Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ridzak: Na financijskim tržištima očekuju nas izazovna vremena  

25. Rujan 2019.
DAN VELIKIH PLANOVA 2019, Tomislav Ridzak
Pred sudionicima financijskih tržišta su izazovna vremena, istaknuo je član Upravnog vijeća Hanfe Tomislav Ridzak u srijedu na konferenciji Dan velikih planova koja se održava u zagrebačkom hotelu Westin

Izazove u prvom redu predstavljaju geopolitičke tenzije između najvećih svjetskih ekonomija, slaba perspektiva rasta globalne ekonomije te činjenica da se sad već nezapamćeno dugačkoj sezoni niskih, a u posljednje vrijeme i negativnih kamatnih stopa, ne nazire kraj. Remetilačku moć na financijskim tržištima u svojim rukama drže i investitori u koje se uvlači sve veća nesigurnost, ali i novi tehnološki i ekološki trendovi koji mogu značajno izmijeniti globalne tokove kapitala.

Ridzak je pred brojnim uvaženim gospodarstvenicima iz Hrvatske i regije predstavio recentna kretanja u sektoru financijskih usluga, s posebnim osvrtom na rizike koji vrebaju, ali i na posljedice ekonomskih gibanja za koje se valja kvalitetno pripremiti.

Prema njegovu izvješću, značaj sektora financijskih usluga u blagom je porastu. Glavni doprinos tom rastu u Hrvatskoj daju mirovinski fondovi i osiguravajuća društva. Neto imovina mirovinskih fondova raste po stopi većoj od 10 posto, a više od 30 posto neto imovine generirano je ulaganjima. Dok sektor osiguravajućih društava nastavlja rasti unatoč tome što je ih zbog konsolidacija sve manje.

Državne obveznice dominantan su oblik ulaganja i za mirovinske fondove, i za osiguranja i za investicijske fondove. I dalje prevladavaju konzervativni investicijski fondovi, a u 2019. nastavljen je stabilan rast vrijednosti izdanih udjela.

- Naše tržište se nikada nije probudilo nakon sna u koje je ušlo 2008. godine. Voljeli bismo vidjeti što više uvrštenja dionica na burze kojima bi se što više trgovalo – rekao je Ridzak i dodao kako je u 2019. zaustavljen višegodišnji porast vrijednosti burzovnih indeksa u odnosu na fundamente, ali je opažena osjetljivost cijena na promjenu sentimenta investitora.

Ridzak je izložio i kako je tržište kapitala iznimno osjetljivo na kretanja na međunarodnim tržištima i očekivanja investitora. No, opće financijsko stanje u zemlji ocijenio je vrlo povoljnim. Doduše, ni ono se ne može izolirati od međunarodnih kretanja, a njihova je volatilnost određena raznim makroekonomskim i političkim neizvjesnostima.

Nije prošlo bez spomena omražene riječi na R.

- Unatoč tome što su kamatne stope već dugo niske, sve su izraženija očekivanja nove recesije na financijskim tržištima – kaže Ridzak. Nadodao je da su prinosi na dugoročne RH obveznice na povijesnom minimumu te su usporedivi s prinosima na obveznice vodećih razvijenih ekonomija.

26. travanj 2024 18:20