Konferencijske vijesti
StoryEditor

Pokrovac o energetskoj tranziciji RH: Sredstava ima, samo ih trebamo znati koristiti

10. Srpanj 2020.
ENERGETSKA BUDUĆNOST HRVATSKE 2020 - Kakvu tranziciju trebamo za jeftinu, čistu i dostupnu energiju, Maja Pokrovac

Europska unija je donijela strategiju za zajedničku energetsku tranziciju kojom se želi smanjiti energetski otisak i koja pokazuje da su te težnje zajedničke europskim zemljama. Poznato je također da je EU donijela i odluku da se više neće financirati izvori na ugljen. Kakva je šansa za energetiku 4.0 upitani su sudionici panela na Liderovoj 9. konferenciji Energetska budućnost Hrvatske.

- Stalno idemo prema zelenijim naknadama. Cilj je da se te naknade pretvore u poticaje koje će doprinijeti smanjenju energetskog otiska. Nama je cilj dekarbonizacija EU, a u tu svrhu smo pokrenuli niz javnih poziva koji su neki već objavljeni, a neki će biti na jesen – rekla je Suada Mustajbegović iz Fonda za zaštitu okoliša i dodala da je Fond centralno mjesto za prikupljanje naknada te je samo u 2020. godini odobreno više od 600 milijuna kuna poticaja.

- Osim svega toga, ističe Mustajbegović, pokrenut je poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a uspješni su i pozivi vezani uz e- mobilnost.

- Paralelno s tim radi se na izgradnji punionica koje su nužne kako za turiste tako i za građane - rekla je Mustajbegović i dodala da je lani izgrađeno 200 novih punionica sredstvima Fonda, a ove godine trebalo bi ih biti još i više jer je raspoloživ veći iznos za e-mobilnost.

- Ove godine, po prvi put idu i poticaju za električne brodove i brodove na vodik, kao i za autobuse. Vodik je ove godine prvi put uveden u naše pozive - kazala je  Mustajbegović i dodala da će imati i određene pozive na jesen za korištenje obnovljivih izvora energije za turistički sektor i za građanstvo.

Što se pak digitalizacije tiče, u Fondu je pokrenut poziv koji se odnosi na pametne koncepte u gradovima, a ove godine će, kaže Mustajbegović, biti sličan poziv za pametni promet.

Maja Pokrovac iz OIE Hrvatska napomenula je da sredstava ima, ali ih samo treba znati iskoristiti.

- Tu je 750 milijardi eura iz Next Generation recovery fonda, koji se sastoji od 560 milijardi za recovery, 350 milijardi u grantovima, 190 milijardi za additional locations. Ulazimo u sljedeću financijsku fazu, 2021. do 2027. i sredstva ima i sve je na nama. Ne smijemo razmišljati predugo, već se moramo fokusirati na konkretne projekte, na sve ono što Hrvatskoj treba - rekla je Pokrovac i dodala da u Hrvatskoj ima puno poduzetničkih zona koje su odlučne u tome da budu energetski neovisne, odnosno da se tamo proizvodi energija koja se troši na mjestu proizvodnje.

- Energija mora postati roba koja je dostupna svakom građaninu. Već sad postoje modeli i trebamo ih početi iskorištavati - kazala je Pokrovac.

Ivica Jakić  konzultantHrvatske udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka, rekao je da priča o vodiku kasni deset godina i da sve ovo što smo danas čuli o vodiku smo trebali čuti desetljeće prije.

- Danas se sve promijenilo, pa mi prodajemo električnu energiju u blockchain tehnologiji – rekao je Jakić i dodao da su pametne mreže prošlost, a budućnost su mreže koje razmišljaju.

Jakić je dodao i da energija ne smije biti sama sebi svrha te da energija sunca ili vjetra treba biti početak dobivanja nekih novih goriva.

Jakić je dodao kako energija ne smije biti sama sebi svrha te da energija sunca ili vjetra treba biti početak dobivanja nekih novih energetskih  goriva.

-Ona je tranzicija da se dobije energetska učinkovitost i da se dobije dekarbonizaciji – kaže Jakić.

Jakić kaže da je budućnost u transportu vodika plinovodima jer oni mogu prenesi više energije od dalekovoda. Rade se zatvoreni distribucijski sustavi i to je  budućnost. Sve offshore vjetroelektrane dobivaju dodatak  koji na licu mjesta pravi vodik koji plinovodima ide dalje jer je to mnogo jeftinije.

- Jedan plinovod prenese puno više energije nego dalekovod, dodao je Jakić i rekao kako su zatvoreni distribucijski sustavi su budućnost.

