Konferencijske vijesti
StoryEditor

[SMART CITIES] 150 novih električnih autobusa na ulicama Göteborga i okolice

16. Travanj 2021.

Sve je više pametnih gradova koji se na ovaj ili onaj način otvaraju raznim novim tehnologijama kako bi se mogli nazvati pametnima.

Jedan od njih je i švedski Göteborg i njegova okolica po kojemu od kraja prošle godine vozi 150 električnih autobusa zahvaljujući projektu ElectriCity.

-  Ovo je povijesno veliko ulaganje. Ljudi koji žive u Göteborgu, Mölndalu i Partilleu primijetit će da električni autobusi stvaraju manje buke, a istodobno se smanjuju i emisije štetnih plinova – rekla je Hanna Björk, voditeljica održivosti u tvrtki Västtrafik odgovornoj za usluge javnog prijevoza koje uključuju autobuse, trajekte,vlakove i tramvajsku mrežu Göteborga.

Glavno ulaganje u elektrifikaciju započelo je 2019. godine kada je u promet pušteno 60 električnih autobusa u Göteborgu, Boråsu, Aleu, Uddevalli i Lidköpingu, a iste godine je zaplovio i prvi električni trajekt Elvy. Cilj Västtrafika je da sav gradski javni prijevoz u regiji bude na električni pogon do 2030. godine.

-  Postavili smo visoke ekološke ciljeve i u narednim ćemo godinama pustiti u promet mnogo novih električnih autobusa, kako u Göteborgu, tako i u ostatku regije. Veliki je izazov, ali to znači da možemo graditi održivije pametne gradove koji su ugodniji za život – napominje Björk.

Pripreme za nove autobuse u punom su jeku. Trenutno se grade nove stanice za punjenje na 13 različitih lokacija. Što se autobusa tiče, oni stižu iz Volva, a njima će upravljati Västtrafikova partnerska tvrtka Transdev, a sve u suradnji s ElectriCityjem.Osim autobusa za svakodnevni prijevoz putnika, Göteborg je kroz projekt ElectriCity uveo i dva električna autobusa koji 'glume' knjižnice (bookmobiles).

Jedan od voditelja programa elektrifikacije u Lindholmen Science Park AB u Göteborgu je i Gunnar Ohlin koji će na Liderovoj konferenciji Smart Cities predstaviti i objasniti na koji su način elektrificirali javni prijevoz u Göteborgu.

19. travanj 2024 08:01