukacije
StoryEditor

Država mora stati uz svakog izvoznika jer bez njih nema hrvatske ekonomije

04. Srpanj 2023.
10. konferencija o izvozu, Mario Muller, Darko Pappo, Boris Popović, Darko Tipurić, Gordana Gelenčer

- Istina je da za sada nema recesije, ali nije lako dugo ostati zdrav u ovakvom okruženju te se nadamo da do recesije neće ni doći. Što se Kraša tiče, ukupni trošak rada nije rastao i trenutno smo proizvodno efikasniji s manjim brojem ljudi. U ovo vrijeme nije lako naći radnike, što je također tema koja bitno utječe na poslovanje domaćih kompanija. Trenutno smo u fazi traženja radne snage i na nekim drugim tržištima - komentirao je na 10. Liderovoj konferenciji o izvozu Mario Müller, član Uprave Kraša. 

Objašnjavajući kako trenutno izgleda poslovanje kompanije, Müller je dodao da država definitivno treba intervenirati u ovakvim situacijama s prikladnim i oprezno biranim mjerama, s obzirom da iste mogu imati pozitivan, ali i negativan učinak na gospodarstvo. 

- Trenutno brojimo više narudžbi nego što možemo isporučiti. Imamo vrlo atraktivan proizvod, a 2022. smo proživljavali jako teško razdoblje pa smo se morali prilagoditi financijskim mogućnostima i smanjiti količinu proizvoda. Pristiže nam sedam tisuća tona sirovine s kojom ćemo popuniti kapacitete u stopostotnom volumenu. Taj ćemo kapacitet iskoristiti do kraja godine pa se recesijski efekti vjerojatno kod nas neće ni pokazati - objasnio je Darko Pappo, član Uprave DIV Grupe.

image

10. konferencija o izvozu, Darko Pappo

foto Rene Karaman

Plaće rastu brže od njihova profita  

Njihovi su proizvodi univerzalni, dodaje Pappo, i ne ovise o marketinškim potezima kao što su reklame ili dizajn. Oni uvijek imaju svoje krajnje korisnike, ali bez velike dodatne vrijednosti - pa se mora ciljati na količinu. Druga su tržišta limitirana jer na konačnu cijenu utječe cijena transporta što otežava izvoz, a zbog toga se lako dolazi do zaključka da su konkurentne one kompanije koje su što bliže krajnjem korisniku. Država, smatra Pappo, itekako mora dati svoj doprinos u trenutcima snažnih inflatornih (i potencijalno recesijskih) pritisaka na gospodarstvo. 

- Recesije nema, rast je i dalje iznad deset posto, ali nije preko 20. Prelili smo troškove na cijene koliko smo mogli, ali pogotovo su rasli vanjski troškovi. Najviše su ipak rasle plaće, značajno više nego u prijašnjim godinama. Ukupan trošak plaća porastao je više od 30 posto u našoj kompaniji gdje plaće rastu brže od njihova profita. Kod ovakvih promjena si moramo reagirati. Država je ta koja postavlja pravila, i ako su ona dobro prilagođena gospodarskoj situaciji, svi ćemo od toga imati koristi. Ne smijemo zaboraviti da tvrtku čine njeni djelatnici koje treba čuvati i u njih ulagati - izjavio je Boris Popović, vlasnik Alarm automatike. 

Popović je dodao da svakako smatra kako bi država porezima mogla dodatno rasteretiti plaće. Ljude treba sačuvati, biti fleksibilan jer oni itekako osjećaju pritisak inflacije i uplašeni su za svoju budućnost. U istom trenutku ne mogu svi biti zadovoljni, ali dugoročno mogu, rekao je. 

image

10. konferencija o izvozu, Boris Popović

foto Rene Karaman

‘Država treba biti servis‘ 

- Iz ove situacije ne možemo izvući jednostavne zaključke, ali inflacija nije nastala tek tako. Višak likvidnosti na razini EU uzrokovao je inflacijske pritiske koji su doveli do visokih razina inflacije na razini cijele EU, negdje više, negdje manje. Novac je postao roba koja nema cijenu, a čim se to dogodi, znamo što nas čeka. Problem svakog povećanja kamatnih stopa jest povećanje opasnosti od recesije. Imamo problem globalnih lanaca, osobito kod cijena dobave zbog inflacije, a s druge strane imate recesiju koja je još malignija - rekao je Darko Tipurić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 

Objašnjavajući trenutne izazove za hrvatsko gospodarstvo i domaće izvoznike, Tipurić je podsjetio da je 2008. recesija u Hrvatskoj trajala čak osam godina te da su upravo izvoznici nositelji hrvatskog razvoja i tako to treba biti. Institucije poput HBOR-a se ne koriste dovoljno, smatra profesor, i dodaje da će najveće probleme imati oni koji se fokusiraju samo na domaće tržište. 

- Država treba biti servis i mora stati uz svakog izvoznika jer bez izvoza nema hrvatske ekonomije. Kvalitetne izvozne priče u budućnosti neće imati tko realizirati, to je najveći problem koji čeka Hrvatsku. Inflaciju ćemo suzbiti, a do recesije smatram da neće ni doći - zaključuje Tipurić. 

image

10. konferencija o izvozu, Darko Tipurić

foto Rene Karaman
26. travanj 2024 22:41