- Želimo da energija ide s plinom a da je proizvodnja na mjestu - kaže Jakić.

Jakić kaže kako je osnovana i udruga Vodik u Hrvatskoj,  koja je definirala dva strateška projekta a to su čisti vodik za plavi Dunav i zelenu Slavoniju, koji ima 250 mgw potencijala solarnih elektrana koje će proizvoditi el. energiju ali i vodik, a tu je i projekt za čisti vodik za plavi Jadran.

-Središte i luke bi trebalo biti Vukovar i Zadar. Vodik mora biti 'new deal' za Hrvatsku – zaključio je Jakić.

Zadar se treba promovirati kao H2 port. uz potporu Tankerske plovidbe i drugih subjekata. Cilj je da se i brodovi tankaju na vodik u Zadru. Da operativa bude na vodik, da se izvozi preko zadarske luke i da trajekti budu na vodik. to nije fantazija, na tome se već radi. Tu vidimo našu budućnost da se RH pozicionira na mapi kao izvoznica vodika., kazao je Jakić.

Jakić se osvrnuo i na sustave koje su razvijali u Švicarskoj, pa je kazao kako je tempo sve digitalizirano i kako sustav sam definira kada treba povećati proizvodnju, kada smanjiti. isti taj sustav upravlja i s distribucijskim sustavom koji sam kupuje energiju gdje i kad je najjeftinija.

-Digitalizirani ustavi u potpunosti je iskorak kojem moramo stremiti – rekao je Jakić.

Kazao je kako Udruga ima već tri projekta vezano uz crpne stanice za vodik. Prva će biti u Dokingu, koji je član udruge i koja je  jedina tvrtka koja radi na vodik svoja teška vozila.

-Nama je cilj da u RH proizvodim vodik, ali i da imamo hrvatsku proizvodnju koja će biti sposobna od toga nešto i napraviti –zaključio je Jakić.

Petar Sprčić, HEP kaže kako su oni  definirali energetsku strategiji 2030. koja jeu koja je u skladu s EU strategijom i da ćemo do 2030 imati više od 1000 megavata instaliranih u solaru i vjetru,

-Imamo 6 gradilišta otvorenih solarnih elektrana, jedno gradilište vjetroelektrane i do kraja godine očekujemonovih 80 megavata od obnovljivih izvora energije – rekao je Sprčić.

Dodao je da  samostalno razvijaju set projekata u solarnim, vjetro i hidro elektranama. Donesena je i investicijska odluka za hidroelektranu Senj 2.

-Mi se fokusiramo na velike projekte ali sudjelujemo i na tržišta kroz projekt energetske učinkovitosti gdje surađujemo s poljoprivredom i do naših kupaca radimo proizvođače – zaključio je Sprčić.

Jure Botica, Siemens Energy rekao je kako je Siemens Energy osnovan zbog energije 4.0 i zbog energetske transformacije tržišta i svijeta.

- Cilj Siemens Energyja da u budućnosti omogući zelene energiju što većem broju ljudi.

Siemens energy je sa svojim portfeljom jednako energy 4.0 jer to i je cilj Siemens Energyja da u budućnosti omogućidostupnu i zelenuenergiju što većem broju ljudi. Ako želimo imati zeleno na kraju ne možemo se igrati i moramo biti apsolutno na tom putu i ne prekidati taj put.

-Usluge i proizvodi koje nudimo omogućit će da se EU zazeleni do kraja- kazao je Botica.

Zelena energija se ne može dogoditi sutra, postoji tranzicijski period,a plin je tranzicijski energent, zbog toga je Siemens Energy razvio plinske turbine koje mogu biti pogonjenje do 50 posto s vodikom, što je veliki benefit sa stanovništva Co2 ali i učinkovitosti.

Veliki novci se ulažu u proizvodnju u skladištenje vodika, a Simens će u budućnost i polagati puno računa na vodik. Može se skladištiti u velikim količinama, moramo razmišljati o postrojenjima tipa plinskih elektrana pogonjenih vodikom kada solar ili vjetar ne budu dostupni, dodao je Botica.

Siemens kao tehnološka kompanija ne može biti ne digitalna. Digitalizacija o kojoj svi pričamo nije baš nastupila, u našem sektoru ona postoji već dugo. Digitalizacija u ovom obliku o kojoj se danas priča je nastupila kada je tehnologija to omogućila, a to se najviše odnosi na prikupljanje i obradu podataka.

-I mi u podacima vidimo svoju priliku. oni nam omogućuju da kupcima omogućimo učinkovitije poslovanje – zaključio je Botica.

18. travanj 2024 04:35