Konferencijske vijesti
StoryEditor

Nove generacije: Pomoglo mi je što sam se cijeli život motala po tvrtki

28. Veljača 2020.
Budućnost obiteljskih tvrtki 2020, Matea Jerić Ćurkovićfoto Ratko Mavar
Piše:
piše Ksenija Puškarić
[email protected]

Premda iza sebe ima CV koji bi mu osigurao dobru poziciju u nekoj vrlo dinamičnoj multinacionalki, gdje je i radio odmah nakon magisterija, njegova obitelj je za njega imala druge planove, a i sam priznaje multinacionalka je super, ali obiteljski biznis, je obiteljski biznis, prisjeća se Luka Diel-Zadro, predstavnik treće generacije u obiteljskom poslu, inače predsjednik Uprave Dalmacijavina. Da će biti imenovan na tu poziciju saznao je, iskreno je rekao na Liderovoj konferenciji koja se upravo održava u hotelu Panorama, na konferenciji za medije na kojoj su njegov djed i otac vlasnici vodećih šećerana u Hrvatskoj najavili da preuzimaju posrnulu splitsku tvrtku koja proizvodi jaka alkoholna i bezalkoholna pića, vrlo popularni Pipi.

- Preuzeo sam posao u novom gradu u novoj branši i odmah odlučio da se mičem od starog načina poslovanja i da krećem u nešto novo, a novo je zahtjevalo rebranding. Dida je mojom idejom i planom bio zadovoljan, a otac skeptičan jer zna koliko to puno košta. Na tržište dovodimo novi Pipi koji sljedeće godine slavi 50 godina brenda i koji super funkcionira u Dalmaciji, ali ja nisam ovdje došao da prodajem piće koje će se piti samo po Splitu. Imam velike planove i zasad je sve dobro, prodaja raste, prihodi su prošle godine bili veći nego ikad - kazao je Diel-Zadro. Svoje izlaganje je završio porukom koju je naučio na fakultetu, a koja kaže da će njegov najveći uspjeh biti tek kada ga budu zvali imenom i prezimenom, ne samo nečijim sinom ili unukom.

Svoj profesionalni put i pripremu za nasljednicu obiteljske tvrtke opisala je i Matea Jerić Ćurković, predsjednica Uprave President Grupe, turističke tvrtke iz Splita. Nakon obrazovnog puta koji ju je čak odveo na Oxford, gdje je bila najmlađa polaznica ikad primljena na dvogodišnji program za Executive MBA, preuzela je obiteljsku tvrtku. 

- Pomoglo mi je što sam se cijeli život motala po tvrtki, što sam poznavala poslovne procese, ali i uvela neke svoje, koji su otvarali neka nova vrata i tržišta, poput svoje agencije - rekla je Jerić Ćurković.

- Tri puta sam odlazio iz obiteljske tvrtke zbog svađa s ocem osnivačem oko upravljanja i vođenja tvrtke - naglasio je Sandro Zovko, predsjednik Uprave ZGI Mostar&Zagreb za zaštitu na radu. No izazovi su prevaziđeni, uz puno truda, i dans su otac i on najbolji prijatelji koji se najbolje razumiju, ali tome je prethodila velika profesionalizacija tvrtke koja se pokazala ključnom. (K. Pu.)

15. travanj 2024 05:32