Konferencijske vijesti
StoryEditor

Izvoznici o krizi: Teško je, ali otkaza neće biti jer je kvalitetne radnike teško naći

07. Srpanj 2020.
7. Konferencija o izvozu, Panel 2: Toni Tenjerfoto Ratko Mavar

U poslijepodnevnom dijelu Liderove 7. konferencije o izvozu, na kojoj su sudjelovali najuspješniji hrvatski izvoznici, održan je okrugli stol na temu kako su se hrvatski izvoznici snašli u koronakrizi i kako su prebrodili razdoblje u kojem su morali poslovati pod restriktivnim mjerama, te što su pritom poduzeli.

Naslov panela je bio 'Što nas je to snašlo, te kako smo se mi snašli u tome?', a u raspravi  su sudjelovali vodeći ljudi Spider grupe, Radin Printa i Kotke - Denis Nemčević, Sanja Pušec i Kruno Cerovečki te Toni Tenjer, iz Odašiljača i veza.

Sanja Pušec, direktorica Radin Printa rekla je da je najveći problem kojeg je donijela koronakriza bio pad narudžbi jer je njihova proizvodnja uglavnom bazirana na tisak kataloga i časopisa.

- Čak pedeset posto narudžbi bio je otkazan, ali istovremeno smo morali nabavljati repromaterijal za kupce koji su i dalje nastavili s tiskanjem svojih publikacija. Uz sve mjere koje smo iskoristili najznačajnija mjera nam je bila pomoć HBOR-a, odnosno kredita za osiguranje likvidnosti – rekla je Pušec i dodala da, iako se u tom trenutku činilo da je to kraj, danas se Radin Print uspješno oporavio.

Spider grupa je tijekom koronakrize zabilježila rast narudžbi, jer su mnogi kupci upravo zbog pandemije povećali narudžbe čajeva.  

- Zahvaljujući branši u kojoj se nalazimo, a to je prehrambena industrija, nismo osjetili negativan utjecaj pandemije, naprotiv, potrošnja čajeva i ljekovitog bilja porasla je posebno u ožujku i travnju. Što se tiče prijevoza, ni tu nije bilo problema jer su kamioni nesmetano išli put Italije i ostalih izvoznih tržišta, a dobre prodajne rezultate možemo zahvaliti i dugoročnom i stabilnom odnosu s poslovnim partnerima - rekao je Denis Nemčević, predsjednik uprave Spider grupe i dodao da je jedina realna bojazan bila je da se koronavirus ne uvuče među zaposlenike.

Stoga su potpuno razdvojili rad u smjenama, ukinuli dolazak i odlazak poslovnih partnera i pridržavali se svih preporuka epidemiologa. Ali za sve situacije su imali spreman scenarij iako se nitko nije zarazio.

- Nismo koristili državnu pomoć, naprotiv, dodatno smo zapošljavali i za nas je korona bila pozitivno iskustvo. Stoga nemamo problema s likvidnošću, imali smo dovoljno roba, naši kupci su zbog bojazni da se ne zatvore granice još više naručivali - opisao je iskustvo Spider Grupe tijekom koronakrize Nemčević.

U Odašiljačima i vezama po izbijanju krize preko noći je donesena odluka da 70 posto zaposlenika radi od kuće, što se pokazalo kao odlično iskustvo.

- Nismo si mogli dozvoliti nikakve prekide poslovanja, organiziran je krizni stožer koji je svakodnevno pratio situaciju, definirali smo koji su sektori ključni. Televizijskim nakladnicima kojima je narušena gospodarska aktivnost omogućili smo popuste na mjesečne naknade od 20 do 30 posto i odgode plaćanja bez naknada - rekao je Toni Tenjer iz Odašiljača i veza.

Član Uprave našeg renomiranog proizvođača i izvoznika muških odijela Kotka, Kruno Cerovečki, rekao je da je tekstilna industrija koronakrizom posebno pogođena, jer su dućani bili zatvoreni, veletrgovci su otkazali narudžbe, tražili su velike odgode plaćanja, a to su bili problemi s kojima su se morali nositi.

- Tijekom posljednjih nekoliko godina dosta smo investirali u tehnologiju, nismo imali problema s likvidnošću jer smo uspjeli zadržali dobit te smo mogli izdržati 40 dana bez ikakve pomoći. Imali smo dobar odnos s dugogodišnjim partnerima koje smo uspjeli zadržati i vratiti rokove plaćanja sa 60 dana na uobičajenih trideset – rekao je Cerovečki i dodao da će, ne samo za tekstilnu industriju nego i za brojne ostale proizvodne sektore, slijedećih dvanaest mjeseci biti teško.

Što se tiče partnerskih odnosa proizvođača s kupcima i dobavljačima čini se da ih je koronakriza zbližila, jer su se u njoj našli svi tako da je međusobno razumijevanje bilo ključno za nastavak poslovanja. O otkazima ni u jednoj tvrtki koja je sudjelovala u Liderovom panelu ne razmišljaju jer, kako se moglo čuti, kvalitetne i kvalificirane radnike nije jednostavno pronaći, stoga će očuvanje radnih mjesta biti jedno od prioriteta poslovanja u narednom razdoblju.

14. travanj 2024 22:38