Konferencijske vijesti
StoryEditor

Mirka Jozić: Zagreb je nadomak cilja u zbrinjavanju otpada

09. Srpanj 2020.
SMART CITIES 2020, Mirka Jozićfoto Ratko Mavar

Predstavljanjem pametnih rješenja gradova Zagreba i Rijeke nastavljena je Liderova konferencija Smart Cities 2020. Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, govorila je o tome koliko je glavni grad Hrvatske blizu zacrtanog cilja u zbrinjavanju otpada i korištenju novih tehnologija. Naglasila je da je napravljena infrastruktura za odvajanje otpada.

Zagreb ima jedanaest reciklažnih dvorišta i veliki broj spremnika za papir i biootpad, te je u prošloj godini od 350.000 tona, odvojeno 100 tisuća tona otpada. Zagreb priprema projekt sortirnice otpada, Centra za gospodarenje otpadom te gradnju kompostane.

- Naša smart rješenja u čistoći su senzori u spremnicima na zelenim otocima koji šalju inforamaciju koliko su spremnici popunjeni i sukladno tomu softver usmjerava kamione te se na taj način se štedi vrijeme i novac – rekla je Jozić te naglasila da ima još pametnih rješenja koja će uskoro u primjenu.

Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeka, govorio je o revitalizaciji industrijskog kompleksa u središtu Rijeke u kulturne institucije, primjerice, muzeje. Istaknuo je kako su Riječani zbog pandemije koronavirusa ostali uskraćeni za veliki dio programa čija je namjena bila odgajati građane za suživot s novim tehnologijama.

- U Rijeci je trebao nastupiti prvi robotizirani bend, nisu vidjeli mehaničku ruku koja može bacati olupine automobila teške dvije tone ili mehaničku pticu…  No mnogo sadržaja novih tehnologija dobit će realizacijom brojnih projekata financiranih novcem iz europskih fondova - rekao je Šarar.

19. travanj 2024 19:43