Konferencijske vijesti
StoryEditor

[Smart Cities] Peter Porthein: U nizozemskom Brainport Smart Districtu nastaje novi koncept gradnje i življenja

02. Ožujak 2020.
Glavni trg u četvrti Brandevoort
Na Liderovu konferenciju Smart Cities dolazi kreator najpametnije četvrti na svijetu!

Potpuno novi koncept gradnje i življenja nastaje u nizozemskom Brainport Smart Districtu u Helmondu gdje će stanovnici biti dio živog laboratorija za testiranja novih tehnologija na području održivosti, zelene gradnje, mobilnosti, energetske učinkovitosti, zdravog i održivog uzgoja hrane.

- Puno se novih tehnologija pokušava probiti na tržište, no pitanje je kako se one mogu implementirati. Naša inicijativa nudi da se naprave prototipi i da ih se dodatno razvija tijekom testiranja koje će provoditi pravi građani i potrošači. Ako imate novu tehnologiju, spremni smo s vama pričati – rekao je Peter Portheine, direktor Eindhoven International Project Offica (EIPO) i programski direktor Smart Cities Brainporta, koji će o dosadašnjim uspjesima i naporima da se uspostavi najpametnija četvrt na svijetu govoriti 17. ožujka na Zagrebačkom velesajmu povodom 6. konferencije Pametna rješenja za održive gradove – Smart Cities 2020.  

Jedan od suosnivača Brainport Health Innovation Networka Portheine poziva na uključivanje u poslovnu mrežu budućnosti ističući kako je njihov projekt, koji se izvodi uz potporu vlade, prilika za tvrtke da surađuju, integriraju nove tehnologije, sustave proizvodnje i inovativne usluge za 1.500 kućanstava, odnosno 4.500 stanovnika najpametnije četvrti na svijetu. 

Najpametnija četvrt na svijetu imat će:

  • 1.500 kućanstava
  • 4.500 stanovnika
  • 300 autonomnih vozila
  • 7.300 solarnih panela
  • 27.000 m2 bio intenzivnih farmi
  • 120.000 m2 poslovnih parkova
  • 125.000 m2 zelenih površina

Temelji kružne ekonomije na kojima će stasati inteligentna četvrt Brandervoort u nizozemskom gradu Helmond oslanjaju se na sedam stupova: cirkularnosti, sudjelovanju, mobilnosti, zdravlju, energiji, digitalizaciji i sigurnosti. Blizina posla i kuće, dijeljenje električnog prijevoza i zajedničke visokotehnološke poljoprivredne površine, stvaraju uvjete za laganiji, kvalitetniji život s niskim razinama stresa. Održiv razvoj ide ruku pod ruku s atraktivnim i zdravim okolišem, a tehnologije budućnosti i sudjelovanje građana u odlučivanju i samoodrživosti stvaraju nov koncept življenja. Prednost ovakvog ustroja je i što će građani sami raspolagati sa svojim podacima koji se prikupljaju u svrhe istaživanja.

Budući da je riječ o rješenjima za manje zajednice, u tom projektu uzore kako osigurati suradnju lokalne zajednice, gradskih vlasti, akademskog i privatnog sektora te primijeniti pametna rješenja mogu potražiti manji gradovi i ruralna područja. Stoga, ako još niste, prijavite se za sudjelovanje na šestoj konferenciji Smart Cities 2020.

23. travanj 2024 13:17