Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ljudi, digitalizacija i prilagodba bili su fokus drugog dana ‘Međunarodne konferencije o kontrolingu u Hrvatskoj‘

12. Studeni 2021.
Kontroling 2021. Jasmina Očkofoto Ratko Mavar

I drugi dan dvodnevnog devetog izdanja 'Međunarodne konferencije o kontrolingu u Hrvatskoj' (ICCC), koju su zajedno organizirali poslovni tjednik Lider i konzultantska tvrtka Kontroling Kognosko, obilježio je niz edukativnih izlaganja o važnosti kontrolinga i analitike podataka te njihovoj 'suradnji'.

Na samom početku, prof. dr. Klaus Möller, profesor za kontroling/upravljanje učinkom i direktor Instituta za računovodstvo, kontrolu i reviziju Sveučilišta St. Gallen, održao je predavanje pod naslovom 'Fleksibilno financijsko planiranje i predviđanje – kombiniranje postavljanja cilja i mjerenja napretka pomoću analitičkih modela pokretača'. 

U izlaganju je na primjerima objasnio da postoji više načina planiranja: od dugoročnog strateškog, stvaranja ciljeva potrošnje, do analiza odstupanja. Veliku važnost, naravno, imaju podaci temeljem kojih se rade planovi i prognoze, a stvari se često prilagođavaju njima.

Slaganje analiza, po njemu, ima sve više potencijala, posebno uz sve veću digitalizaciju, a važno je i fleksibilno planiranje koje kompanije postiži implementacijom 'modela vozača' u stvaranje planova.

image

Klaus Möller

foto
 – Iako i dalje trebamo planirati dugoročno, najvažnije je da u trenutku primanja nove informacije idemo prema fleksibilnom planiranju. Moramo imati fleksibilnost jer se prvotni plan nikada ne može u potpunosti ispuniti – objasnio je Möller.

O tranziciji koje prolazi korporativno okruženje zbog tehnološkog napretka i konstantne digitalizacije govorila je Imke Keimer, profesorica Poslovne škole u Lucernu, u sklopu svojeg predavanja pod nazivom 'Digitalna zrelost upravljačkog računovodstva'. Dotaknula se potencijala koje nosi digitalizacija podataka i važnosti menadžmenta kao ključnog potencijala u tranziciji. 

image

Imke Keimer

foto

Također, konferenciji se iz Australije priključio Paul Deane, voditelj poslovnog poboljšanja Queensland Australia. Na primjeru vlastitog poslovanja u predavanju 'Kako angažirati ključne djelatnike da svakodnevno koriste podatke' objasnio je kako izgleda put kreiranja operativno usklađenog kolektiva.

U tom procesu, smatra, ključni su ljudi i poticanje da upravo oni žele biti dio rješenja.

image

Paul Deane

foto
 – Važno je razmišljati 'kako posao mogu olakšati sam sebi' i to prenijeti na ljude, ali ne na striktan, već na pragmatičan način – objasnio je Deane.

Jens Ropers, CA stručnjak za kontroling, također smatra da je ljudski faktor bitan. U svojem izlaganju kreativnog naziva 'Tko vodi ples? Podatkovna pismenost kao temeljna kompetencija ne samo za kontroling stručnjake' objasnio je ovisnost kontrolinga i analitike podataka te ih usporedio s partnerima u plesu. Tom metaforom je dočarao koliko je bitno opismeniti stručnjake da zaista budu podatkovno pismeni jer je upravo pismenost poveznica između vrhunskog upravljanja, kontrolinga i znanosti o podacima. 

image

Jens Ropers

foto

Kroz predavanje 'Kako uspješno upravljati izazovom digitalne transformacije (u kontrolingu) u malim tvrtkama', Reinoud van der Vliet, voditelj kontrole, IT-a i ERP-a u Intega GmbH, objasnio je da digitalizacija neće promijeniti samo kontroling, nego i cijelu kontroling zajednicu. Izazov je još veći, smatra, za kontroling stručnjake u malim kompanijama koji obavljaju više funkcija i transformaciju doživljavaju na više razina što je naučio na vlastitom primjeru i doživio utjecaj digitalizacije na kontroling.

– Kontroling i IT moraju raditi zajedno jer što više ovisimo o podacima i tehnološkim analizama, to ih bolje moramo razumjeti – dodao je Vliet.

Na kraju je u svojem predavanju Melanie Holzapfel, koja je certificirana IBCS konzultantica i koja radi kao Data Scientist i šefica osoblja u organizaciji Business Technology Platform Experience u SAP-u, objasnila procese izrade kontrolne ploče, od istraživanja do krajnje realizacije.

20. travanj 2024 02:47