Konferencijske vijesti
StoryEditor

Gregorović: Pametnom javnom rasvjetom na Cresu ušteđeno 400 tisuća kuna

10. Srpanj 2020.
SMART CITIES 2020, Panel 2: Marin Gregorovićfoto Ratko Mavar

Tema posljednjeg panela na Liderovoj konferenciji Smart Cities 2020. bila je smart city koncept - mobilnost, IoT, pametna rasvjeta i pametne usluge o kojima su govorili Ivica Perko (Grad Koprivnica), Ivan Bilać (ECCOS inženjering), Marin Gregorović (Grad Cres), Thomas Müller (ATRON Group) te Josip Pavković iz HBOR-a koji je predstavio kredite koje ta banka daje za uvođenje pametnih rješenja u gradove.

Gregorović je istaknuo da se na Cresu gradi najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, a pod smart city konceptom smatra samoodrživost otoka. Također je istaknuo primjenu pametnog rješenja u korištenju javne rasvjete kojim je ušteđeno 400 tisuća kuna i smanjena emisija CO2. Koprivnica je razvila nekoliko rješenja koncepta pametnog grada no još nisu integrirani na jednu platformu. Perko je istaknuo e-mobilnost kao i to da su prve punionice za električne automobile bile instalirane u Koprivnici te da taj grad ima još mnogo sadržaja koji ga čine pametnim i podižu kvalitetu života stanovnika.

- Manji gradovi mogu ponekad i puno bolje od velikih, zbog manje uprave i bržeg donošenja odluka imaju veće benefite od uvedenih rješenja – ustvrdio je Thomas Müller, direktor prodaje švicarske ATRON grupe te preporučio hrvatskim gradovima da se u budućnosti pobrinu da ne naprave pogreške drugih i da u svakom slučaju preskoče papirnate karte i odmah se prebace na digitalno izdavanje karata.

O tome kako doći do pametnih rješenja govorio je Bilać iz ECCOS inženjeringa, tvrtke koja se bavi razvojem i implementacijom rješenja za pametne gradove.

- Razvijamo sustave tehničke zaštite, automatizacije, učinkovitog korištenja energije… i pružamo komplektnu uslugu elektroinženjeringa korisnicima kroz platformu za implementaciju pametnih rješenja u gradovima. Naše sustave različitih namjena koriste u Zagrebu, Rovinju, Poreču, a osim gradskih uprava koriste ih i tvrtke - rekao je Bilać.

Prema riječima Pavkovića, HBOR povoljnim kreditima pomaže gradovima doći do sredstava za uvođenje pametnih rješenja za javnu rasvjetu. Na raspolaganju je iznos od 150 milijuna kuna od čega je dosad za projekte odobreno 100 milijuna kuna.

20. travanj 2024 06:14