Konferencijske vijesti
StoryEditor

Konferencija o izvozu - Mačkić: Konkurentnost se postiže produktivnošću i izvozom

07. Srpanj 2020.
7. Konferencija o izvozu, Velibor Mačkićfoto Ratko Mavar

U dvorani Forum kongresnog centra Green Gold u Zagrebu počela je 7. Liderova konferencija o izvozu 'Pametni znaju čemu služi izvoz', s ciljem promicanja važnosti izvoza i izvoznika u ukupnom gospodarstvu Hrvatske. Konferencija želi ukazati na dobre primjere, ali i izazove s kojima se izvoznici svakodnevno susreću, povezati poduzeća izvoznike s poduzećima izvoznicima‐početnicima, potaknuti suradnju na stranim tržištima.

Konferenciju je otvorio glavni urednik poslovnog tjednika Lider, Miodrag Šajatović, koji je govorio o važnosti isticanja izvoza i izvoznika.

- Želimo pokazati javnosti da je izvoz i sve što je vezano za izvoz najsigurniji generator rasta BDP-a. Ove godine kada će izostati veliki priljev deviza od turizma, devize od izvoza dobit će na cijeni i nadam se da se to neće zaboraviti nakon što koronakriza prođe – rekao je Šajatović.

Glavni urednik Lidera prisutnima je prezentirao akciju Lidera 'Brojimo šlepere s robom za izvoz' kojoj je cilj da se ukaže koliko je izvoz važan iako se o njemu nedovoljno govori i piše.

Izaslanik predsjednika Zorana Milanovića i posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić održao je predavanje na temu izvoza kao pokretača gospodarskog rasta i oporavka.

- Sjajno je imati oranice i more, ali ako uporno gradite ekonomiju samo na komparativnim prednostima onda ćemo se naći tu gdje se Hrvatska našla danas. Zbog toga nešto treba mijenjati, a ključan problem je politička ekonomija. Naša konvergencijska putanja nije bila dobra. Ali, svaka kriza je prilika da se pomaknemo i da promijenimo putanju, da se približimo svijetu kojem smo pripadali - rekao je Mačkić i dodao da nam je jedina prilika interakcija između institucija i poduzeća.

- To je ključ i jedina igra koja, ako je dobro odigrana, omogućava da su ukupni ekonomski pokazatelji dobri i ekonomija ide dalje. A ako nije, samo pojedinci uspijevaju, ali ekonomija stagnira. Stoga si trebamo postaviti pitanja kakvu ekonomiju želimo i gdje se trebamo naći za dvadeset godina – istaknuo je Mačkić i dodao da je naša stvarnost još uvijek nerazvijena ekonomska struktura okoštala u ortačkom kapitalizmu i klijentelizmu. Zato su potrebne strukturne promjene, a vlada bi trebala biti predvodnik tih reformi.

- Cilj bi trebala biti moderna ekstrovertirana ekonomija, zdrava, zelena i održiva. To je ekonomija koja zna što želi, zato je nužan dijalog države i predstavnika poduzeća - rekao je izaslanik predsjednika Milanovića i dodao da svaka odgovorna ekonomska politika mora voditi računa da ekonomski rast ne bude slučaj.

- Hrvatska je prožeta deficitima, demokratskim, institucionalnim i poduzetničkim. Da bi se to promijenilo treba postići konkurentnost, a ona se postiže produktivnošću i izvozom – naglasio je Mačkić.

Konferencija donosi puno zanimljivih tema i gostiju, održat će se tri okrugla stola i brojna druga predavanja. U raspravama će sudjelovati predstavnici svih članova Liderova Kluba izvoznika: AD Plastika, Alarm Automatike, Applied Ceramicsa, Badela, DHL International-a, DIV Grupe, Ericsson Nikola Tesla, HBOR-a, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Ine, JGL-a, Kotke,  Modepacka, Odašiljača i veza, Podravke, Radin Printa, Spider grupe, Šestan-Buscha, Tehnixa i Vetropack Straže i brojni drugi gosti. Stoga će konferencija biti prilika za razmjenu znanja i iskustava te pokušaje rješavanja problema s kojima se izvoznici svakodnevno susreću.

19. travanj 2024 12:20