Konferencijske vijesti
StoryEditor

Konferencija ‘48 sati‘: Dekan FKIT-a Tomislav Bolanča govorit će o naprednim vodnim sustavima

25. Listopad 2019.
Tomislav Bolanča

Godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika '48 sati', koji će se održati od 27. do 29. studenog u šibenskom hotelu Amadria park, osim zanimljivih prezentacija bit će prilika poduzetnicima da na panel raspravama čuju novosti i iskustva predstavnika lokalnih vlasti i poslovnog svijeta. Sudionici će na '48 sati' primjerice, moći saznati kako olakšati provedbu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, kao i o budućnosti integriranih strategija urbanog razvoja s iskustvima o održivom razvoju u zadnjih pet godina. Također, bit će govora i o izazovima gospodarenja otpadom i regulativi u vodnom gospodarstvu.

Na konferenciji će sudjelovati i znanstvenici čiji projekti mogu biti interesantni gradovima i poduzetnicima. Očekuje se zanimljivo predavanje dekana Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Tomislava Bolanče na temu 'Pametni gradovi i industrija 4.0 – napredni vodni sustavi'. Riječ će biti o poboljšanju kvalitete života, optimizaciji resursa, kružnom gospodarstvu, privlačenju investicija u industriju i infrastrukturu, zadržavanje mladih itd. Kako kaže taj redoviti profesor na FKIT-u, 'koncepti pametnih gradova i industrije 4.0 odavno nisu stvar izbora, nego sposobnost primjene i provedbe.

- Upravo je cilj ovoga predavanja predstaviti mogućnosti primjene koncepata pametnih gradova i industrije 4.0  u rješavanju pitanja urbanih vodnih sustava, prvenstveno s tehnološko-inovacijskog, ekonomsko-energetskog i ekološkog gledišta. Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u navedenom području ima dugogodišnje praktično iskustvo uspješne realizacije razvojnih inovativnih projekata te se pozicionirao kao prirodni partner gradskim sredinama koje žele ostvariv i brz napredak – kaže dekan Bolanča.

Inače, godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika '48 sati' 11. je po redu u organizaciji Udruge gradova i poslovnog tjednika Lider i još je jedna prilika da poduzetnici i predstavnici lokalnih vlasti u suradnji sa znanstvenicima saznaju za buduće lokalne projekte te mogućnosti koje nude domaće tvrtke i hrvatska znanost, ali i da se upoznaju i izravno kontaktiraju jedni s drugima. Riječ je o već etabliranom događaju na kojem svake godine sudjeluje sve više sudionika, a prošlogodišnji održan u Splitu okupio ih je više od 400, među kojima je bilo 69 gradonačelnika, tri ministra, 162 predstavnika JL(R)S-a, 52 predavača i panelista te čak 179 predstavnika kompanija.

24. travanj 2024 01:35