Konferencijske vijesti
StoryEditor

‘Najbolji smo u Europi po broju dana na bolovanjima, po broju ugovora o radu na određeno vrijeme...‘

23. Rujan 2020.
Dan velikih planova 2020, Damir Zorićfoto Ratko Mavar

Banke su u prošloj ekonomskoj krizi bile u centru problema, ovaj put želimo biti dio rješenja, poručio je poslovnoj zajednici okupljenoj na Danu velikih planova, najvažnijoj poslovnoj konferenciji u Hrvatskoj, koja je upravo započela na Zagrebačkom velesajmu, Romeo Collina, predsjednik Uprave Zagrebačke banke. 

- Znam da je čudno čuti da banke imaju društvenu odgovornost, ali doista je tako, pogotova sad nakon šoka na ekonomiju koji je izazvao Covid 19. Naša je dužnost i obveza u ovim vremenima štititi svoje klijente, kako privatne osobe, tako i poduzetnike, pogotovo male i srednje veličine, a sami moratoriji nisu i ne mogu biti dugoročno rješenje. To je tek bilo kupovanje vremena - naglasio je Collina na govornici Dana velikog planova s koje je poručio i to da banke sad imaju i društvenu ulogu - procijenjivati kome treba pomoć, kome trebaju krediti, koga spašavati i kako se uhvatiti u koštac i sa padom ekonomske aktivnosti i rastom broja nezaposlenih.

- Odgovor na to nije lagan, treba biti hrabar i priznati da Vladine mjere pomoći za gospodarstvo možda nisu dugoročno rješenje, to je samo odgađanje problema. Jedno od rješenja mogu biti sredstva iz EU iz novog proračunskog programa - smatra Collina te dodaje da treba poticati i investicije i potrošnju.

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u svom je pozdravnom govoru poručio kako Hrvatska treba naći mogućnosti da ne bude više predzadnja po razvijenosti u Europi, ali je i sarkastično istaknuo i ono u čemu smo među najboljima - po broju dana na bolovanjima, po broju ugovora o radu na određeno vrijeme i broju neaktivnih u radno sposobnom dijelu stanovništva. 

- Promijenimo Hrvatsku nabolje, to je obveza svih nas - poručio je Zorić.

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, konferenciju je otvorio izrazivši nadu kako nećemo u sljedećim godinama na ovoj istoj konferenciji govoriti kako je 2020. bila dobra godina. Zato je, dodao je, bitno dobro upravljati očekivanjima. Nije dobro biti ni preoptimističan ni prepesimističan, poručio je okupljenima  na eventu u organizaciji najčitanijeg poslovnog tjednika u zemlji, Lidera.

Dan velikih planova se održava po dvanaesti put, a ove godine ne može izbjeći intonaciju pandemije, pa je tako i glavna premisa cijele konferencije kako pripremiti poslovanje za 2021., još jednu nepredvidljivu godinu kada su i virus i ekonomija u pitanju. 

Glavne teme konferencije na kojoj sudjeluju guverner Boris Vujčić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te predsjednik Zoran Milanović, bit će globalni i lokalni trendovi, monetarno kreditna i fiskalna politika te učinci na potrošnju. Na eventu će se govoriti i o privlačenju investicija i poticanju izvoza, a poslovna zajednica artikulirat će što očekuje od sljedeće godine te kako će u ovim nesvakidašnjim uvjetima razvijati poslovanje i upravljati rizicima. 

Kao organizatori pobrinuli smo se da se poštuju sve mjere Stožera civilne zaštite RH o držanju fizičke distance, a provode se sve učinkovite higijenske mjere. Na samom ulazu u kongresni centar sudionicima se mjerila tjelesna temperatura putem beskontaktnog termometra uz mogućnost dezinfekcije ruku. Sigurnost sudionika i izlagača na najvišoj je mogućoj razini zahvaljujući podršci Alarm automatike.

18. travanj 2024 10:57