25. rujan 2019.

Počeo je Dan velikih planova, poduzetnici manje optimistični za 2020.   

DAN VELIKIH PLANOVA 2019    foto Ratko Mavar

Započela je 11. međunarodna Liderova konferencija Dan velikih planova u zagrebačkom hotelu Westin, koja okuplja 450 sudionika, predvodnika javnog i privatnog sektora u Hrvatskoj. Ovaj najznačajniji poslovni skup u regiji otvorio je Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider koji je u kratkoj prezentaciji objasnio kakva su očekivanja poduzetnika u 2020. godini.

Naime, Lider je uoči konferencije među najuspješnijim poduzetnicima napravio anketu prema kojoj je vidljivo da su oni nešto manje optimistični u svojim prognozama za 2020. nego što su bili lani, kako u kretanjima BDP-a, tako i u vlastitim poslovnim rezultatima.

- Poslovna zajednica očekuje dramatično povećanje državne potrošnje i dramatično smanjenje izvoza. Ovo je naznaka kakav je sentiment poslovne zajednice u Hrvatskoj uoči 2020. – istaknuo je Šajatović.

Sudionicima se obratila i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i potpredsjednica najveće europske poslodavačke organizacije BusinessEurope.

- Mislim da se možemo usuglasiti da nitko ne očekuje bitno bolje uvjete u 2020. Gospodarstvo je ove godine raslo i iako nam je prvi kvartal donio veće stope rasta, drugi je pokazao da temelje za dugoročniji rast nismo postavili. Bez složenijih i dubljih reformi nema snažnijeg napretka zemlje, a niti jedna Vlada do sada nije krenula tim putem. Bit ćemo sretni ako iduće godine budemo rasli dva do tri posto jer slijedi globalno usporavanje. Sljedeća kriza je pred vratima a nismo napravili puno da ju dočekamo spremni. Gospodarstva Njemačke i Italije usporavaju, a to su nam velika izvozna tržišta i njihovi problemi pale tihe alarme na našem tržištu. Barem je kod poslodavaca tako, kako je na političkim okupljalištima ne znam. Slijede nam dva izborna ciklusa, u prvom dijelu godine predsjedamo EU-om i ne treba očekivati promjene, pogotovo ne one koje se mogu zvati reformskima. Poučeni iskustvom bojimo se davanja ustupaka i privilegija pojedinim skupinama birača uoči izlaska na birališta. Nadamo se da će ulazak u eurozonu stvari držati pod kontrolom. U pripremi poslovnih planova prostora za velik optimizam nema. Fokus ostaje na nama samima, da tržišne potrese dočekamo spremni prema staroj poslovici 'Uzdaj se use i svoje kljuse', istaknula je Deranja.

Dan velikih planova mjesto je na kojem se iz prve ruke od predvodnika industrija dobivaju inputi o tome kakvi trendovi čekaju pojedinu industriju i gospodarstvo u idućoj godini te kako pripremiti svoju tvrtku za poslovanje. Tijekom konferencije očekuju se vrlo zanimljiva izlaganja devet govornika, među kojima su dva gosta iz Kine i Velike Britanije koji će govoriti o globalnim gospodarskim trendovima te dva okrugla stola na kojima će svoje poslovne planove predstaviti čelni ljudi najuspješnijih kompanija u Hrvatskoj.