Konferencije i edukacije
StoryEditor

Kako nam samopoštovanje i samopouzdanje mogu pomoći u radnom okruženju?

24. Listopad 2023.
Piše: Nataša Jeličić, coach, edukator, Partus akademija

Samopoštovanje i samopouzdanje su ključni elementi za uspješno funkcioniranje u radnom okruženju. Imati visoko samopoštovanje i samopouzdanje znači da vjerujemo u sebe, preuzimamo inicijativu, donosimo odluke i ostvarujemo svoj puni potencijal. Istraživanja su pokazala da samopoštovanje i samopouzdanje imaju pozitivan utjecaj na produktivnost, zadovoljstvo poslom i dobrobit zaposlenika. Razumijevanje razlike između samopoštovanja i samopouzdanja omogućuje nam razvijanje samosvijesti i bolje upravljanje sobom.

Samopoštovanje se odnosi na pozitivan stav prema sebi, vjeru u vlastite sposobnosti i vrijednosti kao osobe. Kada imamo visoko samopoštovanje, osjećamo se samouvjereno, sposobno i vrijedno.

Veća je vjerojatnost da ćemo se lakše nositi s rizicima i preuzimati inicijativu u svojoj karijeri. Ono nam pomaže u postavljanju granica i zauzimanju za sebe, što je ključno za uspostavljanje zdravih odnosa. Važno je napomenuti da samopoštovanje ne znači da smo savršeni ili da nemamo prostora za rast. Ono se temelji na prihvaćanju sebe s vlastitim snagama i slabostima, prihvaćanju grešaka kao dijela učenja i razvoja. Samopoštovanje nas potiče da se trudimo biti najbolja verzija sebe i da radimo na kontinuiranom osobnom i profesionalnom razvoju.

Jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard otkrilo je da visoko samopoštovanje zaposlenika dovodi do veće kreativnosti i inovativnosti na radnom mjestu. Zaposlenici koji vjeruju u sebe i svoje ideje skloniji su izlasku iz svoje zone komfora, preuzimanju rizika i iznošenju novih prijedloga. Primijećena je i povećana motivacija i angažman na radnom mjestu.

Drugo istraživanje provedeno na Sveučilištu Stanford otkrilo je da visoko samopouzdanje zaposlenika pozitivno utječe na njihovu sposobnost suočavanja s izazovima i stresom na radnom mjestu. Zaposlenici s visokim samopouzdanjem imaju veću vjerojatnost da će se nositi s pritiscima, donositi odluke u teškim situacijama i održavati emocionalnu stabilnost.

Samopouzdanje nam omogućuje da vjerujemo u sebe, preuzmemo inicijativu, donosimo odluke i ostvarujemo svoj puni potencijal. Kada imamo visoko samopouzdanje, osjećamo se sposobnima suočiti se s izazovima, prevladavati prepreke i ostvariti uspjehe.

Ono ima pozitivan utjecaj na našu produktivnost. Više smo motivirani, fokusirani i angažirani u svom radu. Zdrava razina samopouzdanja nam pomaže da se lakše nosimo s kritikama i negativnim iskustvima, te da se brže oporavljamo od neuspjeha. Samopouzdanje pozitivno utječe na naše interpersonalne vještine, što nam omogućuje bolju komunikaciju, suradnju i izgradnju odnosa s kolegama i nadređenima.

Istraživanja su pokazala da su radnici s visokim samopouzdanjem skloniji preuzimanju rizika i inovacijama, što može dovesti do napretka i razvoja u radnom okruženju. Postizanje malih ciljeva, stjecanje novih vještina i konstruktivno suočavanje s izazovima pomaže nam u izgradnji samopouzdanja. Bitno je vjerovati u sebe, prepoznati svoje snage i uspjehe te se fokusirati na osobni rast i razvoj.

Samopoštovanje i samopouzdanje ne dolaze sami od sebe, već se mogu razvijati i jačati. Savladavanjem tehnika i alata možemo povećati samopoštovanje i samopouzdanje.

Na jednom od 10 modula ‘Programa osnaživanja‘ – za žene u srednjem menadžmentu u organizaciji Partus akademije i Lider media polaznice se educira o važnosti samopoštovanja i samopouzdanja u poslovnom okruženju.

Svoje iskustvo nakon odslušanog modula ‘Razvoj samopoštovanja i samopouzdanja‘ podijelila je stipendistica Iva Maršanić.

– Bilo mi je zanimljivo pričati i učiti o tome koliko su samopoštovanje i samopouzdanje zapravo na prvu komplementarni, ali različiti pojmovi. Puno puta djelujemo iz hrabrosti, tj. samopouzdanja i želje da pomičemo vlastite granice, prihvatimo novu rolu, promijenimo područje djelovanja... Ali uz sve samopouzdanje, samopoštovanje je ključ osobnog razvoja i napretka. Naš odnos prema samima sebi, kako se istinski vidimo i koliko se zapravo vrednujemo jest područje naše duše od kuda sve kreće. Svakim modulom osvijestim neki drugi dio te duše na kojem želim raditi i imam o čemu promišljati do sljedećeg četvrtka – rekla je Maršanić.

O ovoj temi govorit ćemo i na 13. konferenciji Žene u biznisu koja se održava 7. prosinca u Laubi u sklopu koje se održava i predstavljanje Liderove liste 300 najmoćnijih žena u biznisu te dodjela nagrada za top 10. Osigurajte svoje mjesto na vrijeme putem linka.

25. travanj 2024 14:58