Konferencijske vijesti
StoryEditor

Sredstva iz Fondova doprinijet će energetskoj učinkovitosti i razvoju domaće industrije

01. Prosinac 2020.
48 SATI, 12 GODIŠNJI SUSRET GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA, ZELENA EKONOMIJA, ENERGETSKA TRANZICIJA I ENERGETSKA UČINKOVITOST, Mario Mesarić, Julije Domac, Alenka Kočiša Čičin-Šain, Ivo Milatić, Tin Bašićfoto Dražen Lapić

Energetska tranzicija sve više uključuje izvore energije koji su bliži potrošačima. Obnovljivi izvori energije su sve dostupniji, kako tehnološki tako i financijski, a lokalna zajednica je sve češće partner u energetskom razvoju.

U sklopu konferencije 48 sati održan je i panel 'Zelena ekonomija, energetska tranzicija i energetska učinkovitost' na kojemu su sudjelovali Ivo Milatić, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, Alenka Košiša Čičin-Šajn, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Mario Mesarić, direktor tvrtke Ires Ekologija.

Ivo Milatić je na panelu predstavio ključne korake koje će ministarstvo poduzeti glede energetske tranzicije u idućoj godini. Naveo je nekoliko ključnih stvari, a prije svega to je nastavak na svim zakonodavnim aktivnostima.

- Donijeli smo gotovo sve strateške dokumente i sada moramo raditi na zakonodavnim aktivnostima – rekao je Milatić i dodao da i veliki dio vremena ulažu u programiranje svih fondova koji nam dolaze.

Također je kazao da svu energiju treba usmjeriti na financijska sredstva koja ćemo dobiti iz Fondova, posebno u energetskom djelu i da ta sredstva treba pametno iskoristiti, za modernizaciju mreže, za poticanje novih tehnologija kao i za dodatna ulaganja u energetsku učinkovitost.

- Naša je ideja da sva sredstva koja dobijemo putem fondova moraju doprinijeti energetskoj učinkovitosti i općenito razvoju domaće industrije – kazao je Milatić i zaključio da su za iduću godinu u cilju Zakoni, fondovi i podizanje proizvodnje energije, a da je cilj krajem iduće godine početi ozbiljno investirati sa sredstvima iz Fondova.

Alenka Košiša Čičin-Šajn dala je kratak osvrt o aktivnostima Fonda. Rekla je kako je početak godine bio izrazito loš, ali da se krajem lipnja krenulo s javnim pozivima ukupne vrijednosti 650 milijuna kuna.

- Ako govorimo o transformacijama u prometu, veliki dio javnih poziva je išao za promet ali ne samo za nabavu električnih vozila – rekla je Čičin-Šajn i dodala da su javni pozivi prvenstveno ciljali Gradove i da su osigurana sredstva u iznosu od 130 milijuna kuna kako bi se izvršila transformacija prema zelenom prometu.

Fond je također raspisao javni natječaj za integriran i inteligentan javni promet te da je za to izdvojeno 30 milijuna kuna te da se Gradovi na taj poziv već mogu javiti.

Govoreći o energetskoj učinkovitosti, najjači javni poziv ove godine je 210 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Julije Domac dotaknuo se proizvodnje električne energije na mjestu potrošnje.

- Sigurno je da je jedna od glavnih prednosti obnovljivih izvora energije to što ona omogućava potrošnju na mjestu proizvodnje. Takva proizvodnja je trenutno u RH ograničena. Iako smo imali sjajnih projekata, oni bi trebali imati bolje postavljen zakonski okvir kojega treba poboljšati - rekao je Domac.

Mario Mesarić direktor tvrtke Ires Ekologija koja se bavi procjenama utjecaja energetskih projekata na okoliš je kazao da vidi priliku da investitori ili jedinice lokalne samouprave krenu u ranijim fazama projekta sagledavati potencijalne utjecaje na okoliš kako bi izbjegli kasnije probleme. Dodao je i da često same lokacije gdje se planiraju neki oblici iskorištavanja obnovljivih izvora energije nisu dobri te da treba promišljati i o razvoju prostora.

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca istaknuo je da su Križevci osnovali vlastitu energetsku zadrugu te da su i građani investitori koji su ulagali u fotonaponske elektrane na zgradama.

- Iskustva koja imamo su odlična, a sada Križevčani pokazuju i interes za postavljanje takvih elektrana i na privatnim kućama – rekao je Rajn i dodao da preporučuje i drugim gradovima ovakve projekte jer su pokazali kako ovakvi projekti imaju odličan multiplikativan utjecaj.

U idućoj godini Rajn je najavio da grad ide s istim programom za elektrane na kućama, ali da će grad financirati i opremu, te da se kreće sa sunčanim elektranama na područnim školama.

Predstavljanje START-a i Paketa 24

Nakon panela je predstavljen informacijski sustav START koji donosi do sada najveći učinak u pojednostavljenju procesa pokretanja poslovanja u Republici Hrvatskoj. Nositelji uspostave sustava su Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a uspostavila ga je Fina, koja pruža podršku korisnicima. Pokretanje poslovanja na daljinu za trgovačko društvo ili obrt moguće je putem STARTA obaviti u jednom koraku, u potpunosti elektroničkim putem, bez punomoćnika. Cijeli postupak traje samo nekoliko dana, a donosi i značajne uštede.

Uslugu Paket24 predsatvio je Ivan Marković, koordinator prodaje za ekspres dostavu.

Dostavljači usluge Paket24, usluge brze dostave u ponudi Hrvatske pošte, svaki dan isporučuju milijune paketa diljem države. Okosnicu njihovih napora čini i najmoderniji sortirni centar u ovom dijelu Europe koji se nalazi u Velikoj Gorici. U srcu sortirnog centra je suvremeni paketni stroj za automatsko sortiranje koji u jednom satu može obraditi do 15 000 paketa mase od 100 grama do 30 kilograma.

16. travanj 2024 08:25