Konferencije i edukacije
StoryEditor

Petteri Nisonen: S napretkom tehnologije, nabava će iz funkcije podrške prerasti u strateški dio poslovanja

11. Kolovoz 2023.
Petteri Nisonen

Kao kugla koja se kotrlja i postaje sve veća – ovako bi se otprilike mogli opisati problemi koji još od pojave pandemije opterećuju tvrtke. Lockdownovi, zastoj broda u Sueskom kanalu, prirodne katastrofe, nedostatak radnika, rat u Ukrajini, rast cijena energenata… Posljednjih je nekoliko godina zaista izazovno za sve aspekte poslovanja tvrtki.

No, u cijelom tom periodu na posebnom udaru su bili problemi u lancu opskrbe. Nabava postaje sve izazovnija, a dodatan pritisak, kao i u svim ostalim područja, stvara održivost. Pa nije čudo da jedno od najvažnijih pitanja svake tvrtke postaje: kako odgovoriti na aktualne rizike i izazove u nabavnom poslovanju?

S obzirom na iskustvo u raznim područjima nabave (globalna nabava, suradnja dobavljača, razvoj procesa i alata nabave) o aktualnim problemima, utjecaju zelene tranzicije, ali i tome što ovaj sektor čeka u budućnosti pričali smo s Petterijem Nisonenom, direktorom nabave u Fazer grupi koji je prethodno radio na važnim pozicijama u sektoru nabave u Pauligu, Fiskarsu i Nokiji.

Koji su najveći izazovi s kojima ste se proteklih godina suočili u nabavi?

- Krizna situacija koja se proteže još od 2020. godine (pandemija, pa rat u Ukrajini…) dovela je sva tržišta sirovina i energije do zaista izvanrednih okolnosti. Upravo zato je upravljanje u ‘novom normalnom‘ podrazumijevalo da se okrenemo potpuno novom načinu razmišljanja i drugačije načinu rada.

Vratimo se malo na pandemiju od koje se nikako ne može pobjeći. Možete li nam objasniti kako je ona utjecala na nabavu, što se od tada promijenilo i koji su tada bili najveći izazovi za stručnjake za nabavu?

- U vrijeme pandemije je upravljanje rizikom postao stalan i izuzetno važan element nabave. Pandemija nas je natjerala da stvarno ponovno razmislimo o tome kako biti agilniji. Također, potaknula je dublju suradnju i bolju komunikaciju unutar cijelog opskrbnog lanca. Jer, kako su opskrbni lanci često dugi i složeni, transparentnost je vrlo ograničena. No, s pandemijom su se pojavila neka iznenađenja na mjestima o kojima se do tada nije razmišljalo.

Održivost nam je sve važnija, a zelena tranzicija posljednjih godina postaje sve važniji dio svakog aspekta poslovanja. Kako ona utječe na nabavu i konkurentsku prednost poduzeća?

- U našem slučaju, održivost je na dnevnom redu već jako dugo i napravili smo dobar posao u tom području. Svejedno, zahtjevi sada brzo rastu i mnogo su konkretniji. No, važno je to da će tvrtke, koje su zadržale održivost kao jedan od ključnih kriterija odabira dobavljača, imati prednost u odgovoru na te izazove i imat će bolju poziciju za provedbu zelene transformacije.

No, tu su i izazovi digitalne transformacije – kakva su vaša iskustva s alatima podržanim umjetnom inteligencijom?

- Mi smo do sada po pitanju digitalizacije imali uglavnom osnove i koristimo eSourcing, analitiku potrošnje i tržišnu inteligenciju na prilično tradicionalan način. No, mogućnosti koje donosi umjetna inteligencija su iznimno velike i vjerujem da će posebno operativni procesi od toga imati velike koristi. Primjerice, u strateškom pronalaženju izvora, umjetna inteligencija bi mogla pomoći da se slabi signali na tržištu pretvore u opipljive prijedloge stručnjacima da krenu djelovati.

Prema vašem mišljenju, što očekuje nabava u budućnosti? Što mislite da će se promijeniti?

- Optimizacija troškova ostat će jedna od glavnih zadaća, ali neće zauzimati toliki udio sredstava za nabavu. Održivost, upravljanje rizicima, otpornost i inovativnost imat će veću ulogu. Umjetna inteligencija će postajati sve važnija i važnija, a to će zahtijevati mnogo novih vještina i predstavljati izazov za profesionalce nabave ‘stare škole‘. S ovom vrstom evolucije nabava će se promijeniti iz funkcije podrške u strateški dio temeljnog poslovanja.

Više o ovoj temi moći ćete slušati na 18. Konferenciji o nabavi u organizaciji HUND-a i tjednika Lider na kojoj će kao keynote speaker biti Petteri Nisonen. Stalna godišnja konferencija želi unaprijediti nabavnu profesiju kroz razmjenu znanja i iskustva te razmjenu najbolje etičke prakse. Cilj je poboljšanje statusa nabavne funkcije u kompanijama koji se provodi kroz ostvarenje doprinosa dodanoj vrijednosti kompanija. Konferencija će se održati 26. listopada u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb i online, a detalje možete saznati na linku.

29. travanj 2024 05:05