Konferencijske vijesti
StoryEditor

[EKSKLUZIVNO] Barbara Cerinski: U Hrvatskoj se kasni s plaćanjem svakog petog računa

17. Rujan 2019.
5. konferencija UPRAVLJANJE POTRAŽIVANJIMA Barbara Cerinskifoto Ratko Mavar

- Novi ovršni zakon neće pomoći blokiranima, već samo zagušiti sudove, istaknula je Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix, u sklopu Liderove konferencije 'Upravljanje potraživanjima: Kultura (ne)plaćanja i (ne)prilike za hrvatsko gospodarstvo'.

Cerinski je predstavila rezultate sedmog istraživanja o trendovima u navikama plaćanja u Hrvatskoj i kazala kako Hrvatska prati europski trend blagog poboljšanja.

Rokovi plaćanja dodatno su skraćeni, ali se i dalje kasni s plaćanjem svakog petog računa. Građani i firme podmiruju 81 posto svojih dugovanja, što predstavlja porast od dva posto u odnosu na lani.

Primjetan je još jedan pozitivan trend – smanjenje nenaplativih potraživanja koje je u odnosu na prošlu godinu palo s pet na tri posto, no očigledan je i pad optimizma kod hrvatskih tvrtki, ponajprije zbog najavljene globalne recesije.

Tako je, navodi Cerinski, lani optimistično bilo 20 posto kompanija, a ove godine tek osam posto. Nastavljen je i negativan trend prema kojem hrvatske tvrtke kompenziraju sporiju naplatu povećanjem cijena.

Direktorica EOS Matrixa naglasila je i kako je u Hrvatskoj razina nenaplativih kredita 10,2 posto, dok je europski prosjek 4,4 posto.

Također, u našoj je zemlji blokirano 6,5 posto građana (usporedbi radi, u Austriji i Njemačkoj osam posto), a prema podacima Fine, najviše ih, 39 posto, duguje za telekomunikacijske usluge. Nakon toga s 25 posto slijede dugovanja iz kategorije prekršaja (najčešće prometnih), dok 21 posto građana duguje bankama i financijskim institucijama.

Od 16.8 milijardi kuna ukupnog duga, čak 6,6 milijardi otpada na građane koji duguju više od milijun kuna iako je njih u ukupnom broju dužnika tek 0,6 posto.

Za kraj, Cerinski je istaknula i kako je svaki treći deblokirani ponovno u blokadi.

16. travanj 2024 03:28