Konferencije i edukacije
StoryEditor

Stojić: Možemo očekivati recesiju, no ohrabruje rast hrvatskog izvoza

04. Srpanj 2023.
10. konferencija o izvozu, Hrvoje Stojićfoto Rene Karaman

U nastavku Liderove 10. konferencije o izvozu glavni ekonomist u HUP-u Hrvoje Stojić održao je predavanje na temu ‘Izvoz u uvjetima inflacije i recesije.

Prema osnovnom scenariju očekuje se kraća energetska kriza, ali i stagnacija u euro području te skroman oporavak u slijedećoj godini. Uz snažno monetarno stezanje kompanije mogu očekivati normalizaciju lanaca nabave, solidnu fiskalnu podršku, ali i nastavak trenda manjka radne snage.

Ovogodišnji rast hrvatskog BDP-a bi trebao iznositi tri posto, a slijedeće dva posto (lani je iznosio 6,2 posto), dok se očekuje da inflacija uspori na sedam posto (lani 10,8 posto), iako je ta procjena u zadnje vrijeme zapravo povećana. Slijedeće godine pak inflacija bi trebala iznositi šest posto, a nakon toga slijedi normalizacija s procjenom od dva posto.

Kada govorimo o uvjetima financiranja, u HUP-u očekuju da će ECB još jednom ili dva puta podići kamatnu stopu. Prema BASE modelu ECB-a, povećanje kamatne stope za 1 postotni bod smanjuje inflaciju samo za oko 0,1 do 0,2 postotna boda. ECB također procjenjuje da će se najveći negativni međugodišnji učinak povećanja kamata na BDP ostvariti nakon 9 kvartala.

Inače kamatni maksimalac je pouzdan vjesnik recesije, a što pokazuje povijest Njemačke. Uvijek kad su kamate bile maksimalne, njemačka industrija je otišla u recesiju. Ona je praktično već u recesiji, no tamošnje gospodarstvo drži snažna potrošnja i angažirana radna snaga. Ipak, očekuje se recesija u Njemačkoj, a što bi moglo utjecati i na hrvatsko gospodarstvo.

No dobra je vijest da hrvatski izvoz raste, i to snažno od 2014., a zadnje tri godine on je dostigao razinu ukupnog izvoza prethodnih šest godina. Zato se očekuje, unatoč svemu, brži rast BDP-a u srednjem roku. Ipak, Stojić je upozorio na nešto na što za sada ne obraćamo previše pažnju, a riječ je o dizajnu novih EU fiskalnih pravila u slijedećoj godini koja bi trebala biti nešto stroža. Njih ponajprije ‘gura‘ Njemačka, a Hrvatskoj i drugim zemljama sugerira se obuzdavanje javne potrošnje, što je prikrivena opasnost za gospodarstvo.

No kako je Hrvatska ostvarila snažan pad javnog duga, to pak otvara prostor za fiskalno rasterećenje.

26. travanj 2024 08:53