Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart cities: Hoće li centar Makarske uskoro biti ispunjen stablima?

17. Veljača 2023.

Europska agencija za okoliš u srpnju je prošle godine objavila svoju studiju s podacima da gradovi na sjeveru i zapadu Europe imaju više zelenih površina nego gradovi u južnoj i istočnoj Europi. Činjenica je da urbana područja trebaju više zelenila, a ovim se, izgleda, vodi i grad Makarska koji je s ciljem ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene, smanjenja toplinskog opterećenja i povećanja kvalitete zraka donio godišnji plan ozelenjivanja pod geslom ‘100 stabala u 365 dana‘.

‘Ozelenjavanje‘ grada jedan od važnijih projekata u sklopu Zelene Makarske kojim se želi povećati broj zelenih površina i tako građanima omogućiti ugodniji boravak na gradskim javnim površinama. Osim sadnje stabala, Grad Makarska je sredinom prošle godine predstavio i SECAP, Akcijski plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama kao jedan od tri ključna strateška dokumenta.

‒ Energetska i zelena priča u europskoj su politici dominantna tema i uvjereni smo da će u bliskoj budućnosti sve političke opcije imati slične zelene agende jer je u pitanju opstojnost našeg planeta. Ono što je bitno je da se energetska tranzicija dogodi na korist nas građana, a ne krupnog kapitala, da ta tranzicija bude pomno isplanirana i kontrolirana, jer upravo to čini temelj održivog društva ‒ poručili su iz ureda gradonačelnika.

image
foto

‘Rame uz rame‘ s energetskim razvojem i zelenim planom ide digitalizacija pa je gradska uprava digitalizirala sjednice Gradskog vijeća, rad komunalno-prometnog redarstva baš kao i arhivu akata o gradnji. Također, kako tvrde, uveli su SOM aplikacije za udruge, a implementacijom platforme Otvoreni grad omogućili su građanima uvid u poslovanje Grada, svoje financijske obveze te mogućnost plaćanja bez odlaska u gradsku upravu.

Zanimljivo je i da je građanima putem internetske stranice Grada Makarske omogućeno i plaćanje u kriptovalutama, a svoje račune za komunalnu naknadu, naknadu za uređenje voda i porez na kuće za odmor mogu platiti putem aplikacije KEKS Pay.

‒ Od 1. siječnja 2023. građani  putem platforme Otvoreni grad imaju uvid u sve isplate Grada pravnim i fizičkim osobama, stanje svojih obveza,  a stvorili smo i preduvjete da građani svoje zahtjeva prema Gradu mogu slati putem digitalnih obrazaca ‒ priopćili su.

U pripremi je i registar nekretnina, pametni video nadzor, kartice za umirovljenike i drugi projekti o kojima možete čuti nešto više u utorak 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Liderove konferencije ‘Smart cities‘ gdje će gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, zajedno sa čelnim ljudima drugih hrvatskih gradova predstaviti nove pametne projekte, otvorene natječaje i buduće planove. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu.

05. svibanj 2024 03:21