Konferencijske vijesti
StoryEditor

JOŠ JEDAN DAN ZA PRIJAVU - koronakriza jak je okidač za kontroling

11. Studeni 2020.
Sada je vrijeme za out of the box ideje, promjenu poslovnih modela, načina upravljanja, promišljanje inovacija, prihvaćanje digitalizacije i naravno čvrstu suradnju s kontrolingom jer trebamo korisne informacije s kojima se može djelovati – odmah
Piše:
piše Ksenija Puškarić
[email protected]

Konzultantsko poduzeće Kontroling Kognosko i poslovni tjednik Lider i ove godine pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge kontrolera (Internationaler Controller Verein – ICV) organiziraju najveći kontroling događaj u Hrvatskoj i regiji ICCC – International Controlling Conference in Croatia. Osma po redu međunarodna konferencije o kontrolingu u Hrvatskoj održat će se u četvrtak i petak, 12. i 13. studenoga online, i to na engleskom jeziku. Zbog pandemije ovaj event preselio je na ekrane, ali to ne umanjuje značaj ni informativnost konferencije, jer je upravo zbog toga okupljeno mnogo više međunarodnih stručnjaka te je omogućeno uključivanje sudionika iz cijelog svijeta.

Tema konferencije nadahnuta je ekonomskom krizom izazvanom pandemijom COVID-19, koja je jak okidač za fokusiranje na kontroling. Dobro je poznato da je vrijeme krize vrijeme promjena, prilagodbi pa čak i donošenja ključnih strateških odluka i preorijentacije. Većina tvrtki preispituje svoje poslovne modele i sve se više usredotočuje na inovacije i nove načine poslovanja. Isto se odnosi i na kontroling. Krizna vremena pružaju priliku da upravo tada kontroling da svoj najveći doprinos s obzirom da brze i agilne  informacije, kvalitetni savjeti i analize postaju važniji nego ikad, a kontroleri koji su sposobni stvoriti brojne „što ako" simulacije postaju vrlo traženi.

Predavači će ove godine biti sjajni stručnjaci iz Njemačke, Rusije, Austrije, Velike Britanije, Poljske, Španjolske, Slovenije i Hrvatske koji će govoriti o čak 13 tema usko vezanih uz aktualna menadžerska i kontrolerska pitanja i potkrijepiti ih praktičnim primjerima.

Jedan od govornika je prof. dr. Heimo Losbichler Heimo Losbichler, profesor kontrolinga, pročelnik katedre za kontroling, računovodstvo i financijski menadžement i izabrani dekan Škole za poslovanje i menadžment na Sveučilištu Steyr u Austriji. Predsjednik je Međunarodnog udruženja kontrolera i Međunarodne grupe za kontroling. Čut će te i dr. Tomasza M. Zielińskog, on je doktorirao na području financija i specijalizirao se za područja kontrolinga i računovodstva. Autor je koncepta RPCA (Računovodstvo potrošnje resursa i procesa), koji se trenutno primjenjuje u velikim grupacijama za kapitalna ulaganja i poduzećima u Poljskoj proizvodnog, komercijalnog, financijskog i uslužnog sektora. Jedan od govornika je i Bernie Smith , koji podučava tvrtke kako razviti smislene ključne pokazatelje poslovanja (KPI) i prezentirati svoje podatke o upravljanju na najjasniji mogući način kako bi bili dobra potpora za donošenje odluka.

Frustriran nasumičnim načinom na koji se mjere učinka često biraju i provode, Bernie je 2007. godine uspostavio metodu „Izraditi po mjeri” za mjerenje KPI-a. Tu je i Xavier Subirats, partner u tvrtki AMSEL Assessors, diplomirani ekonomist sa sveučilišta Universitat de Barcelona. Magistrirao je iz područja međunarodnog poslovanja na CEDEIN-u na programu za razvoj menadžmenta (PPD), na IESE-u na programu korporativnih financija (CFP-2015) i na londonskoj poslovnoj školi (London School of Economics) - LSE). Redovito savjetuje obiteljske grupe, španjolska poduzeća, podružnice talijanskih, francuskih i engleskih multinacionalnih tvrtki u Španjolskoj. U funkciji neizvršnog direktora savjetuje Uprave poduzeća u prehrambenoj i industriji pića, ribarstvu i poljoprivredi, ugostiteljstvu, hotelskoj industriji, posebne radne centre za osobe s invaliditetom i elektroničke uređaje kao i upravne odbore međunarodne farmacijske grupe. Tu su i brojni drugi govornici koji će govoriti u izazovima i mogućnostima u kontrolingu.

Teme na konferenciji su ove godine sasvim očekivano povezane s „novom normalnom“ budućnošću menadžmenta, brzim reakcijama kontrolinga i najboljim ključnim pokazateljima u ovom trenutku te posebno s izvještavanjem, ali i s aktualnostima u odnosu između financijskog i menadžerskog računovodstva, rješenjima u području računovodstva troškova, izazovima kontrolinga u javnoj bolnici i mnogim drugima - istaknula je  Jasmina Očko, konzultantica za primjenu kontrolinga i trenerica za područje kontrolinga u Kontrolingu Kognosko, te, između ostalog, i voditeljica hrvatske radne skupine Međunarodne udruge kontrolera (ICV), voditeljica i autorica edukacija za kontrolere i menadžere, te autorica jedne od najprodavanijih knjiga o kontrolingu u RH „Kontroling – upravljanje iz backstagea“.

Konferencija je namijenjena svim razinama kontrolera, vlasnicima tvrtki, svim razinama menadžera i planera, podatkovnim znanstvenicima (data scientists), analitičarima podataka (data analysts), IT stručnjacima koji rade na poslovnim rješenjima kao potpori kontrolingu (BI, DW, planiranje), financijskim i računovodstvenim menadžerima i svima drugima koji osjećaju da novo doba upravljanja kuca na vrata.

20. travanj 2024 04:31