Konferencijske vijesti
StoryEditor

Drago Cmuk (CADCAM): Naša platforma donosi digitalni kontinuitet procesa proizvodnje

21. Svibanj 2021.
Drago Cmukfoto Ratko Mavar

Drago Cmuk, poslovni direktor CADCAM Grupe, na Liderovoj konferenciji 4. industrijska revolucija predstavio je njihov projekt integralne platforme za industriju 4.0 pod nazivom Overdrive, financiran EU sredstvima.

Kako je Cmuk objasnio, riječ je o platformi koja bi u industriji proizvodnje omogućavala procijeniti točno vrijeme kada će proizvod biti proizveden te u kojoj je trenutno fazi proizvodnje. Ideju projekta Cmuk je objasnio na primjeru Ubera koji je među prvima predstavio platformu gdje korisnici u svakom trenutku znaju gdje se nalazi njihov taksi. Nametnulo se pitanje postoji li takva platforma i za proizvodnju, za industriju.

– Postoji i mi radimo na njihovom razvoju i implementaciji – istaknuo je Cmuk.

Nužno je da digitalne informacije o fazi proizvoda imaju kontinuitet, što je teško postići, a upravo to rješenje CADCAM nastoji donijeti svojim projektom. Overdrive, dakle, pokušava riješiti digitalni kontinuitet u fazi razvoja proizvoda. Cmuk je istaknuo da je danas nužno govoriti o povezanim podacima koji moraju biti na jednom mjestu.

Suradnja s Rimcem

Sa 60-ak iskusnih inženjera, CADCAM već 30 godina djeluje na Adriatic regiji te broji više od 300 klijenata. Jedan od klijenata su im i Rimac Automobili.

– S Rimac Automobilima surađujemo otkad su imali 40 zaposlenika, sada ih je preko 1000. Mi smo kod njih uveli platformu 3D experience, centralnu platformu na kojoj razvijaju svoje aute. S njima smo bili od razvoja prvih prototipa do pripreme proizvodnje danas. Mučili smo se, ali smo na kraju uspostavili sustav koji izuzetno stabilno radi već godinama i rezultati su tu – rekao je Cmuk te dodaje da se danas intenzitet suradnje smanjio.

– U jednom smo trenutku imali desetak ljudi koji su radili kod njih. Sada je suradnja na razini savjetovanja jer su oni razvili svoj tim koji izuzetno efikasno radi na digitalnoj transformaciji – kaže Cmuk.

19. travanj 2024 01:40