Konferencije i edukacije
StoryEditor

Medeja Lončar: Digitalne transformacije i održivost najveći su izazovi današnjice za gospodarske subjekte

08. Rujan 2023.
Medeja Lončar

Iako se naizgled čini da se globalna ekonomska situacija stabilizira, da inflacija jenjava, poslovni svijet još uvijek osjeća ‘repove‘ donedavnog vrhunca krize u svom poslovanju, a rat u Ukrajini i dalje traje.

U punom smo jeku s pripremama najveće Liderove konferencije Dan velikih planova koja se održava 15. godinu za redom, a ove će se godine održati 27. rujna u zagrebačkom hotelu Westin.

I ove godine na pozornici očekujemo predvodnike raznih industrija u Hrvatskoj, predstavnike javnog sektora i državnih institucija, od kojih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2024. godini, kako se svi dionici gospodarstva suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Jedan od njih je i Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, direktorica Siemensa Slovenija i Siemensa Srbije, koja za Lider govori o golemim izazovima za organizacije u različitim industrijama kojima su danas prioriteti digitalna transformacija i održivost.

 

Koji su po vama ključni izazovi u vašoj industriji u nadolazećem razdoblju koji će se odraziti na vaše poslovanje? Kako se Siemens na njih priprema?

- U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, međusobno povezani prioriteti digitalne transformacije i održivosti pojavili su se kao središnji izazovi za organizacije u različitim industrijama. Riječ je o zaista golemim izazovima, gdje postaje očito da niti jedan entitet ne posjeduje sveobuhvatne sposobnosti potrebne da ih savlada samostalno. Siemens je to prepoznao i naglasio hitnost za novim strategijama i rješenjima koja potiču suradnju, osnažuju poduzeća i olakšavaju formiranje robusnih ekosustava.

To su riješenja kao što su Siemens Xcelerator, mreža Estainium koje omogućuje razmjenu pouzdanih podataka o razmjeni ugljičnog otiska, kako bi kompanije to mogle iskoristiti za poboljšanje svojih resursa te novi koncept industrijskog metaverzuma. Pogotovo u industrijskom metaverzumu vidimo potencijal i za rješavanje problema u ‘stvarnome‘‘ svijetu i stvaranje održivijih i učinkovitijih proizvodnih proizvoda i usluga. Vjerujemo da će to definirati tehnologiju u idućih 20 godina. Tako smo prošlu godinu u partnerstvu s NVIDIA-om pokrenuli razvoj nove ere digitalnih blizanaca temeljenih na umjetnoj inteligenciji, foto-realističnih, fizikalno utemeljenih, koji će potaknuti učinkovitost i transformirati industrije podižući industrijsku automatizaciju na novu razinu. Industrijski metaverzum dat će nam mogućnost da povezujemo ‘stvarni‘ svijet – tvornice, uredske zgrade, električne mreže, vlakove, gradove i njihovu infrastrukturu, potom stvaramo digitalne blizance i pomoću njih prikupljamo podatke, optimiziramo proizvodnju, predviđamo ishod, poboljšavamo dizajn te sprječavamo moguće kvarove. Ono što je jedinstveno u industrijskom metaverzumu jest mogućnost zajedničkog virtualnog rada na stvarnim stvarima, bilo da se radi o projektiranju zgrada i električnih mreža ili servisiranju strojeva - s bilo kojeg mjesta. Za društva koja stare i suočavaju se s nedostatkom radne snage u budućnosti, ovaj će koncept biti ključan.

 

A što je s Xceleratorom?

- Njega smo također lansirali lani. Riječ je o otvorenoj digitalnoj poslovnoj platformi za ubrzavanje digitalne transformacije i stvaranje vrijednosti za klijente svih veličina u industriji, zgradama, mrežama i mobilnosti. Tu okupljamo najbolje igrače u klasi na tržištu – velike ili male – ujedinjene u viziji da će se izazovi pred nama rješavati na inovativniji način, zajedno u otvorenom ekosustavu. Njime pomažemo našim klijentima da iskoriste beskrajne mogućnosti digitalnog svijeta i postignu tzv. Net Zero u svom poslovanju.

Jedan od ključnih povezanih izazova također je nedostatak talenata i stalna evolucija znanja potrebnog za prevladavanje dekarbonizacije i drugih povezanih pitanja koja su ključna za našu budućnost na planetu. U tu svrhu naširoko promičemo inženjerski poziv, primjerice kroz projekt Inženjerka godine kako bismo inspirirali i potaknuli mlade inženjerke da se ostvare u tom pozivu, a istovremeno veliku pozornost posvećujemo  usavršavanju i prekvalificiranju naših zaposlenika. Satovi digitalnog učenja po zaposleniku su jedan od naših KPI-jeva održivosti, a cjeloživotno učenje bitan imperativ za uspjeh. U Siemensu smo spremni na izazove pred nama, prije svega zahvaljujući reorganizaciji tvrtke posljednjih godina. Dosadašnje krize potvrdile su da je važno biti spreman i raditi više scenarija za budućnost, biti agilniji, fleksibilniji, otporniji…

 

U kojim segmentima očekujete najveći rast i pad u poslovanju i o čemu će to najviše ovisiti?

