Konferencijske vijesti
StoryEditor

Smart cities 2021. - Do kraja godine Zagreb dobiva novo digitalno pametno rješenje

28. Travanj 2021.
Smart Cities 2021. Jelena Pavičić Vukičevićfoto Ratko Mavar

Sedma konferencija Smart cities - pametnim rješenjima do održivog grada započela je u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Međunarodna konferencija koja je postala fokalno mjesto gradonačelnika i ostalih predstavnika lokalne vlasti, tehnološke industrije i akademske zajednice te svih ostalih autoriteta na polju održivih gradova održave se ove godine u hibridnom obliku.

Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, otvorio je konferenciju riječima da gotovo da više i nema grada ni općine u kojima čelnici ne razmišljaju o tome koje koristi od digitalne revolucije iskoristiti na dobrobit svojih građana.

- Digitalna revolucija se sve više ubrzava i više nije pitanje koju uslugu koristiti nego koju ponudu odabrati jer od tog odabira ovisi efikasnost rješenja i usluga - istaknuo je Šajatović izrazivši zadovoljstvo što će se danas na konferenciji čuti niz primjera dobrih praksi javnog sektora i niz inovativnih rješenja realnog sektora.

image
Smart Cities 2021. Miodrag Šajatović
foto Ratko Mavar

Odmah potom jedno od takvih rješenja predstavila je obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Riječ je o novom digitalnom rješenju Zagreb City Hub na kojem će kroz različite digitalne nadzorne ploče biti dostupne sve informacije o digitalnoj infrastrukturi, javnoj upravi, aktivnom uključenju građana, upravljanju energijom i komunalnim uslugama, obrazovanju, gospodarstvu i poduzetništvu, urbanoj mobilnosti i drugim sferama upravljanja gradom. Platforma je namijenjena građanima, ali i obrtnicima te poduzetnicima, a trebala bi biti realizirana i objavljena na mrežnim stranicama Grada Zagreba do kraja godine.

- Po uzoru na svjetske metropole, napravili smo Zagreb Smart City Hub kao jednostavan način za građane da pronađu sve informacije i daju prijedloge za napredak grada. Digitalnom demokracijom, građani će preko platforme komunicirati o ključnim odlukama i biti uključeni u donošenje strateških odluka - istaknula je Pavičić Vukičević te pojasnila da su kroz Smart City Hub na inovativni način iskombinirali korištenje resursa i novih tehnologija, bolju koordinaciju i transparentnost gradske uprave kao i aktivno uključivanje građana u razvoj grada.

image
Grad Zagreb provodi 27 mjera kroz 6 strateških područja Okvirne strategije pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart city

Pavičić Vukičević zahvalila je organizatorima na prilici da se predstave primjeri dobre prakse te da se nesebično dijele kvalitetna rješenja koja omogućuju kvalitetniji život svih građana.

Slijedi razgovor o gorućim pitanjima obnove nakon serije potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku. Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić i član Uprave tvrtke Blink te član izvršnog odbora i potpredsjednik udruge informacijsko-komunikacijske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Ivan Ante Nikolić govorit će o ulozi tehnologije i pametnih rješenja u obnovi. 

17. travanj 2024 05:53