Konferencijske vijesti
StoryEditor

Jedan od kreatora najpametnijeg grada na svijetu dolazi na Smart Cities 2020 

19. Veljača 2020.
Beč je najpametniji grad na svijetu
Političko i gospodarsko sjedište Austrije već gotovo čitavo desetljeće ne miče se s vrha popisa gradova najkvalitetnijih za život, a bome ni onih koji su proglašeni najpametnijima. U čemu je tajna bečke pameti?

Gradske vlasti snažan fokus postavile su na svoje Burgere (nisu bili gladni, da ne bude zabune, Burgeri su građani, stanovnici Burga) i krenule u istraživanja kako im život učiniti što ugodnijim. Istraživanja su izrodila niz rješenja, a kao rezultat došlo je zasjedanje na čelu svih gradova pametnjakovića svijeta. Društvo Roland Berger Strategy Consultants već nekoliko godina na vrh liste s najvišim Smart City Strategy indeksom postavlja Beč između 153 ostala grada.

- Važno je naglasiti da građani i njihove želje i potrebe moraju uvijek biti glavna briga svog djelovanja. Nužno ih je uključiti u procese i angažirati ih da i sami djeluju, neovisno o tome radi li se o energetskoj učinkovitosti ili individualnom prijevozu – kazao je u jednom intervjuu stručnjak u gradskoj Smart City agenciji Nikolaus Summer, koji će uživo podijeliti svoja bogata iskustva u 'bečkoj pameti' 17. ožujka na Smart City konferenciji na Zagrebačkom velesajmu.

Grad carice Sissi neprestano implementira inovativna rješenja u sferi energetike, gradnje, mobilnosti i infrastrukture. Jedan od najvećih projekata je izgradnja nove gradske četvrti Seestadt Aspern, gdje se urbani prostor združio s prirodom, smanjena je prisutnost automobila, a energija se maksimalno štedi. Na tom je projektu svesrdno radio i Summer.

Pogledajte kako izgleda Seestadt Aspern

U toj su četvrti tri pametna zdanja – rezidencijalna zgrada, studentski dom i kompleks obrazovnih ustanova – opremljena fotonaponskim i fototermalnim sustavima, toplinskim pumpama, sustavima za skladištenje termalne i električne energije. Složeni IT sustavi omogućuju optimalnu distribuciju, korištenje, skladištenje i prijenos energije. Glavni je cilj optimizirati konzumaciju energije u zgradama. Pametni sustavi upravljaju potrošnjom energije oslanjajući se na vremenske prognoze i druge dostupne podatke. Te su zgrade svojevrsni eksperiment u kojem sudjeluje 111 kućanstava, prikupljaju se korisna saznanja koja će se moći koristiti na svim građevinama Beča.

Moć bečke pameti nije samo u jednoj četvrti. Stanovnici se osobito ponose svojim sustavom javnog prijevoza – podzemne željeznice, tramvaja, autobusa, vlakova. Još od 2013. u pogonu je 13 električnih autobusnih linija, a dizelski busevi su tehnološki unaprijeđeni da ispuštaju vrlo malo ugljičnog dioksida. Prošle su im se godine u floti pridružila i dva autonomna autobusa koja voze do četvrti budućnosti Seestadt Aspern. Poticanje stanovnika na zelenu mobilnost i smanjeno korištenje osobnih automobila prilično je uspješno s obzirom na razgranatu mrežu sredstva javnog prijevoza u Beču koja svakodnevno prijeđu gotovo 214.000 kilometara. Više od pet krugova oko Zemlje! A tu su i javni električni skuteri koji se iznajmljuju građanima.

Pogledajte video autonomnih vožnji po ulicama Beča:

Zavirimo li u život Bečana, vidjet ćemo da su im na raspolaganju svakakve novotarije. Domovi umirovljenika opremljeni su senzorima koji javljaju hitnim službama ako stariji sugrađani padnu, tabletima s umjetnom inteligencijom koja ih podsjeća na izmjere tlak, popiju lijekove, kao i uređajima za mjerenje tlaka i šećera. Digitalizacija grada, svih usluga na prioritetnoj su listi, a već je razvijeno na desetke aplikacija koji građanima i gradskoj upravi olakšavaju život. Na nekima od njih kao što je MojBeč može se u razgovoru s umjetnom inteligencijom WienBot izvaditi građevinska dozvola u nekoliko klikova. Na drugoj se pak aplikaciji može prijaviti rupa na cesti, da je 'krepala' javna rasvjeta u nekoj ulici. Održivost, pametna gradnja, infrastruktura, mobilnost, tehnologije i zelenilo neki su od segmenata koji su satkali tajnu bečke pameti.

Više saznajte na Liderovoj konferenciji Smart Cities 2020 koja će se održati 17. ožujka na Zagrebačkom velesajmu. Prijavite se na vrijeme!

19. travanj 2024 15:13