Konferencijske vijesti
StoryEditor

Romina Orešković (Orbico): Kontroling je uvijek potpora poslovanju, ali kod brzog rasta postaje izazovan

11. Studeni 2021.
foto Ratko Mavar

U sklopu prvog dana Liderove 'Međunarodne konferencije o kontrolingu u Hrvatskoj' održane danas u virtualnom okruženju, trojac iz Orbico Grupe Hrvatska je donio priču o izazovima s kontrolingom i tranziciji na grupno izvještavanje u kompaniji. Romina Orešković, glavna financijska direktorica, Nikolina Bašić, kontroling menadžerica i Leo Rupčić, upravitelj BI izvješćima, zajedno su objasnili proces kroz koji je grupa prošla, uključujući i izazove na koje su naišli pri implementaciji kontrolinga i izvještavanja.

Orešković je istaknula da brojne kompanije trenutno rade na implementaciji različitih alata kako bi sustav izvještavanja podigli na bolju razinu, a u njihovom slučaju je najveći izazov bio u tome što su kompanija koja djeluje na različitim poljima. S obzirom na to da je u kontrolingu teško uskladiti sve kategorije, kada rade izvješća za svaku kategoriju trebaju imati posebno rješenje.

Za njih je kompleksan proces tranzicije uključivao standardiziranje podataka, njihovu pohranu i davanja grupne dimenzije podacima jer je cilj bio objediniti sve kompanije u grupaciji. Prepreke na koje su naišli bile su različiti sustavi, razne aplikacije, sistemi pohrane podataka, pa i nered među podacima.

– Kontroling je uvijek potpora poslovanju, ali kada poslovanje brzo raste, onda postoje izuzetno izazovan – objasnila je Orešković.

Istaknuli su i da je važno na vrijeme u proces tranzicije uključiti menadžment, na vrijeme se educirati i raditi na korporativnoj kulturi. Također, potrebno je stalno raditi na poboljšanju, no zato ovaj proces zapravo nikada ne staje.

– Kontinuirano radimo na poboljšanju sustava i radimo na novim procesima. Zato za nas ovaj proces tranzicije nikada nije stao – objasnio je Rupčić.

Bašić je istaknula da su najvažnije stvari kojima se postiže kvaliteta podataka, a na kojima Orbico konstantno radi standardizacija, centralizacija podataka na jednom mjestu, automatizacija, neprestano učenje i fleksibilnost.  

Iz Orbica smatraju da se svaka fleksibilna kompanija mora prilagoditi vremenu te da je uloga kontrolinga davanje značenja podacima i postizanje komunikacije s poslovanjem, odnosno dati mu ono što je potrebno u trenutku promjenjivih okolnosti, a da bi se uspjelo potrebno se pomagati s podacima.

23. travanj 2024 18:18