Konferencije i edukacije
StoryEditor

Ovo su najmoćnije žene hrvatskog biznisa

07. Prosinac 2023.
Žene u biznisu 2023. Antonia Glavaš, Lada Tedeschi Fiorio, Zsuzsanna Eva Ortutay, Simona Kostrevc, Anita Letica i Nataša Rapaićfoto Ratko Mavar
Na trinaestoj tradicionalnoj konferenciji ‘Žene u biznisu‘, održanoj danas u zagrebačkoj Laubi, Lider je proglasio deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa u 2023. godini

Poslovni tjednik Lider i ove je godine na svojoj tradicionalnoj konferenciji ‘Žene u biznisu‘, koja je održana danas u zagrebačkoj Laubi, imenovao deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Titulu najmoćnije žene odnijela je Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave INA-e.

Uz nju su nova imena na popisu najmoćnijih ove godine i Simona Kostrevc, predsjednica Uprave Petrola, Antonija Glavaš, članica Uprave Prvog plinarskog društva, te Irena Langer-Breznik, nova predsjednica Uprave M-San Grupe.

Trinaestu godinu zaredom Lider organizira međunarodni susret žena i osamnaestu godinu objavljuje svoju godišnju rang-listu tristo najmoćnijih žena. U odabiru primjenjujemo kriterij upravljačke moći, odnosno ukupnih prihoda kompanija koje vode, u čemu nam pomaže partner Dun & Bradstreet. U odabiru deset najmoćnijih uz upravljačku moć primjenjujemo i neke ‘mekše‘ kriterije – zanima nas koliki je njihov utjecaj, i to ne samo u kompanijama kojima predsjedaju nego i na cjelokupno gospodarstvo i društvo.

Tko se smjestio u vrh rang-liste najmoćnijih?

1. Zsuzsanna Ortutay, INA Grupa

Preuzevši ulogu predsjednice Uprave INA Grupe u lipnju ove godine, Zsuzsanna Ortutay prvi je puta dosjpjela na Liderovu listu 10 najmoćnijih žena u biznisu te odmah zasjela na prvo mjesto, s upravljačkom moći od 4,67 milijardi eura. Budući da je posljednje dvije i pol godine bila u Nadzornom odboru Ine, dobro je upoznata s poslovanjem kompanije. U Ini će nastaviti s provedbom projekata poput modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, a radit će i na rješenjima u području obnovljivih izvora energije. Unatoč izazovima kao što su geopolitički i tržišni poremećaji, Ortutay kaže da će nastaviti razvijati poslovanje.

- S obzirom da sam započela karijeru prije 25 godina, mentoring ili coaching tada nije bio toliko popularan. Dvije stvari sam naučila kroz mentorstvo. Prva je da ne trebamo spaljivati mostove, jer svakoga u životu trebamo dva puta, neovisno o tome što nemamo isto mišljenje o nekim stvarima. Druga stvar je da sam se u svojoj karijeri često uspoređivala s boljima od sebe i zbog toga bila frustrirana i osjećala da gubim vrijeme. Jedan mentor mi je rekao da od drugih koji su bolji mogu samo naučiti - zaključila je Ortutay. 

image

Zsuzsanna Ortutay

2. Simona Kostrevc, Petrol

Zbog prelaska na poziciju predsjednice Uprave Petrola u prosincu prošle godine (nekoliko tjedana nakon izlaska prošlogodišnje Liderove liste 10 najmoćnijih žena) Simona Kostrevc ove je godine debutirala na drugom mjestu. Uključujući prihode tvrtke Crodux Derivati Dva, koji su u studenom 2022. postali dio Petrola, njezina upravljačka moć iznosi nešto više od dvije milijarde eura. U Hrvatskoj se Petrol prošle godine suočio s rastom cijena naftnih derivata i energenata, a odgovor Kostrevc na te izazove bile su mjere štednje, optimizacija opskrbnog lanca te diverzifikacija portfelja.

