Aktualno
StoryEditor

Implementacija Compliancea je odlična mjera protiv korupcije

19. Rujan 2019.
COMPLIANCE: GARANT SIGURNOG POSLOVANJA, Nataša Novaković, Zorica Palac, Damir Novotnyfoto Dražen Lapić

- Ovo nije priča o crnim labudovima ili bijelim zebrama, ovo je priča i naš stav o tome kako bi compliance trebao biti prihvaćen u svom čistom pravnom smislu i kako bi to trebao biti uspješan projekt -  kazao je u uvodu panela ‘Compliance – garant sigurnog poslovanja‘, koji se održao u Novinarskom domu u Zagrebu mr. sc. Davor Iljkić, predsjednik i osnivač Instituta za Compliance, criminal compliance i anti money laundering (ICCrA).

U sklopu panela održana su tri predavanja i okrugli stol na kojemu su sudjelovali Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za rješavanje sukoba interesa, Sunčanica Skupnjak Kapić, glavna tajnica Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska), Zorica Palac, EY, Odjel za forenzičke usluge Partner, Drago Kos, predsjednik Radne skupine za korupciju u Internacionalnim poslovnim transakcijama u OECD-u i dr.sc. Damir Novotny.

Uvodni program otvorio je Iljkić koji je kazao kako se njegov ICCrA institut zalaže za implementaciju compliance officera u tvrtkama u državnom vlasništvu, što je i Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za rješavanje sukoba interesa prepoznala kao odličnu mjeru protiv korupcije.

- Nadamo se da će Vlada donijeti odluku kojom će compliance officer morati biti u trgovačkim društvima jer smatramo to nacionalnim interesom, kazao je iIljkić na početku panela pa je dodao da je uloga Compliance officera da bude garant čitavog trgovačkog društva, te da predstavlja zaposlenike i iznutra i izvana.

- Najbolja definicija compliancea je pridržavanje odredbi i gospodarskih smjernica od strane uprave, kazao je Iljkić pa zaključio kako se Agrokor, Ina ili Uljanik ne bi dogodili da je postojao compliance officer. 

Drago Kos, predsjednik Radne skupine za korupciju u Internacionalnim poslovnim transakcijama u OECD-u održao je predavanje na temu 'Isplati li se trgovačkim društvima ulagati u compliance sisteme?

Zaključak je naravno da se to itekako isplati jer su analize pokazale da ako u tvrtkama postoji korporativni integritet koji je zapravo compliance na visokom nivou tvrtka ostvaruje 20 posto više dobiti, imaju 12 posto manje troškove rada, a vlasnici ostvaraju 5,8 posto više dobiti na osnovu vlasništva

- Da bi smanjili korupciju moramo povećati povjerenje – to ne dolazi u obzir samo kod organizacija već i kod država, a način za povećanje povjerenja je transparentnost, odgovornost, nediskriminacija, smislena participacija i pravna i ekonomska jednakost, kazao je Kos. 

Države moraju dokazati građanima da se stvarno bore protiv korupcije, ali problem se javlja jer vladajuće stranke nikad ne diraju svoje i to je veliki problem, smatra Kos. 

Kratko predavanje na temu učinkovite implementacije compliance programa održao je Ferenc Biro, partner u odjelu za forenzičke usluge u tvrtki EY. 

Okrugli stol je otvorila Nataša Novaković koja je kazala kako se Povjerenstvo zadnjih dana napada da ne postupa nezakonito. 

- Problem je u tome što ne možete u tvrtki imati dobar compliance ako vas vrh tvrtke ne podržava. Tako je i u državi, rekla je znakovito i dodala da ako nemate vrh koji podržava ponašanje u skladu sa zakonom i etičkim načelima zasigurno će doći do problema. 

Iako postoje kazne za takve postupke koje iznose i do 40 tisuća kuna, Novaković kaže kako to nekim dužnosnicima nije pomoglo da se počnu ponašati u skladu sa zakonom. 

Sunčanica Skupnjak Kapić, glavna tajnica Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska) kazala je da je ICC pravila za borbu protiv korupcije izdala još 1977. godine. 

- ICC je uvijek promicao kulturu integriteta i transparentnog poslovanja, kazala je Kapić.

Drago Kos je pokušao odgovoriti na pitanje kakve izglede ima Hrvatska u borbi protiv korupcije, pa je zaključio kako Hrvatska ne bilježi dobre rezultate kada se priča o borbi protiv korupcije. 

- Postupci koju su i započeli na kraju se oduže, razvodne i od toga na kraju ne bude ništa. To nekad dovodi do toga da ljudi misle da su Povjerenstva također korumpirana jer nisu učinkovita, kazao je Kos. 

Damir Novotny se dotakao i sive ekonomije pa je rekao da je cijeli ovaj prostor Europe prostor sive ekonomije.

- Porezna represija nije najbolji način za borbu protiv sive ekonomije, a fiskalizacija tu nije puno pomogla, zaključio je Novotny. 

Panel je održan uz financijsku podršku Grada Zagreba i uz pokroviteljstvo HGK a u organizaciji ICCra instituta u poslovnog tjednika Lider.

18. travanj 2024 20:07