Konferencijske vijesti
StoryEditor

Četvrta industrijska revolucija: Inovacija je način života

03. Srpanj 2020.
4.INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA 2020, OKRUGLI STOL - WHO S LEADING THE INDUSTRY 4.0, Medeja Lončarfoto Dražen Lapić

Inovacije su nužne u korporativnom i startup svijetu te ih oba svijeta uspješno primjenjuju zahvaljujući uskoj suradnji, rečeno je u petak na konferenciji Četvrta industrijska revoluciju u zagrebačkom Westinu.

Predsjednica Uprave Siemensa Slovenija i Hrvatska Medeja Lončar istaknula je kako se tvrtka drastično promijenila i kako se tvrtke u Europi suočavaju s više izazova nego Amerikanci te moraju raditi na smanjenju procesa i agilnosti, odnosno uloga vodstva je da razumije nove tehnologije i shvaća nužnost njihove uporabe. - Siemens koristi niz kanala za suradnju. Nema područja gdje nema suradnje sa startupovima. Next 47 je samo jedan inkubator, inovativni proces ide u svim dijelovima  poslovanja – kaže Lončar pojašnjavajući kako su već prije deset godina shvatili da neće moći sami biti uspješni u istraživanju i razvoju svih tehnologija te su već kupili brojne startupove koji su razvijali zanimljive poslovne modele.

Inovacija je način života startupa Agrivi, čiji je osnivač Matija Žulj. On ističe da im je cijeli fokus na inovaciji, što si korporacije ne mogu priuštiti, ali jednako tako moraju biti jako lean jer, s druge strane, oni nemaju iza sebe podršku velikog kapitala i svaku kunu moraju uložiti na najbolji mogući način.- Uvijek hodamo po rubu i gledamo koliko imamo mjeseci života ispred sebe i prisiljeni smo tražiti model kako dalje i skalirati ga – kaže osnivač Agrivija.

Podijelio je i svoje dragocjeno iskustvo kako do suradnje s korporacijama nije lako doći, a one često podrazumijevaju i dodatne troškove, koji nisu baš mali. Oni su za uspostavu suradnje s globalnim tvrtkama morali platiti osiguranje od pet milijuna eura. - Naše iskustvo je bilo takvo da smo osvojili brojne nagrade na međunarodnom tržištu, ali korporacije nisu htjele surađivati s nama jer smo bili mali. Morali smo dobiti velike klijente s prihodima od više milijuna dolara kako bismo uspjeli potaknuti druge na suradnju. Radite s firmama koje startaju jer time potičemo naš gospodarski sustav – poručio je Žulj.

Revolucija je donijela i finteche koji su u početku predstavljani kao elementarna nepogoda za banke, ali već nekoliko godina kasnije cvjetaju suradnje. Banke se također suočavaju s velikim inovacijama u svom sektoru. - Addiko je dovoljno velik da ima dovoljno snage ući u inovacije i dovoljno mali s malom strukturom da možemo brzo donijeti odluke – dodao je Relja Marković, izvršni direktor odgovoran za digitalnu transformaciju i razvoj aplikacija iz Addiko banke.

20. travanj 2024 12:42