Konferencijske vijesti
StoryEditor

[Smart Cities] Vanđelić: Pametna rješenja u obnovi nakon potresa omogućavaju transparentnost

28. Travanj 2021.
Smart Cities 2021. mini panel: Damir Vanđelićfoto Ratko Mavar

Sedma konferencija Smart cities - pametnim rješenjima do održivog grada započela je u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Međunarodna konferencija koja je postala fokalno mjesto gradonačelnika i ostalih predstavnika lokalne vlasti, tehnološke industrije i akademske zajednice te svih ostalih autoriteta na polju održivih gradova održave se ove godine u hibridnom obliku.

Nakon uvodnih govora održan je panel na temu Sigurnost kao preduvjet za smart city - Uloga tehnologije i pametnih rješenja u obnovi nakon potresa o čemu su govorili Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu i Ivan Ante Nikolić, potpredsjednik i član Uprave HUP-ove ICT udruge i Blinka. Vanđelić je istaknuo da digitalizacija omogućuje niz aktivnosti i puno efikasniju upravu te da će automatizirati proces tako da će svi dokumenti koji stižu u Fond, a nemaju obvezu tajnosti privatnih podataka, biti objavljeni na webu i svatko će imati informaciju kad je dokument urudžbiran, kad je išao na natječaj, kako izgledaju ugovori, zapisnici.

- Digitalizacija omogućava automatizaciju procesa te potpunu transparentnost. Radimo na tome da sve informacije budu dostupne javnosti. Kad kliknete neku zgradu točno će se vidjeti kad je odluka urudžbirana u Fondu te kad je i kome isplaćen novac i koliko – kaže Vanđelić i dodaje da smatra da Zakon ne treba nametati tehnička rješenja jer će obnova trajati godinama, već struka treba dati odgovor na otvorena pitanja, primjerice, o uporabi novih materijala u obnovi.

Vanđelić je istaknuo da već znani problemi katastra i gruntovnice usporavaju proces obnove, te da će obnova Zagreba trajati od deset do dvanest godina, ali i da nema novca da se svi oštećeni objekti obnove po najvišem stupnju protupotresne zaštite.

Prema Nikolićevim riječima, IT rješenja su ubrzala proces obnove.

- Ono što imamo mjerljivo u nekim segmentima tog cijelog procesa znamo da je digitalizacija, sukladno nekim iskustvima zemalja u okolini, tri puta ubrzala proces izdavanja dozvola. Digitalizacija pokriva cijeli proces od projekta obnove do produkt menadžmenta, timova izgradnje te tehnologije – kaže Nikolić i dodaje da u stupnju digitaliziranosti treba razlučiti javni sektor (centralnu državu) lokalnu samoupravu, u čemu za Europskom unijom kasnimo osam godina, i privatni sektor koji je na višem stupnju digitalizaicje. Također je upozorio na to da se događa porast kriznih situacija na globalnoj razini te gradovi moraju razmisliti o rješenjima za upravljanje u kriznim situacijama. Naveo je i primjer španjolskog grada Bilbao kojeg je digitalizacija u vrlo kratkom vremenu pretvorila u grad 4.0.

25. travanj 2024 15:58