Konferencijske vijesti
StoryEditor

Počela je konferencija Žene u biznisu

05. Prosinac 2019.
ŽENE U BIZNISU 2019, Bojana Božanić Ivanovićfoto Dražen Lapić

U Zagrebačkom kazalištu mladih upravo je započela već tradicionalna, deveta po redu međunarodna Liderova konferencija Žene u biznisu, na kojoj se okupilo 300-tinjak najuspješnijih žena iz hrvatskog gospodarskog i javnog, političkog i akademskog života te međunarodne gošće iz Velike Britanije, ovogodišnje zemlje partner konferencije.

U uvodnom govoru Bojana Božanić Ivanović, direktorica Lidera istaknula je da je Lider temu o značaju žena u gospodarskom i poslovnom životu pokrenuo još 2005. godine kada je po prvi put izdana lista 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa koju smo 15. godinu za redom objavili u aktualnom broju Lidera. Uz to, Lider sudjeluje u HUP-ovim inicijativama, u Bazi poslovnih žena i inicijativi Klub 30%.

- U posljednjih pet godina zastupljenost žena u biznisu globalno je rasla za tri posto. Tim tempom punu ravnopravnost postići ćemo za 40 godina. Trećina svjetskog biznisa još uvijek nema niti jednu ženu u upravljačkim tijelima, u Hrvatskoj ih je 20-tak posto. Smanjuje se i broj kompanija s udjelom 300 najmoćnijih žena. Ove godine ih je 171, a prije sedam godina imali smo ih 209. Što možemo učiniti? Samo hrabro grabiti naprijed kao i svih godina do sada i jedna drugoj davati podršku – istaknula je Božanić Ivanović.

Andrew Dalgleish, veleposlanik Velike Britanije istaknuo je i da u njegovoj zemlji žene još uvijek ne dobivaju priliku kakvu zaslužuju.

- Za svaku funtu koju muškarac zaradi u Velikoj Britaniji žena zaradi 52 penija. To se nikako ne bi smjelo događati, čak ni zakonski. Uz to, dokazano je da među 25 top kompanija, one koje imaju spolno diverzificiranu radnu snagu, su i 20 posto profitabilnije. Stoga nikoga ne treba uvjeravati da je ravnopravnost korisna, činjenice su tu – istaknuo je  Dalgleish.

U četiri godine Velika Britanija ipak je napravila pomake. Broj žena na upravljačkim funkcijama u  2014. je iznosio 20 posto, a lani 30 posto.

– Čeka nas još puno posla da dođemo do 50 posto, ali idemo u dobrom pravcu – zaključio je Dalgleish.

Na konferenciji Žene u biznisu očekuje se bogati program, svoja iskustva i mišljenja na aktualnu temu prava i položaja žena, zanimljivi govornici podijelit će kroz tri 'jedan na jedan' razgovora i dva okrugla stola. Održat će se i svečana dodjela nagrada i razgovor s 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa.

U razgovorima jedan na jedan koje vode novinari Gordana Gelenčer i Petar Štefanić sudjeluje Emily Lawson, direktorica zadužena za transformaciju i korporativne operacije u NHS England, Sarah Morris, članica Odbora Women's Network Foruma te Lada Tedeshi Fiorio, članica Uprave Atlantic Grupe i otkrivaju detalje o svojim karijerama te dijele svoja iskustva u uravnoteživanju karijere i obitelji.

Pojedinačne razgovore obogatit će i dvije panel rasprave namijenjene razmjeni mišljenja o uvijek aktualnim temama prava, položaja, interesa i zahtjeva s kojima se susreću poslovne žene. U prvoj, o cjeloživotnom obrazovanju s naglaskom na osnaživanje i napredovanje žena u poduzetništvu razgovarat će Jasminka Horvat Martinović (Wiener osiguranje VIG), Katija Klepo  (AD Plastik), Mia Pećina Drašković (Filmski ured Grada Zagreba), Lucia Ana Tomić (HPB), Miodrag Šajatović (Lider media) i Sandra Uzelac (Brodogradilište „Viktor Lenac“). O zalogu za budućnost, odnosno onome što ostavljaju u nasljeđe, pak, diskusiju će voditi Tatjana Barat (književnica), Zrinka Bokulić (Laguna Novigrad), Ivana Paradžiković (Nova TV), Magdalena Plančić, (Vinarija „Braća Plančić“) i Kristian Novak (književnik i sveučilišni profesor).

Konferenciju posvećenu promociji veće zastupljenosti žena na najvišim položajima zaključit će tradicionalna dodjela priznanja deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa u protekloj godini s kojima će razgovarati glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović i njegova zamjenica Manuela Tašler.

15. travanj 2024 08:28