Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ana Mandac o Obiteljskim tvrtkama: Naša podrška ne smije biti deklarativna

28. Veljača 2020.
Budućnost obiteljskih tvrtki 2020, Ana Mandacfoto Ratko Mavar

- Obiteljske tvrtke važan su pokretač hrvatskog gospodarstva, a naš je primarni cilj osnažiti te tvrtke, te prije svega pomoći novim generacijama u obiteljskim tvrtkama da im tijekom transformacije vlasništva podrška sustava bude brža i jača. Ako kao društvo želimo podržati ta poduzeća, onda naša podrška ne smije biti deklarativna - istaknula je Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta gospodarstva Darka Horvata, na otvorenju Budućnost obiteljskih tvrtki koja je upravo počela u zagrebačkom hotelu Panorama, a koja se u organizaciji tjednika Lider održava 11. put. 

Svaka čast mojoj generaciji, naglasio je na početku i Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, ali iz godine u godinu vidimo sve više mladih koji preuzimaju poslove u obiteljskim tvrtkama.

- Godinama smo bili u 'panici' jer samo 30 posto tvrtki tu transformaciju preživi, ali kad smo shvatili da u drugim državama obiteljske tvrtke tu transformaciju lakše prebrode, odlučili smo da i mi možemo nešto učiniti i pomoći da se ti brojevi promijene - naglasio je Šajatović.

Današnja je konferencija, koja je okupila 150 sudionika, posvećena Transformatorima – novim generacijama vlasnika poduzeća, kakva će biti njihova uloga, a glavne poruke koje će se poslati s nje bit će o transformaciji poslovnih modela te prijenosu vlasništva. Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, sponzori su Caper, Hrvatska poštanska banka i Tokić, a partneri Adizes, CEPOR - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva te Orbico.

Pretpostavka je da u Hrvatskoj više od 50 posto zaposlenih radi u ili za obiteljske tvrtke, što samo po sebi govori o koliko se jakom i važnom subjektu radi. Zbog utjecaja obiteljskog poduzetništva na nacionalne ekonomije u mnogim razvijenim zemljama se sve više govori o potrebi primjena različitih programa i instrumenata ekonomske politike koje prepoznaju specifičnosti obiteljskih poduzeća, a takav trend sve je očitiji i kod nas.

24. travanj 2024 19:11