Konferencijske vijesti
StoryEditor

Javna uprava uvodi elektronički potpis i pečat

26. Studeni 2021.
13. susret gradonačelnika i poduzetnika 48 SATI. Igor Ljubifoto Ratko Mavar

Uspostava platforme koja će omogućiti elektroničko i mobilno potpisivanje i pečatiranje raznih dokumenta i funkcionirati kao zajednički dijeljeni servis tijela javne uprave u završnoj je fazi. Trećeg dana konferencije '48 sati-13. susret  gradonačelnika i poduzetnika', koja u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Udruge gradova danas završava u Puli, otkrio je to Igor Ljubi, koordinator sektora Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

- Sustav je spreman i čeka korisnike. Na platformu sa elektroničkim uslugama za e/m Potpis i e/m Pečat je u ovom trenutku spojeno desetak tijela. U fazi smo testiranja i za sada imamo samo dobre povratne informacije – rekao je Ljubi o novoj digitalnoj platformi koja bi trebala doprinijeti povećanju učinkovitosti unutar sustava državne i javne uprave kao i u načinu pružanja elektroničkih usluga i njihovoj interakciji s građanima i poslovnim subjektima.

U kraćem upoznavanju sudionika konferencije sa novom platformom naveo je uz ostalo i prednosti elektroničkog potpisa i pečata, naglašavajući transparentnost odnosno da će se točno znati tko je i kada što ovjerio te dostupnost na daljinu i znatno ubrzanje procesa.

Predavanje je bilo uvod u okrugli stol na temu Digitalno i transparentno na kojem su iskustva podijelili predstavnici gradova koji su primjer dobre prakse u digitalizaciji i transparentnosti te predstavnici IT tvrtki koje razvijaju rješenja za digitalizaciju procesa u javnom sektoru.

- Zahvaljujući našem digitaliziranom sustavu uredskog poslovanja, ja sam jutros prije početka ove konferencije, odavde iz Pule digitalno ovjerio sve račune koje Grad Dubrovnik treba platiti. Sve funkcionira neovisno o tome jesam li ja u gradu ili ne. Mogu ući u sustav, ovjeriti račun i poslati ga na plaćanje. Uveli smo i digitalizirane usluge, poput plaćanja vrtića ili ishodovanja građevinskih dozvola – pohvalio se gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Puno svakodnevnih procesa, poput digitalnog upisa u vrtiće, dodjeljivanja stipendija učenicima i studentima ili potpora udrugama, digitalizirano je i u Bjelovaru, ispričao je gradonačelnik Dario Hrebak, ustvrdivši da je transparentnost obilježila njegov prvi mandat.

Da je transparentnost cilj kojem teže i kojim su krenuli svi gradovi u Hrvatskoj, ali da su oni u Rijeci u tome daleko odmaknuli, rekao je na okruglom stolu riječki gradonačelnik Marko Filipović. U kontekstu digitalne transformacije javne uprave ukazao je i na jedan problem.

- Imamo problem nedostatka IT kadrova zaposlenih u javnoj upravi. Pravo je umijeće zadržati u javnoj upravi ljude koji se bave IT-em jer ne možemo konkurirati plaćama koje su u privatnom sektoru – ukazao je Filipović, a moderator okruglog stola, izvršni urednik Lidera Goran Litvan primijetio da imaju mogućnost povjeriti poslove nekoj od IT kompanija.

Jedna od takvih je njemački SAP čija je direktorica za Hrvatsku Anita Lacmanović upoznala okupljene da na hrvatskom tržištu tek ulaze u nišu digitalizacije javnog sektora.

- U digitalizaciji sustava među kojima su i oni u javnom sektoru mi smo globalni lider. Imamo ljude koji se na globalnoj razini bave digitalizacijom javnog sektora. Ne trebamo izmišljati toplu vodu nego već učinkovita rješenja primijeniti i u Hrvatskoj. Neki su gradovi već napravili puno na digitalizaciji ali mi vam želimo dati još malo brzine, ubrzati digitalnu transformaciju, uvesti inteligentne softvere i imati fokus na rješenja – rekla je Lacmanović.

Na okruglom stolu sudjelovali su i Hrvoje Sagrak, predsjednik Uprave Infodoma, i Marko Ignjatović, direktor Libusoft Cicoma, tvrtki koje uspješno surađuju sa nizom jedinica lokalne samouprave na poslovima digitalizacije, nudeći im široki spektar rješenja za digitalizaciju poslovanja u gradovima, općinama, njihovim komunalnim poduzećima i javnim ustanovama.

Čuli smo na panelu i kako postoje različita rješenja digitalne transformacije, poput riječkog primjera integracije i digitalizacije procesa plaćanja više komunalnih usluga ali jednom karticom, ali i da pojedini gradovi, poput Dubrovnika, žele otići u digitalizaciji korak dalje.

- Želim napraviti takav sustav da je sustav Grada Dubrovnika jedina aplikacija u koju svaki službenik kada ujutro dođe na posao treba ući i da u tom sustavu može napraviti sve što je njegov posao, izdati neko rješenje ili napisati priopćenje za medije.Tada ćemo moći mjeriti učinkovitost službenika i vidjeti tko je onaj koji radi, a tko je ona koji zabušava – zaključio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

20. travanj 2024 06:58