Konferencije i edukacije
StoryEditor

Jagodin: Očekujemo dulji rok za ishođenje dokumentacije i dolazak stranih radnika

04. Kolovoz 2023.
Stjepan Jagodin

Iako se naizgled čini da se globalna ekonomska situacija stabilizira, da inflacija jenjava, poslovni svijet još uvijek osjeća ‘repove‘ donedavnog vrhunca krize u svom poslovanju, a rat u Ukrajini i dalje traje.

U punom smo jeku s pripremama najveće Liderove konferencije Dan velikih planova koja se održava 15. godinu za redom, a ove će se godine održati 27. rujna u zagrebačkom hotelu Westin

I ove godine na pozornici očekujemo predvodnike raznih industrija u Hrvatskoj, predstavnike javnog sektora i državnih institucija, od kojih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2024. godini, kako se svi dionici gospodarstva suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Jedan od njih je i Stjepan Jagodin, osnivač i direktor agencije za ustupanje i posredovanje u zapošljavanju filipinskih radnika Pinoy385 koji će govoriti o tržištu radne snage, trenutno najvećem izazovu za hrvatske poslodavce.

Jagodin je i član je Uprave Euromarkta, tvrtke specijalizirane za prodaju, najam i servis radnih strojeva, a vlastitu agenciju uspješno vodi od 2018. Osim u Hrvatskoj, agencija ima višegodišnje iskustvo u posredovanju pri zapošljavanju na području Slovenije, Mađarske te Slovačke.  

– Utjecaj tržišta rada i dalje će predstavljati jedan o najbitnijih ograničavajućih čimbenika za razvoj poslovanja na strateškoj i operativnoj razini. Hrvatska je u 2023. zabilježila je najnižu stopu nezaposlenih u posljednjih 40 godina te najveći broj odobrenih dozvola za boravak i rad stranih radnika, što je uzrokovano kontinuiranim gospodarskim rastom, emigracijom radnika, starenjem radne snage te vrlo izraženom sezonskom potrebom za radnicima – objašnjava Jagodin.

Upozorava i na to da je, uslijed usporavanja zapadno-europskog gospodarskog rasta koji je zabilježen u drugom kvartalu, moguć oprezniji pristup poslodavaca pri planiranju poslovnih aktivnosti.

S obzirom na to da se Hrvatska suočava s nedostatkom radne snage u gotovo svim gospodarskim granama, njegova je agencija radnike s Filipina zaposlila u svim sektorima, u kojima su postojali preduvjeti za zaposlenje državljana treće zemlje, a jedan od osnovnih je jezična barijera.

– Radnike s Filipina zapošljavamo u Hrvatskoj na onim pozicijama za koje su prethodno stekli znanja, vještine i iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Budući da radnici s Filipina govore engleski jezik, najveći udio zaposlenih radnika je u sektoru turizma i ugostiteljstva, logistici te proizvodnim djelatnostima. Dosadašnje višegodišnje iskustvo u zapošljavanju filipinskih radnika pokazuje nam da se radnici u inozemstvu zadržavaju u razdoblju do deset godina te se nakon toga vraćaju na Filipine. Po povratku u svoju državu, na rad u inozemstvo upućuju svoju djecu nakon što završe školovanje i postanu radno sposobna – ističe Jagodin.   

Uzevši u obzir trenutno izmijenjenu demografsku slike Hrvatske, on smatra kako nam je potrebna održiva imigracijsko - demografska strategija s ciljem pravovremene, sustavne i sveobuhvatne integracije stranih radnika u radno okruženje, kao i društveni život.

Izmjene Zakona o strancima koje bi trebale zaživjeti krajem ove godine poslodavcima će olakšati proceduru tako što će se omogućiti odobrenje zahtjeva za dozvolu za boravak i rad u trajanju do tri godine, čime će se i radniku i poslodavcu olakšati dosadašnja praksa godišnjih produljenja zahtjeva.

– Uzevši u obzir očekivanu prilagodbu državnih institucija na primjenu nadolazećeg Zakona o strancima i kontinuirano povećanu potražnju za stranim radnicima za 2024., očekujemo dulji rok za ishođenje potrebne dokumentacije i dolazak radnika – kaže Jagodin.

Pinoy 385 u posljednjih pet godina, svake godine, udvostručuje broj zaposlenih radnika za svaku godinu te isti trend Jagodin očekuje i u narednom periodu.

– Svakodnevno razvijamo alate i kontinuirano usavršavamo model edukacije poslodavca i stranih radnika o način integracije u radnu i društvenu okolinu te od nadležnih resora očekujemo daljnje međusobno razumijevanje i razmjenu iskustava, a sve u cilju pronalaska održivih i adekvatnih rješenja vezanih za trendove na tržištu rada – zaključuje Jagodin.

Agencija Pinoy385 akreditirana je od strane filipinskog ministarstva za provedbu zapošljavanja prekomorskih radnika (Department of migrant workers, DMW), koje zajedno s Uredom za kontrolu rada prekomorskih radnika (Migrant workers Office, MWO) regulira i nadzire legalan postupak zapošljavanja filipinskih radnika. S obzirom na dugogodišnje profesionalno iskustvo, Jagodin je čest sudionik stručnih okupljanja, panela i diskusija, kao i član radnih skupina.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 15. Danu velikih planova koji se održava 27. rujna u kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb. Više informacija možete pronaći na poveznici.

27. travanj 2024 09:11