Konferencije i edukacije
StoryEditor

Počela 12. Liderova konferencija ‘Energetska budućnost Hrvatske‘

16. Lipanj 2023.
ENERGETSKA BUDUĆNOST HRVATSKEfoto Rene Karaman

Počela je 12. Liderova konferencija ‘Energetska budućnost Hrvatske‘ u prostorijama hotela Zonar u Zagrebu s ciljem poticanja dijaloga o temi dekarbonizacije i osiguravanja potrebne energije uz optimalnu cijenu.

Naime, posljednjih nekoliko godina obilježilo je niz kriza, a sektor kroz koji su se najviše manifestirale je energetski. Upravo ovaj sektor prvi osjeća bilo kakve globalne ili regionalne poremećaje, a potom ih prenosi i generira nesagledive posljedice na druga područja. Od visokih cijena, nedostataka energenata… sve su to problemi kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme, a koji su se iz energetskog sektora prelili na ostatak industrije.

Istovremeno, uz sve krize nova stvarnost potiče ubrzanje prijelaza na čistu energiju i energetsku neovisnost. Nad energetskim sektorom tako već neko vrijeme stoji i zelena tranzicija. Svakodnevno se naglašava potreba za okretanje alternativnim izvorima energije, važnosti obnovljivih izvora i potreba za smanjenjem C02.

Ovo, zajedno s poremećajima koje donosi kriza iznova otvara pitanje jesmo li dobro postavili energetsku strategiju i koliko dobro ona zadovoljava ravnotežu tri osnovne komponente: cijene, sigurnosti i zeleni pristup. 

Konferenciju je uvodnim govorom otvorio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović rekavši da je ovo što se događa zadnjih godina nevjerojatno uzbudljivo i s novinarskog stajališta i u poslovnoj zajednici. Glavni urednik je također izjavio da trenutna situacija zaokružena zakonodavnim pravilima koje je donijela Europska komisija otvara iznimne mogućnosti za biznis.

– Svatko od nas kada ode s ove konferencije treba razmisliti ‘gdje sam ja tu‘, i ‘gdje postoje prilike da se uključim‘ – rekao je Šajatović u prepunoj dvorani zagrebačkog Zonara u kojoj su se okupili predavači i panelisti koji imaju i iskustva i znanja. 

image

ENERGETSKA BUDUĆNOST HRVATSKE, Miodrag Šajatović

foto Rene Karaman

Uvodni je govor održao i predsjednik Uprave Siemens Energyja Boris Miljevac koji smatra da je trenutno privilegij baviti se energetikom jer je energetski sektor zadužen za najveće i najvažnije izazove čovječanstva. Spominjući klimatske izazove s kojima se borimo i koje svatko može osjetiti na svojoj koži kroz tuče, poplave i druge elementarne nepogode, Miljevac je istaknuo da je energetika najuzbudljivije područje kojim se netko može baviti. 

Naglašavajući tehnološki napredak i političku volju kao glavne poluge za današnju energetiku, Miljevac je pohvalio Hrvatsku koja je već donijela strategiju energetskog razvoja. 

– Kao jedna od najvećih tehnoloških kompanija s golemim iskustvom u energetici predani smo dekarbonizaciji, energetskoj održivosti i tehnološkom napretku – izjavio je Miljevac dodavši da budućnost vide u tehnologijama baterija te naglašavajući vodik kao prirodnu alternativu za plin. 

Miljevac je kao ponos Hrvatske istaknuo i NE Krško, LNG terminal i obnovljive izvore kao što su solarne i vjetroelektrane rekavši pritom da imamo sve preduvjete da, baš kao što imamo fantastičan turistički sektor, imamo i fantastičan energetski sektor. 

image

ENERGETSKA BUDUĆNOST HRVATSKE, Boris Miljevac

foto Rene Karaman
04. svibanj 2024 14:03