- Mentor treba stvoriti okruženje u kojemu se osjećamo dobro i možemo reći svoje emocije da bi se nakon toga osjećali neprocjenjivo. Mentoriranje ne ovisi o spolu i poziciji, već o tome da svi imaju istu priliku da razviju specifična znanja - poručila je Kostrevc u prepunoj Laubi. 

image

Simona Kostrevc

foto Igor Soban/Pixsell

3. Lada Tedeschi Fiorio, Atlantic Grupa

Nakon što je četiri godine za redom bila na vrhu liste deset najmoćnijih žena, članica Uprave i suvlasnica Atlantic Grupe Lada Tedeschi Fiorio ove je godine trećeplasirana, upravljajući s 858,31 milijun eura. Kao potpredsjednica za korporativnu strategiju i rast Tedeschi Fiorio upravlja strategijama, aktivnostima spajanja i preuzimanja te razvojem novih proizvoda.

- Ono što sad vidim u važnosti coachinga, pogtovo prema ženama, a tu se jako puno dajem i zaista želim podijeliti svoje znanje jest da nam ne fali tehničkog iskustva i kompetencija. Ono što nam fali je osjećaj sigurnosti i podrška. Zbog toga dijelim svoja iskustva o tome koliko sam često ranjiva, osjetljiva, da se znam rasplakati, zna mi biti teško, često ne vjerujem u sebe... Na taj način mogu najviše poomoći ženama - pa i muškarcima, ali ovdje smo danas ipak mi u fokusu - rekla je Tedeschi Fiorio.

image

Lada Tedeschi Fiorio

4. Martina Dalić, Podravka

Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva te sadašnja predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić već je treću godinu na listi deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. S drugog mjesta na kojemu je bila prošle i pretprošle godine, Dalić je ove godine zauzela četvrto mjesto Liderove liste, s upravljačkom moći koja je s prošlogodišnjih 621 milijun eura narasla na sadašnjih 684,29 milijuna eura.

image

Martina Dalić

foto Cropix

5. Antonija Glavaš, PPD

Prvi put na listi je i Antonija Glavaš, članica Uprave Prvog plinarskog društva u vlasništvu Energije Naturalis, grupacije koja je u 2022. godini ostvarila rast od 63 posto, odnosno više od tri milijarde eura. U PPD-u je Glavaš zadužena za prodaju plina i koordinaciju međunarodnih timova, a njezina upravljačka moć iznosi ukupno 4,88 milijardi eura.

- Mentoriranje je za moj razvoj bilo ključno, ali to vidim tek danas - rekla je Glavaš. 

image

Antonija Glavaš

6. Anita Letica, Philip Morris Zagreb

Već devetu godinu za redom, otkako je postala predsjednica Uprave Philipa Morrisa Zagreb, Anita Letica nalazi se na listi deset najmoćnijih, a nakon prošlogodišnjeg petog mjesta, ove je godine zauzela šesto. U Philipu Morrisu zadužena je za hrvatsko i slovensko tržište te upravlja s 549,32 milijuna eura. Kako se potrebe i želje potrošača i zaposlenika mijenjaju, u hrvatskoj podružnici jedne od najvećih svjetskih duhanskih kompanija Letica će, kaže, nastaviti s transformacijom, ne samo kompanije, nego i cijele duhanske industrije.

- Nisam imala problema zbog toga što sam žena. Da je bilo neuspješnih mentoriranja s obje strane, to najviše prepisujem tome da je to partnerski odnos i obje strane to moraju htjeti. Ti moraš odlučiti da se hoćeš baviti time čime želiš. Treba imati strukturu i biti discipliniran. Moj problem je bio što nisam imala commitment. Na kraju se sve svede na to želimo li mi to ili ne - poručila je Letica.

image

Anita Letica

7. Iva Pripuz Špekuljuk, C.I.O.S. Grupa

Prošle godine popisu najmoćnijih žena predsjednica Uprave C.I.O.S. Grupe Iva Pripuz Špekuljuk pridružila se prvi puta i to na petom mjestu. Ove je godine s upravljačkom moći od 394,93 milijuna eura na sedmom mjestu, a sve zahvaljujući globalnom rastu potražnje za sekundarnim sirovinama koji se nakon 2021. nastavio i u 2022. godini. Pripuz Špekuljuk nasljednica je obiteljske grupacije u kojoj radi od svoje dvadeset četvrte godine, a u većini članica Grupe bila je ili članica uprave ili njihovih nadzornih odbora.

