Konferencije i edukacije
StoryEditor

Ivica Puljak na konferenciji Smart Cities: 49 milijuna eura za javnu infrastrukturu i usluge

15. Ožujak 2024.
SMART CITIES 2023. Ivica Puljakfoto Ratko Mavar

Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita, sudjelovat će idući tjedan u srijedu 20. ožujka na Liderovoj konferenciji Smart Cities, tijekom koje će predstaviti pametne i inovativne projekte najvećeg grada Dalmacije. Drugi je to put da će Puljak prisustvovati konferenciji i govoriti o planiranim projektima Grada Splita otkako je postao gradonačelnik 2022. godine.

U najvećem je fokusu trenutno novi ugovor Grada Splita s Europskom investicijskom bankom vrijedan 49 milijuna eura, namjenjenog temeljitoj obnovi javne infrastrukture i usluga. Zahvaljujući ovom zajmu, prvom takve vrste u Hrvatskoj, u Splitu će se financirati mnogi infrastrukturni projekti, na primjer, gradnja i dogradnja vrtića (najveći su oni na Pujankama i na Kili), škola i školskih dvorana te gradnja bazena na Brdima. Također, EIB-ov zajam podupire projekte vezane uz energetsku učinkovist. Ogromna je to prilika za poduzetnike koji će se moći prijaviti na natječaje za izvedbu i realizaciju navedenih, ali i brojnih drugih projekata, a više informacija o tome Puljak će predstaviti na konferenciji.

Među najznačajnijim i najiščekivanijim pametnim projektima koji će se sufinancirati EIB-ovim zajmom projekt je inteligentnog transportnog sustava koji će smanjiti gužve na području Splita, vrijedan oko 12 milijuna eura. Ugovor za projekt potpisan je u siječnju 2023., a rok za njegovo uspostavljanje je 32 mjeseca, stoga će Puljak na konferenciji objasniti u kojoj je fazi projekt sada. Taj bi projekt, sufinanciran 85 posto iz europskih fondova, trebao vinuti Split među najmodernije gradove u ovom dijelu Europe.

– Ovo je moderan sustav za kontrolu i upravljanje svim aspektima prometa – cestovnog, željezničkog i pješaštva, a podići će se i razina sigurnosti u svim vrstama prometa koje koriste građani te donijeti uštede u vremenu i u troškovima – rekao je Puljak prošle godine prilikom potpisivanja ugovora za projekt.

S obzirom na to da se građani i posjetitelji Splitom uglavnom kreću osobnim vozilima, kroz ovaj se projekt nastoji povećati broj putnika u javnom prijevozu.

Isto tako, početkom lipnja prošle godine u Splitu je u rad puštena Smart City Split mobilna aplikacija i internetska stranica, kako bi se olakšao svakodnevni život u gradu, omogućila bolja komunikacija s Gradskom upravom i pružio pristup uslugama gradskih tvrtki i institucija. Građani uz Smart City Split, na primjer, mogu i plaćati gradske račune, i to bez naknade. Prema pisanju Dalmatinskog portala, od lipnja do rujna aplikaciju je koristilo već tri tisuće ljudi. Kako je Puljak izjavio prošle godine, želja im je da ta aplikacija Splićanima postane svojevrsni digitalni novčanik, a koliko je cijela ideja zaživjela među Splićanima saznat ćemo idući tjedan.

Navedene projekte, ali i sva ostala pametna rješenja drugog najvećeg hrvatskog grada Puljak će predstaviti na konferenciji Smart Cities tijekom koje će održati samostalno predavanje.

Na konferenciji će među mnogobrojnim sudionicima gostovati čelnici hrvatskih gradova, koji će sudjelovati u raspravama na neizostavne teme poput zelene i digitalne transformacije gradova te o funkcioniranju pametnih gradskih rješenja u praksi.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.

24. travanj 2024 08:28