Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart Cities: Koje pametne projekte očekuje Zadar ove godine

18. Ožujak 2024.

Peti najveći grad u Hrvatskoj i drugi najveći u Dalmaciji te jedno od najznačajnijih i najrazvijenijih turističkih središta u Hrvatskoj – Grad Zadar – prvi je u Hrvatskoj počeo primjenjivati nešto što danas ima gotovo svaki grad, a to je ‘smart city‘ aplikacija za praćenje stanja u prometu u realnom vremenu. Naime, u sklopu tehnološke modernizacije zadarskog javnog prometa, tijekom veljače prošle godine u rad je puštena mobilna aplikacija Zadar Smart City, prva takva u Hrvatskoj. Toj će se aplikaciji uskoro dodati gradska i turistička kartica, u obliku klasične ili virtualne kartice.

– Krajnji je cilj da Zadar Smart City postane jedinstvena točka pristupa većini najvažnijih usluga koje građanin i turist trebaju na razini grada Zadra, od nužnih informacija, pristupa raznim uslugama do mogućnosti plaćanja usluga svim platnim metodama – kaže Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika.

Jedan je to od brojnih pametnih projekata Grada Zadra implementiranih tijekom proteklih godina, uz, primjerice, digitalizaciju javne uprave te upravljanje javnom rasvjetom, prometom i otpadom uz pomoć tehnologije Internet of Things. Temelj tome je gradska IKT infrastruktura s oko 75 kilometara vlastite optičke mreže koja povezuje 115 gradskih lokacija: gradske institucije, komunalna društva, ustanove, škole, gradske server sale odnosno gradske ‘cluster‘ servere, WiFi i IoT pristupne točke, kamere...

Korak do virtualnog grada

Također, Zadar ima vlastiti geografski informacijski sustav (GIS), a do kraja godine u potpunosti će biti objedinjene sve najvažnije i najkorištenije digitalizirane usluge Gradske uprave na platformi eZadrani.

– Riječ je o svim zahtjevima koje korisnici upućuju prema gradskoj upravi čime građani Zadra mogu javne usluge koje im pruža lokalna uprava obaviti iz svog naslonjača. Osim uvida u rješavanje predmeta, građani redovito koriste ovu platformu za subvencioniranje troškova dječjih vrtića i ostvarivanja prava na naknadu za novorođeno dijete, stipendiranje učenika i studenata te zahtjeva za dozvolama ulaska vozila u pješačku zonu. Grad ima i portal na kojem se nalazi popis imovine Grada Zadra u tabličnom prikazu po raznim kategorijama, a na bazi GIS sustava dovršava se izrada mape javnih površina koje su u zakupu. Na taj način uvodi se učinkovitija kontrola korištenja zakupljenih površina, ali i omogućuje uvid u te površine sa svim relevantnim podacima svakom građaninu – kaže Ćurković, dodajući da se na taj način nastoje približiti zacrtanom cilju ‘virtualnoga grada‘.

Osim platformi Zadar Smart City i eZadrani, građanima je dostupna i aplikacija Zadar Urban Mobility 4.0 za infomiranje o javnom prijevozu i mogućnostima parkiranja, navođenje do najbliže autobusne stanice ili slobodnog parkiranog mjesta, plaćanje javnog prijevoza i parkinga te za povezivanje s ostalim sustavima grada.

Grad također ove godine očekuje modernizaciju Zračne luke Zadar, značajne poveznice s brojnim europskim destinacijama, što je projekt vrijedan više od 16 milijuna eura sufinanciran sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Radi se, naime, o elektrifikaciji i ekologizaciji sustava prihvata i otpreme zrakoplova u Zračnoj luci Zadar, u skladu s ciljevima Europske unije o smanjenju emisija štetnih utjecaja na okoliš i ozelenjivanja poslovanja.

O najnovijim i budućim projektima Grada Zadra te njihovoj implementaciji u svakodnevni život građana možete čuti na Liderovoj konferenciji Smart Cities, koja će se održati idući tjedan, u srijedu 20. ožujka 2024., ove godine na novoj lokaciji – u zagrebačkom hotelu Westin.

Na konferenciji će među mnogobrojnim sudionicima gostovati čelnici hrvatskih gradova, među njima i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, koji će sudjelovati u panel-raspravi na neizostavnu temu zelene i digitalne transformacije gradova te o funkcioniranju pametnih gradskih rješenja u praksi.

Na panelu će uz Dukića sudjelovati i Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, Marijana Bačić, članica Uprave i glavna operativna direktorica poslovanja Hrvatskog Telekoma, Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja, te Dino Novosel, direktor tvrtke GreenWay Hrvatska.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.

26. travanj 2024 08:07