Konferencijske vijesti
StoryEditor

Lider invest Osijek: Tri stvari za uspješno poslovanje - proizvodne investicije, izvoz i financijski instrumenti

07. Svibanj 2021.
Lider invest - istok - Osijek, STVARANJE POZITIVNOG INVESTICIJSKOG OKRUŽJA I FINANCIRANJE ULAGANJA U SLAVONIJI I BARANJI, Mario Bajto, Branka Hitner, Anamarija Matić-Kardaš, Ivana Katavić Milardović, Mario Turalija, Miodrag Šajatovićfoto Dražen Lapić

Investicije, izvoz i financijski instrumenti potpore ključ su za prevladavanje koronastične godine, ali i uspješnog poslovanja dviju tvrtki iz Slavonije koje su sudjelovale na investicijskom forumu Lider invest održanom u petak u Osijeku. 

- Najveći problem je bilo uvjeriti banku da investicija ima smisla - kazala je predsjednica Uprave osječke tvrtke za proizvodnju i promet vreća Carta Branka Hitner te nastavila: - Banke su privatizirane i briga ih za hrvatsko gospodarstvo. Osjetila sam to na svojoj koži. Banke imaju sluha samo kad su 100 posto sigurne da će im se sve vratiti i da mogu zaračunati dobru kamatu - požalila se Hitner kazavši da je upravo to što izvoze 50 posto proizvoda spasilo stvar tijekom korone, jer je u suprotnom vrlo upitno kako bi opstali.

Njezina je tvrtka veoma investicijski iskusna, a povukli su i brojna sredstva, no, ipak, u otežanim uvjetima rada tijekom pandemije nisu se uklopili ni u kakvu kategoriju i nisu mogli ostvariti nikakve potpore, što baš i nije fer.

Na svojim počecima kroz sito i rešeto financijaša prošao je i predsjednik Uprave vukovarske tvrtke za proizvodnju gotovih mikrobioloških podloga Certifikat Mario Bajta. No, uspješno se kroz njega probio što je dokazao na investicijskom forumu ispričavši kako je njegova tvrtka ostvarila tri velike investicije, a posljednja će rezultirati i dvama novim proizvodima - mikrobiološkim podlogama za sterilnost prostora i radnih površina.

Zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Anamarija Matić-Kardoš sugerirala je poduzetnicima da se obrate institucijama za potpore te da se pripreme za natječaje Europskih fondova. Koliko su aktivne institucije svjedoči i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić Milardović koja je rekla da trenutno imaju preko 30 različitih projekata fokusiranih na SME poduzetnike. Da se poduzetnici ne skanjuju potražiti pomoć i potpore potvrđuje i Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRA, koji je naglasio kako je u posljednje četiri godine 12,5 tisuća poduzetnika koristilo njihove usluge i bespovratna sredstva te je tako potaknuto više od 18 milijardi kuna investicija.

24. travanj 2024 02:17