- Rast se očekuje u segmentima poslovanja usko vezanim uz digitalna rješenja, jer će tvrtke kroz primjenu naprednih digitalnih tehnologija imati mogućnost povećati učinkovitost, smanjiti troškove, optimizirati svoje poslovanje, a ujedno i smanjiti svoj ugljični otisak. Kao važne stupove održivosti vidimo obnovljive izvore energije te je za očekivati rast u područjima vjetroelektrana, solarne energije, pametnih mreža, a očekuje se povećan broj zahtjeva za implementacijom rješenja koja će kompanijama donijeti uštede u potrošnji energije. Što se pak tiče izazova i rizika u poslovanju, možemo izdvojiti visoke cijene energenata i nedostatak materijala u proizvodnji, što direktno utječe i na globalne rokove isporuka te shodno tome, koordinaciju s kupcima i partnerima. Kad je prošla pandemija, počeo je rat u Ukrajini i iskrsnuli su novi izazovi u lancima isporuka, što je utjecalo i na naš posao jer su se isporuke produljivale od nekoliko dana, što je bio standard, do čak godine dana na nekim područjima. Kao prodajna organizacija u protekle smo se dvije godine jako puno bavili optimizacijom i time kako podržati svoje kupce, te postati otporni na takve izazove.

 

Očekujete li stabilizaciju proizvođačkih cijena i utjecaj pada stope inflacije na troškove proizvodnje i distribucije?

- Stabilizacija proizvođačkih cijena i utjecaj pada stope inflacije na troškove proizvodnje i distribucije ovise o raznim ekonomskim, političkim i tržišnim čimbenicima koji su nepredvidivi i mogu se promijeniti u bilo kojem trenutku. Godine iza nas naučile su nas da ne postoji period bez krize te da je ključno ulagati u otpornost kompanija. Važno je biti spreman, raditi više scenarija za budućnost, razmišljati paralelno, razmišljati drugačije i biti fleksibilniji. U Siemensu rješenje vidimo u digitalizaciji, ne samo internoj, jer pomažemo i svojim kupcima u digitalnoj transformaciji, te u postizanju održivosti. Kompanije koje uspješno prođu digitalnu transformaciju, bit će prilagođene rizičnim okruženjima i izazovima.

 

Koji će projekti Siemensa u Hrvatskoj obilježiti iduću godinu, u kontekstu novih investicija na domaćem i na inozemnim tržištima?

- U Hrvatskoj i zemljama regije prisutni smo na tržištu u industrijama poput automobilske, prehrambene, kemijske i farmaceutske, građevinske te vodne i vodotehničke. Planiramo i značajne projekte u području pametne infrastrukture i obnovljive energije. Zahvaljujući značajnim investicijama  u obnovljive izvore energije, fokusiramo se  na nove prilike i u tom području, kao što su e-mobilnost, pametne zgrade, i podatkovni centri. Među ostalim projektima, u Hrvatskoj nastojimo ujedno i nadalje surađivati s fakultetima i drugim obrazovnim institucijama i educirati mlade talente. Održivost je ključni element naše strategije, duboko ugrađen u naše svakodnevne operacije, u naše investicijske odluke i naše korporativno upravljanje, a upravo zato  Siemens u Hrvatskoj uskoro seli iz svoje stare zgrade u nove prostorije Net Zero zgrade, što je dio Siemensovog strateškog plana, prema kojem će naša kompanija do 2030. postići ugljičnu neutralnost u vlastitim poslovnim operacijama. Do sada smo smanjili emisije CO₂ za 46 posto u našim objektima i tvornicama, a 78 posto energije u našim poslovnim prostorima dolazi iz obnovljivih izvora. Selidba je, između ostalog, potaknuta i željom da svojim zaposlenicima omogućimo bolje uvjete za rad, jer nam je iznimno važno da našim zaposlenicima ponudimo sveobuhvatan ‘paket‘ ulaganja u njih i njihov rast, kako bi maksimalno iskoristili svoje sposobnosti.

I iz ovog kratkog razgovora vidimo da nema sumnje da će čelnica Siemensa za našu regiju imati što za reći na 15. Danu velikih planova koji se održava 27. rujna u kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb. Uostalom, gdje god se pojavi, izaziva zanimanje poslovne javnosti. Zato ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje. Više informacija možete pronaći na poveznici.

27. travanj 2024 07:46