image

Iva Pripuz Špekuljuk

foto Cropix

8. Irena Langer-Breznik, M SAN Grupa

Došavši na mjesto predsjednice Uprave M SAN Grupe, domaće IT grupacije i regionalnog distributera IT opreme i uređaja, Irena Langer-Breznik zaslužila je svoj debi na liderovoj listi deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. U M SAN-u je od 2007. godine, na čelo grupacije došla je s mjesta članice Uprave najvećeg internetskog trgovca u Hrvatskoj, eKupi, tvrtke u sustavu M SAN Grupe. Njezina upravljačka moć iznosi 435,47 milijuna eura. Ove su se godine, kaže, otvorili nove poslovne prilike u području zelene tranzicije te nastavili s ulaganjima u brendove VIVAX, MS LUX i MS Energy.

image

Irena Langer Breznik

foto Ratko Mavar

9. Jasenka Joukhadar, Medical Intertrade

Na listi najmoćnijih treću godinu za redom je Jasenka Joukhadar, predsjednica Uprave i vlasnica jedne od najvećih veledrogerija u Hrvatskoj Medical Intertradea, lanca ljekarni Joukhadar te proizvodne tvrtke Yasenka. Od kada je nakon smrti supruga Mohameda Radwana Joukhadara preuzela vodstvo grupacije koju su zajedno gradili trideset godina te time prvi put dospjela na listu 2021. godine, Joukhadar je kontinuirano povećavala svoju upravljačku moć koja danas iznosi 337,44 milijuna eura. Medical Intertrade je ujedno i najveća tvrtka u vlasništvu žene u Hrvatskoj.

image

Jasenka Joukhadar

foto Cropix

10. Nataša Rapaić, Hrvatski Telekom

Nakon osmog mjesta 2021. i 2022. godine, članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike Hrvatskoga Telekoma Nataša Rapaić ove je godine na listi zauzela deseto mjesto, ponajviše zbog toga što se njezina upravljačka moć smanjila s više od milijardu na 892,24 milijuna eura. U HT-u je već 20 godina, a iako je poslovanje i ove godine bilo izazovno te je makroekonomsko i poslovno okruženje bilo zahtjevno, Rapaić kaže da su ostvarili dobre rezultate. Daljnjim ulaganjima u mrežu žele ići iznad onoga što se traži i očekuje te pokazati što je sve moguće.

- Naše majke su se izborile za ravnopravnost. Odrasla sam uz kućni odgoj koji me naučio da muškarci i žene nisu isti, nego ravnopravni i to je dosta utjecalo na mene. Mislim da nije ključno je li vam uzor žena ili muškarac, nego dobri ljudi. Samo se treba boriti i naći svoj put, a to je lakše kad imamo dobre uzore - smatra Rapaić. 

image

Nataša Rapaić

Nikad veća upravljačka moć

Rang-lista je također pokazala da je upravljačka moć 300 najmoćnijih žena koje dolaze iz 166 hrvatskih tvrtki u 2022. godini porasla na rekordnih 67,9 milijardi eura, što je čak 43 posto više nego 2021. godine kada je njihova upravljačka moć iznosila 47,4 milijarde eura. Na prvu se, međutim, može dobiti dojam veće ženske prisutnosti u menadžmentu, ali dobar dio ovog velikog porasta ženske upravljačke moći može se pripisati činjenici da su najveće kompanije u Hrvatskoj tijekom prošle godine znatno povećale svoje prihode.

Naime, ovogodišnja Liderova lista 1000 najvećih pokazala je rast prihoda hrvatskih kompanija od 32 posto u 2022., a 129 ‘milijardera‘, konsolidiranih grupacija i samostalnih kompanija s prihodom većim od milijardu kuna, u 2022. zabilježilo je rast od 38 posto. Ostatak se povećanja može pripisati velikom rastu najjače grupacije Energije Naturalis u čijem je vlasništvu Prvo plinarsko društvo od 63 posto, odnosno više od tri milijarde eura, te još dvije milijarde od Petrola, koji 2021. godine nije imao ženu u upravljačkim strukturama. Izuzmu li se te brojke iz prve računice od 20,5 milijardi eura rasta, upravljačka moć žena hrvatskoga biznisa realno je porasla tek 15,5 milijardi eura, odnosno 32,5 posto.

Detalje s konferencije pratite na našem portalu, a prestižnu rang-listu tristo najmoćnijih žena hrvatskog biznisa potražite u aktualnom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

27. travanj 2024 22:01