Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart Cities: Kako Dubrovnik pametnim rješenjima upravlja turizmom?

29. Veljača 2024.
Dubrovnik, Hrvatska

Gužve na ulicama, vrućine i visoke cijene u ugostiteljskim objektima mnogima su prve asocijacije na najjužnije hrvatsko županijsko središte - Dubrovnik. No, u sklopu prvog hrvatskog Plana upravljanja povijesnim sredinama, Grad Dubrovnik nastoji disperzirati kretanje turista izvan skučenog prostora povijesne jezgre. Jedan je to od pametnih turističkih projekata bisera Jadrana, u sklopu kojega se, primjerice, ističe projekt ‘Camino Dubrovnik - Međugorje‘, nova pješačka turističko-hodočasnička staza čije je otvaranje predviđeno u svibnju ove godine. Od ostalih se staza razlikuje jer ju prati interaktivna aplikacija s video prikazima etapa staze, fotografijama i detaljnim informacijama, koja će također uskoro biti dostupna.

Osim toga, kako objašnjavaju iz dubrovačke Gradske uprave, u zoni posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre grada postavljen je video nadzor za regulaciju zaustavljanja i parkiranja vozila, a tu je i web aplikacija Bus Web Shop putem koje se rezerviraju termini zaustavljanja vozila u zaštićenoj zoni. Na taj su način riješili dugogodišnji problem gužvi i opterećenja na gradskim ulazima te počeli održivije upravljati prometom u gradu.

Ove će godine Dubrovnik započeti i s testnom fazom regulacije prometovanja u kontaktnoj zoni povijesne jezgre. Naime, Dubrovnik će, prvi u Hrvatskoj, implementirati smjernice UNESCO-a za upravljanje zaštićenim povijesnim jezgrama, s ciljem smanjenja prometa u kontaktnoj zoni.

- Na ove aktivnosti naslanja se i izgradnja prvog Park & Ride sustava koji će se realizirati na prigradskom području Pobrežja.  Energetski potpuno neovisan i digitaliziran sustav obuhvaća parking za vozila u neposrednoj blizini centra i prijevoz gradskim autobusima koji je uključen u cijenu parkiranja. Realizacija ovog kapitalnog projekta uključena je u Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u sklopu kojeg je Dubrovniku kao središtu urbanog područja odobreno 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata - dodaju iz Gradske uprave.

Dubrovnik Pass

Jedno od posljednjih ‘smart city‘ rješenja u Dubrovniku je i digitalna transformacija Dubrovačke kartice, predstavljene još u srpnju 2022. pod nazivom Dubrovnik Pass. Zajednička je to ulaznica u najvažnije atrakcije Dubrovnika koja obuhvaća besplatni posjet gradskim zidinama, svim gradskim muzejima i galerijama, Muzeju Franjevačkog samostana, kao i Kući Bukovac u Cavtatu te besplatni javni gradski prijevoz. Korištenjem kartice promiče se kulturna baština grada, a kartica generira prihode iz kojih se financira obnova baštine, ali i cjelokupni kulturni sektor. Uz to omogućuje i disperziju posjetitelja i rasterećenje najatraktivnijih znamenitosti. Prihodi od prodaje Dubrovnik Passa u 2023. godini iznosili su 12,2 milijuna eura, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na godinu dana ranije kad je zabilježen rekordan prihod od pokretanja projekta Dubrovačke kartice 2010. godine.  U protekloj je godini Dubrovnik Pass koristilo 330.173 posjetitelja Dubrovnika.

- Uz pojednostavljenje prodaje, kupnje i korištenja ove zajedničke ulaznice u najznačajnije baštinske institucije, gradskoj upravi služi i kao alat za upravljanje tokovima posjetitelja. U tijeku je razvoj sustava rezervacije termina posjeta muzejima i kulturnim spomenicima uključenima u Dubrovnik Pass, poput Dubrovačkih muzeja i drugih, a s obzirom na njihove nosive kapacitete kako bi se povećala protočnost ljudi te kako bi posjetitelji preusmjerili s najopterećenijih lokacija - pojašnjavaju iz Gradske uprave.

image

Mato Franković

foto Ratko Mavar
O najnovijim i budućim pametnim projektima Grada Dubrovnika te njihovoj implementaciji u svakodnevni život građana možete čuti na Liderovoj konferenciji Smart Cities, koja će se održati u srijedu, 20. ožujka 2024., ove godine na novoj lokaciji ‒ u zagrebačkom hotelu Westin. Na konferenciji će među mnogobrojnim sudionicima gostovati čelnici hrvatskih gradova, među njima i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, koji će govoriti o pametnim rješenjima Grada Dubrovnika.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.

26. travanj 2024 11:28