Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart cities: Grad Supetar većim nadzorom planira stati na kraj vandalizmu

27. Veljača 2023.
Supetar, Bračfoto Shutterstock

U urbanim područjima, bili oni manji ili veći, kontinuirani je problem vandalizam. Gradske uprave ovom problemu pokušavaju stati na kraj većim nadzorom nad javnim površinama, a ove godine s ciljem smanjena vandalizma, kamere za javne površine planira prijaviti i grad Supetar.

Naime, grad Supetar, baš kao i mnogi prije njega, je odlučio uhvatiti korak s vremenom te tako usvojiti Operativni plan razvoja pametnog grada, a time je postao i jedan od prvih koji će razvijati i primijeniti koncepte i tehnologije vezane za pametne gradove u malim otočnim sredinama.

‒ Uveden je novi program za implementaciju i održavanje sustava za upravljanje dokumentima, datotekama i procesima čiji je cilj centralizirano spremanje i arhiviranje svih relevantnih dokumenata i datoteka, brza i jednostavna distribucija dokumenta uporabom e-mail sustava, jednostavan pristup svim dokumentima i sadržajima kroz web preglednik te brojne druge olakšice u svakodnevnom poslovanju i digitalizaciji procesa unutar gradske uprave ‒ poručili su iz Grada.

Kako navode, radi se o integriranom programskom rješenju koje omogućuje digitalno protokoliranje i pohranu dokumentacije te nudi mogućnost digitalizacije procesa vezanih uz protokol, ovjeravanje i arhiviranje kroz postupke katalogiziranja, pohranjivanja, pregleda, digitalnog potpisa, unosa i pretraživanja digitalne dokumentacije.

‒ LaFMS sustav podržava neograničen broj korisnika i dokumenata, a svojom je strukturom i funkcionalnostima u potpunosti usklađen s Uredbom o uredskom poslovanju. Uz ostale već navedene opcije, jedna od značajnijih je mogućnost digitalnog ovjeravanja dokumenata. Ova je funkcionalnost prožeta kroz cijelu aplikaciju, a cilj joj je u što većoj mjeri smanjiti cirkulaciju papirnatih dokumenata u uredima. U novom programu započelo se raditi početkom 2022. godine, a program će sa svim svojim mogućnostima u potpunosti zaživjeti ove godine ‒ objašnjavaju iz Grada.

Grad Supetar, također, od 2019. godine koristi GIS sustav, a u planu je i njegovo proširenje novim modularima u upravljanju prostorom i imovinom.

Kako je grad Supetar razvijao dosadašnje projekte te kako će razvijati buduće, uključujući i najavljenu platformu za transparentno trošenje sredstava gdje će svi zainteresirani moći vidjeti troškove Grada, možete saznati na Liderovoj konferenciji Smart cities u utorak 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu na kojoj će sudjelovati čelni ljudi hrvatskih gradova baš kao i gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu.

04. svibanj 2024 06:10