Konferencije i edukacije
StoryEditor

Ovo su dobitnici nagrade Hrvoje Mateljić za najbolje novinarske radove o gospodarstvu

12. Prosinac 2023.
Nagrada Hrvoje Mateljić, Goran Pekez, Miodrag Šajatović, Ljubica Gatarić, Marko Biočina, Karla Zupičić, NJ.E.g. Iso Masatofoto Rene Karaman
Ljubica Gatarić (Večernji list), Marko Biočina (Nova TV) i Karla Zupičić (Jutarnji list) proglašeni su najboljim gospodarskim novinarima u Hrvatskoj i dodijeljena im je nagrada Hrvoje Mateljić

U spomen na svog prerano preminulog novinara Hrvoja Mateljića, Lider već 14. godinu za redom dodjeljuje nagrade za najbolje novinarske radove o gospodarstvu. Uoči današnje dodjele nagrada u Hrvatskom novinarskom domu, glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je da kvaliteta poslovnog novinarstva u Hrvatskoj raste.

– Iako se čini da se sve manje ljudi bavi ekonomskim novinarstvom, čini mi se da poslovno novinarstvo u Hrvatskoj postaje sve bolje i bolje. Želimo vjerovati da i ova naša nagrada koju dodjeljujemo, a koju je do sada dobilo otprilike 40 kolegica i kolega, doprinosi tome da novinari svoje tekstove nastoje napisati što kvalitetnije – izjavio je Šajatović.

Nakon uvodnih riječi, zamjenik glavnog urednika Lidera Vanja Figenwald iznio je rezultate istraživanja među poslovnim novinarima o tome kakva je bila poslovna 2023., prva godina uvođenja eura te kako je euro utjecao na inflaciju. Na tu je temu Figenwald održao i jedan-na-jedan razgovor s Lidijom Brković, glavnom ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku, a o tome se raspravljalo i tijekom okruglog stola. Medijski stručnjak Boris Trupčević održao predavanje o umjetnoj inteligenciji i budućnosti poslovnog novinarstva.

Dobitnica nagrade za najbolje radove o gospodarstvu objavljene u tiskanom i digitalnom mediju u 2023. godini je Ljubica Gatarić, novinarka Večernjeg lista. Nagradu joj je uručio Nj. E. Iso Masato, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj.

Gatarić je u Večernjem listu od 1986. godine, prati javne financije, tržište rada, mirovinski sustav i brojne druge gospodarske teme. Zahvalila je kolegama i članovima žirija te Lideru čestitala 18. rođendan, uz nadu da će uz mlade generacije i osnivače nastaviti ‘tu novinu i medij voditi kroz poslovni svijet‘.

image

Nagrada Hrvoje Mateljić, NJ.E.g. Iso Masato, Ljubica Gatarić

foto Rene Karaman

Za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV) nagrađen je Marko Biočina, novinar na Novoj TV, a nagradu mu je uručio Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u JT International Zagreb za regiju Adriatic.

Nakon gotovo 20 godina u pisanom novinarstvu, Biočina se prošle godine u listupadu pridružio redakciji Nove TV. Stoga je osim žiriju i Lideru na nagradi zahvalio svojoj redakciji informativnog programa Nove TV jer su ga prihvatili kao početnika u svijetu televizije te kolegama snimateljima i montažerima. Također je naglasio važnost ovakvih nagrada koje inzistiraju na kvalitetnom radu, budući da je u medijima, a pogotovo u gospodarskim temama, ‘sve teže prepoznati granicu između nativea i novinarstva‘.

image

Nagrada Hrvoje Mateljić, Marko Biočina, Goran Pekez

foto Rene Karaman

Za najboljeg mladog novinara do 29 godina proglašena je Karla Zupičić, novinarka Jutarnjeg lista, kojoj je nagradu uručio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Zupičić je u Jutarnji list stigla ravno s Fakulteta političkih znanosti, a sektor gospodarstva prati od ožujka ove godine. Osim biznisa, zanimaju ju društveno angažirane teme koje pomažu da svijet postane malo bolje mjesto. Žiriju je zahvalila na nagradi, urednicima i obitelji na podršci te kolegama na savjetima.

image

Nagrada Hrvoje Mateljić, Karla Zupičić, Miodrag Šajatović

foto Rene Karaman

Okupljene je pozdravila i Darija Dretar Janežić, voditeljica korporativnih komunikacija za Hrvatsku u tvrtki JT International Zagreb, dugogodišnjem sponzoru nagrade Hrvoje Mateljić. Naglasila je da su nagrađeni novinari pokazali da razumiju koncept tržišta te od Šajatovića preuzela zahvalnicu za deset godina suradnje na projektu nagrade Hrvoje Mateljić.

Hrvoje Mateljić (1974. – 2008.) bio je profesionalni novinar 12 godina prije nego što je tragično preminuo. Pratio je sektor telekomunikacija, spajanja i preuzimanja, a svu širinu svog znanja pokazao je u makroekonomskim temama. Osim što se ovom nagradom želi sačuvati uspomena na Hrvoja, želi se odati priznanje kolegama i kolegicama koji ustraju na visokokvalitetnom i analitičkom novinarstvu.

26. travanj 2024 11:28