Konferencijske vijesti
StoryEditor

Španjolci uveli tako moćno, a tako jednostavno oruđe za provođenje pametnih gradskih politika

09. Srpanj 2020.
SMART CITIES 2020, Laura Gonzales Mendezfoto Ratko Mavar

Laura González Méndez, članica Gradskog vijeća španjolskog grada Gijóna, predstavila je u četvrtak na konferenciji Smart Cities 2020 na Zagrebačkom velesajmu projekt na kojem se radilo više od desetljeća – Građansku karticu čija uporabljivost u svim sferama života u pametnom gradu neodoljivo nalikuje na prsten iz Gospodara prstenova – jedan koji će vladati svima (u ovom slučaju jedna).

Građanska kartica u Gijónu nastala je kao dio plana da taj nevelik gradić na sjeverozapadu Španjolske prožet malim i srednjim tvrtkama te industrijom postane pametan grad. Ideja se pokazala kao pun pogodak. Kartica je besplatna, koristi je više od 400.000 ljudi, što je osobito značajan broj uzme li se u obzir da grad broji 367.221 stanovnika. Javni prijevoz, parking, knjižnice, javni toaleti, muzeji, bazeni, bicikli, upravljanje otpadom, dijeljnje prijevoza, plaćanje računa, tečajeva, članarina, samo si neke od usluga koje objedinjuje. Osim što je praktična, kartica je i personalizirana.

- To znači da se njome bez stigmatizacija jer, sve kartice su fizički iste, njome se mogu provoditi različite socijalne politike. Primjerice, za osobe lošijeg socijalnog statusa prilagođene su cijene usluga javnog prijevoza, djeca imaju 16 besplatnih vožnji autobusom i slično – obrazložila je Laura González Méndez.

Istaknula je i kako je tijekom pandemije koronavirusa beskontaktni karakter kartice bio vrlo dobrodošao, a primjećena je i veća uporaba terminala diljem grada koji omogućuju nadoplatu novca na karticu ili razna plaćanja budući da su gradski uredi bili zatvoreni. Građanska kartica postala je poput novčanika. Kartica omogućuje i otvaranje dizala, pristup dijelovima grada, plaćanje, kontrolu koliko je ljudi na nekom prostoru.

- Kartica je doprinijela kvalitetnijem životu građana u boljem gradu. Korak po korak, nama je trebalo 15 godina – zaključila je Španjolka.

25. travanj 2024 00:27