Konferencijske vijesti
StoryEditor

GUVERNERI 2020 - Velimir Šonje: Pitanje je potiču li jamstvene sheme kreditiranje poduzeća

29. Rujan 2020.
Velimir Šonjefoto Ratko Mavar

Kao i niz puta dosada jedan od najuglednijih hrvatskih ekonomskih stručnjaka Velimir Šonje održat će predavanje na 8. Susretu guvernera i bankara regije u Rovinju 1.listopada. Redoviti gost ovog Liderovog okupljanja govorit će o kreditiranju poduzeća i ulozi jamstvenih shema u koronakrizi, a za Lider je ukratko izložio osnovne teze koje će iznijeti.

'Tempo kreditiranja poduzeća u cijeloj EU se na samom početku koronakrize ubrzao, a potom, u ljetnim mjesecima, usporio. Mnoge su države, među njima i Hrvatska, pokušale utjecati na ponudu kredita kako zbog krize ne bi došlo do kreditnog loma odnosno zastoja u najgorem trenutku.

Koristile su se jamstvene sheme s vrlo različitim obilježjima u pogledu stupnja pokrića rizika, zatim individualne i portfeljne jamstvene sheme, sheme opće potpore kreditiranju kao i specifične sheme usmjerene ka pojedinim sektorima ili segmentima sektora poduzeća.

Za sada je teško procijeniti koliko su jamstvene sheme bile uspješne u očuvanju kreditnog tempa, ali ima podataka koji pokazuju da je realni tempo kredita veoma različit od zemlje do zemlje. Veza s očekivanim padom BDP-a nije toliko očita, pa se postavlja pitanje imaju li jamstvene sheme ključnu ulogu u poticanju kreditiranja poduzeća u ovoj fazi krize te što je potrebno učiniti da bi one bile djelotvornije u pogledu osiguranja kreditne potpore rastu poduzeća u fazi izlaska iz krize'.

19. travanj 2024 23:57