Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart Cities: Kako Karlovac i Slunj doprinose pametnom razvoju Karlovačke županije

04. Ožujak 2024.
Karlovac

Razvoj digitalne infrastrukture, održive urbane mobilnosti i prometa, digitalizacija obrazovanja, kulture i športa, kao i razvoj digitalnih eko sustava i kulture eksperimentiranja još su od 2020. godine dijelom strateškog dokumenta ‘Karlovačka županija - pametna županija‘. U sklopu tog, ali i drugih projekata, gradovi Slunj i Karlovac građanima nastoje uz pomoć pametnih gradskih rješenja povećati kvalitetu života, dok za posjetitelje nastoje omogućiti što ugodniji boravak u njihovoj županiji.

Prva hrvatska brza punionica

S obzirom na to da je Karlovačka županija izuzetno prometno važno područje, upravo će se Slunju postaviti prva ultrabrza punionica za električna vozila u Hrvatskoj. Kako objašnjavaju iz Grada Slunja, tvrtka GreenWay Network planira izgraditi više od 300 ultra brzih punjača diljem Hrvatske u narednih tri do pet godina.

– Grad Slunj je za punionicu osigurao lokaciju na Trgu dr. Franje Tuđmana. Time se značajno unapređuje postojeća infrastruktura te doprinosi  ispunjenju ciljeva propisanih europskom Uredbom o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva koja stupa na snagu sredinom travnja 2024. godine, s ciljem povećanja broja postaja za punjenje i opskrbu alternativnim gorivima, kako bi se smanjio ugljični otisak u prometnom sektoru – najavljuju iz Grada Slunja.

image

Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja

foto Grad Slunj
Slunj, između ostaloga, planira i nabavu kamera za inteligentno upravljanje prometnim površinama, a ove godine nastavljaju s projektima koji unaprjeđuju kvalitetu života građana, optimiziraju resurse i smanjuju negativan utjecaj na okoliš. Tako će, primjerice, uz nadogradnju pametnih rješenja u prometnom sustavu, digitalizirati prostorne podatke Slunja te unaprijediti sustav pohrane podataka i sigurnosne mjere. U Slunju će se također uskoro uspostaviti Meteorološka postaja za praćenje atmosferilija, kako bi se poljoprivredna proizvodnja prilagodila klimatskim promjenama.

– Nastavak ulaganja u ovakva inovativna rješenja svjedoči o predanosti grada u stvaranju pametnog i održivog urbanog okruženja, istovremeno pružajući koristi za sve građane, posjetitelje i lokalnu zajednicu – zaključuju u Gradu Slunju.

Karlovac protiv svjetlosnog zagađenja

A najkasnije do 25. rujna ove godine, građani Karlovca dobit će novi, modernizirani sustav javne rasvjete s novim led svjetiljkama u koje se dodatno ugrađuje i – komunikacijski modul.

– Modul će omogućiti slanje relevantnih podataka iz svake svjetiljke u Upravljačko-nadzorni centar čime će se putem SMART sustava omogućiti smanjenje intenziteta rasvjete potencijalno svakog rasvjetnog tijela kako bi se dodatno smanjila potrošnja energije, ali i svjetlosno zagađenje koje je prepoznato kao rastući globalni problem – najavljuju iz Grada Karlovca, jedinog grada u Hrvatskoj koji zamjenjuje sva postojeća rasvjetna tijela.

Osim toga, na čak 300 novih rasvjetnih tijela postaviti će se priprema za ugradnju dodatnih senzora buke, vlage i temperature.

– Prednost ovog sustava je da će se u doslovno svakoj zoni i ulici moći posebno postaviti protokol intenziteta rasvjete, kao što će se u slučaju dodatnih potreba, na primjer, za neku manifestaciju, moći dodatno pojačati ili smanjiti intenzitet rasvjetnog tijela – poručuju iz Grada Karlovca.

image

Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca

foto Ratko Mavar
Zanimljivo je što za navedeni projekt Grad ne ulaže nikakva sredstva, u sljedećem desetljeću neće imati troškova održavanja postavljenih rasvjetnih tijela, niti će se za investiciju trošiti javni novac. Projekt se, naime, provodi putem ESCO EPC modela/ugovora po kojem pružatelj usluge investiciju provodi na način da se naplaćuje kroz ostvarene uštede. Nakon modernizacije javne rasvjete Karlovac će prema izračunu uštediti 78 posto električne energije, a to je samo jedan od brojnih pametnih projekata kojima Grad Karlovac nastoji pratiti potrošnju električne energije.

O najnovijim i budućim projektima gradova Slunja i Karlovca te njihovoj implementaciji u svakodnevni život građana možete čuti na Liderovoj konferenciji Smart Cities, koja će se održati u srijedu, 20. ožujka 2024., ove godine na novoj lokaciji ‒ u zagrebačkom hotelu Westin.

Na konferenciji će među mnogobrojnim sudionicima gostovati čelnici hrvatskih gradova, među njima i gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić te gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Puškarić će sudjelovati u panel-raspravi o digitalnoj transformaciji gradova, dok će Mandić na panelu raspravljati o inovacijama održivih gradova.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto prethodnom  prijavom.

23. travanj 2024 19:48