Konferencijske vijesti
StoryEditor

Velimir Srića: Novo normalno zahtijeva odgajanje menadžera - katalizatora

21. Listopad 2020.
Velimir Srićafoto Dražen Lapić
Piše:
piše Kata Pranić
[email protected]

U nastavku 15. konferencije o nabavi u organizaciji HUND-a i Lidera – Nabava za novo normalno, Velimir Srića, profesor na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, konzultant i stručnjak za menadžment, govorio je o upravljanju u postkorona krizi. Srića je istaknuo da nismo samo žrtve pandemije koronavirusa nego da već dugo živimo u okruženju u kojemu je teško predviđati, te da zbog toga novo normalno zahtijeva odgajanje menadžera -  katalizatora.

- Kriza je šansa i nema problema, ali ima izazova. Kriza je opasnost, ali je i šansa da ispravimo sve ‘krive drine’ i popravimo sve što možemo u gospodarstvu, politici, obrazovanju… Lideri katalizatori brzo uvode novu tehnologiju, nove vrijednosti i osvajaju novo tržište – kazao je Srića ističući da tradicionalne menadžerske metode više ne funkcioniraju, te da menadžeri danas imaju mnogo informacija ali ih ne znaju primijeniti. Srića se zalaže za stratešku harmoniju u kojoj lider novog doba treba u prvi plan staviti nove vrijednosti koje stvaraju konkurentsku prednost: izgradnju i jačanje povjerenja, održivost, empatiju prema zaposlenicima, kupcima i partnerima te transparentnost. Tome treba dodati spremnost na promjene, timski duh, kreativnost, društvenu odgovornost i proaktivnost.

- Poslovno i osobno bit ćemo uspješni i sretni kad uskladimo ono što mislimo (glavom), s onim što osjećamo (srcem) i onim što radimo (rukama). Sve to treba biti pokretano nadom u bolju budućnost i ljubavlju prema onome što jesmo i što stvaramo – kazao je Srića naglašavajući da ideal harmonije treba staviti u prvi plan i raditi na postizanju strateške harmonije u kojoj nema bespoštedne konkurencije, uništavanja planeta…, te da se postcovid svijet treba temeljiti na nekoj novoj ljubavi. No tko želi uspjeti u tomu, mora biti spreman na rizik.

Ivan Marković, koordinator za prodaju usluge brze dostave u Hrvatskoj pošti, govorio je o usluzi Paket24.

- Ovo je inovativna usluga i nemamo konkurencije na hrvatskom tržištu. Čak više od 97 posto paketa u okviru usluge Paket24 stigne u roku, a korisnik sudjeluje u tomu procesu – kazao je Marković. Hrvatska pošta trenutačno obavlja i testno slanje pošiljaka bespilotnim letjelicama te taj oblik dostave, na hrvatskim otocima i u ostalim teže pristupačnim dijelovima države, smatra potencijalom za budućnost.

24. travanj 2024 10:35