Konferencijske vijesti
StoryEditor

KAKO VODITI FINANCIJE - Savjeti za male tvrtke

12. Studeni 2020.
Seminar vodi iskusni poslovni savjetnik Nikola Nikšić koji je znanje stjecao na pozicijama menadžera za upravljanje strategijom, financijama i računovodstvom te kontrolingom.

Dugoročno održivo poslovanje poduzetničkih organizacija, neovisno o veličini i djelatnosti, ovisno je o tome da li, i u kojoj mjeri djeluju i zadovoljavaju četiri osnovna načela poduzetništva: trajnost i kontinuitet, stabilnost, racionalnost, likvidnost. Da bi to postigle, neophodno je da u svojem poslovanju iskažu razumijevanje i sposobnost da:

  • Zadovoljavaju „stakeholder koncept“: koncept održivog razvoja i odgovornog poslovanja kojim se sigurnost i stabilnost poslovanja u uvjetima kontinuiranih promjena osigurava izbalansiranim zadovoljavanjem interesima i korištenja potencijala svih dionika
  • Pravilno (agilno) upravljaju intelektualnim kapitalom: njeguje i razvija kapital ljudi, kapital eksternih partnera, kapital inovacija i kapital procesa 
  • Razvijaju i održavaju sposobnost segmentacije (da se ostane strateški fokusiran samo na dijelove tržišta i klijente s prihvatljivom ekonomskom koristi) i diferencijacije (da se planira stvaranje nečega drugačijeg i boljeg, time i privlačnije)

Shodno tome, svatko tko donosi ikakvu odluku u poduzetništvu, ili upravlja određenim resursima ili procesima, da bi postupio ispravno mora imati jasnu predodžbu o okolnostima i činjenicama iz okruženja i mogućnostima vlastite organizacije da odgovore na njih. Radi se o znanju i vještinama iz područja (uglavnom) menadžerskog računovodstva, kojima se opisuju, mjere, analiziraju i izvještavaju ekonomske aktivnosti poduzetničke organizacije, uspoređuju s konkurentima, analiziraju tržišta, postojeći potencijalni kupci i dobavljači, donose odluke o promjenama u organizaciji i procesima, te ulaganjima. Termini kao što su aktiva, pasiva, prihodi i rashodi, novčani tijek, likvidnost i zaduženost, aktivnost i rentabilnost, povrat na uloženo, efektivnost i efikasnost, neki su od ekonomskih termina koji se moraju razumjeti i pravilno koristiti u svim poslovnim funkcijama, organizacijskim nivoima i procesima.

Menadžersko računovodstvo (Management Accounting) podrazumijeva prikupljanje i analizu informacija i podataka koje su od pomoći za donošenje odluka i upravljanje poslovnim procesima u svrhu ostvarenja zadanih ciljeva. Menadžersko računovodstvo namijenjeno je da korisnici razumiju prošlost, kontroliraju sadašnjost i, najbitnije, planiraju budućnost. Zadatci su mu:

  • spoznavati što se, kako, kada i zašto događalo u poslovanju u prošlosti kako bi se mogla predvidjeti i planirati budućnost
  • definirane strateške namjere i strategiju poslovnog subjekta brojčano izraziti
  • planirati organizaciju, procese i rezultate poslovanja u dugoročnom, srednjoročnom i kratkoročnom razdoblju
  • nadzirati i analizirati odstupaju li i zašto aktivnosti i rezultati od plana i budžeta
  • procjenjivati ostvarenja na više razina (strateška, operativna i taktička)
  • mjeriti realizaciju preuzetnih odgovornosti
  • komunicirati ostvarenja
  • donositi odluke o promjenama, unaprjeđenjima i otklanjati smetnje
  • osigurati kvalitativna obilježja evidencija i izvješća: razumljivost, bitnost, pouzdanost, usporedivost.

Za bolje razumijevanje moći koja znanja i vještine iz menadžerskog računovodstva pružaju možemo iskoristiti kako je Sun Tzu u Umijeću ratovanja opisao što znači prikupljati i razumijevati informacije iz eksternog i internog okruženja:

  • Upoznaj protivnika i sebe pa u stotinu bitaka nećeš biti poražen.
  • Ne poznajući protivnika, a znajući vlastite snage imaš jednake šanse za poraz i pobjedu.
  • Pobjeđuj, dok je to jednostavno.
  • Otkrivaj mjesta  gdje ćeš pobjeđivati s lakoćom. Nikada ne napadaj onoga kojeg  je nemoguće pobijediti.
  • Pojavi se tamo gdje se protivnici ne mogu pojaviti, kreni tamo gdje te najmanje očekuju. Tamo pođi na način koji te ne umara, tamo ćeš se odmoriti.
  • Možeš pobijediti tek onda kada poznaš protivnika i osobine okružja. Ako ne poznaš niti jedno od toga, bit ćeš poražen. Ako poznaš samo jedno, ne možeš biti uvjeren u pobjedu.

Temeljna financijska izvješća

Svi dionici očekuju da poslovni subjekt u ekonomskom ciklusu posluje s dobiti kako bi se time stvorili što snažniji preduvjeti da ostvare svoje ciljeve i zadovolje svoje interese. Račun dobiti i gubitka kroz razliku prihoda i rashoda, u apsolutnim vrijednostima i postocima, prikazuje (ne)rentabilnost poslovanja tijekom poslovnog razdoblja. Pojedinačno i ukupno prikazuje učinke koji proizlaze iz redovnih (poslovnih i financijskih) i izvanrednih aktivnosti poduzeća.

Bilanca stanja prikazuje strukturu i odnose između ukupne imovine, ukupnih obveza i vlasničke glavnice.

 

25. travanj 2024 19:20