Konferencije i edukacije
StoryEditor

Obnovljivi izvori energije i smanjenje CO2 kao fokus konferencije ‘Energetska budućnost Hrvatske’

12. Lipanj 2023.
Obnovljivi izvori energijefoto Shutterstock

Što krize, što zelene promjene – ovo su teme koje su trenutno aktualne u svim sektorima, a posebnom onom koji pogoni svu industriju. Da i s krizom i bez krize energetski sektor čekaju brojne promjene, a tu je prije svega okretanje održivijoj budućnosti, više nije novost.

No, koliko god se naglašavala potreba za okretanje obnovljivim izvorima energije i potreba za smanjenjem C02… ostaje pitanje možemo li osigurati potrebnu energiju uz optimalnu cijenu i pritom provoditi zelenu tranziciju i dekarbonizaciju?

Okretanje zelenoj energiji

Neven Duić, sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, istaknuo je da velike hrvatske energetske tvrtke polako počinju shvaćati je budućnost obnovljiva te da Hrvatska može brzo postati izvoznik energije, ako se pokrene tranzicija, umjesto da uvozi energente iz dalekih, nesigurnih i neprijateljskih zemalja.

Više o ovoj temi Duić će pričati na 12. Liderovoj konferenciji ‘Energetska budućnost Hrvatske’ gdje će održati izlaganje na temu ‘Hrvatska energetska tranzicija: Ubrzana dekarbonizacija – rezultati studije‘ u kojem će prezentirati rezultate studije deplinofikacije Hrvatske koja utvrđuje da je ona moguća do 2035.

– Također,  predstavi ću EASAC studiju o budućnosti plinskog sektora u Europi, koji također ukazuje na potrebu rapidne deplinofikacije Europe, posebno u sektoru zgradarstva. Plin nije zeleni, održivi ili tranzicijski energent, njegova je budućnost završila. Dok je napuštanje ugljena već gotova stvar, elektrifikacija transporta će donijeti i napuštanje nafte – ukratko je objasnio Duić o čemu će pričati na konferenciji.

A na konferenciji ćete imati priliku slušati i druge stručnjake iz ovog područja, među kojima je i Tonči Tadić, sa Instituta Ruđer Bišković. On će održati izlaganje na temu ‘Potencijali fuzijskih elektrana‘ u kojem će detaljno pričati o sudjelovanju Hrvatske u projektu DONES. Ovo je, kako kaže Tadić, od iznimne važnosti jer je ovo prvi puta da je Hrvatska (zajedno za Španjolskom) predvodnica projekta od strateške važnosti.

Osim toga, težinu ima i činjenica da je sami projekt drugi po važnosti kada je u pitanju istraživanje fuzije.

– Ako se Europska unija želi riješiti fosilnih goriva, mora razviti elektrane na fuziju. To je i razlog zašto je ovo pitanje toliko važno – istaknuo je Tadić.

Ključ za smanjenje CO2

A da se svakako trebamo okrenuti alternativnim izvorima energije, na konferenciji će potvrditi i Ankica Kovač, sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koja će održati predavanje naziva ‘Vodik – mit ili hit‘. Točnije izložit će trenutno stanje i potencijal vodika kroz pregled usvojenih strategija za vodik zemalja u EU i u svijetu.

– Ova tema je važna iz aspekta klimatskih promjena jer korištenjem vodika i drugih čistih tehnologija možemo utjecati na smanjenje CO2 te na taj način doprinijeti ograničenju porasta globalne temperature. Za budućnost energetskog sektora vodik igra jednu od važnih uloga na putu energetske tranzicije kroz uravnoteženje elektroenergetskog sustava temeljenog na obnovljivim izvorima energije – istaknula je Kovač.

Konferencija na kojoj ćemo pričati o aktualnosti u energetskom sektoru, alternativnim rješenjima i dati odgovore na ključna pitanja vezana uz energetski sektor održat će se 16.6. u Zonaru Zagreb. Detaljan program i link za prijavu možete pronaći našoj web stranici.

23. travanj 2024 20:31